Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Pestosnegle - opskrift

Stilige startereOprettet af Lone søn, april 18, 2010 08:29:34

I går var der et større selskab på besøg.

Til rundvisning i vinmarken og til vinsmagning i caféen.

Bagefter tog de videre til middag hos Søren på Norsminde Kro.

Jeg tænkte, at de godt kunne bruge et eller andet småt til vinen.

Pestosnegle.

I dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

80 g rugmel

300 g hvedemel

100 g smør lavet af mælk fra forårskåde køer

1 dl. kogevand fra kartofler

4 spsk. pesto

Æg - fra en kæphøj høne - til pensling og fint salt til at drysse med.

Det var alt - så går vi i gang.

Afmål de to slags mel i en røreskål.

Tilsæt smør i små stykker.

Og rør.

Rør rør rør.

Til dit smør er smuldret ud i melet.

Kartoffelkogevand er guld.

Afmål 1 dl. og hæld den i røreskålen.

Rør til dejen akkurat samler sig, pres den flad og pak den ind i husholdningsfilm.

Læg din dej et koldt sted en times tid.

Imens kan du lægge dig ned i græsset og dufte til violer, vende rundt og kigge op i himmelen eller bare tænke på alt mellem himmel og jord.

Du bestemmer.

Når dejen har sat sig, kan du rulle den ud.

Rul rul rul.

Til dejen er omtrent 3 mm tyk.

Smør pesto på dejen og skær den i 10 cm. brede baner.

Rul hver bane på den lange led.

Rul rul rul.

Del rullerne midt over, så de har en håndterbar længde, og sæt dem på køl en halv times tid.

Imens kan du varme din ovn op til 220 gr. C. - uden varmluft altid uden - og lægge bagepapir på dine bageplader.

Skær dejrullerne ud i ½ cm. tykke skiver,

og læg skiverne på bagepladerne.

Så kan du pensle dem med æg og drysse lidt fint salt over.

Ind i ovnen med én plade af gangen, bag 11 minutter og læg dine pestosnegle til afkøling på en rist med bagepapir.

Bare bliv ved til alle snegle er bagt.

Der bliver omtrent 250 lækre sprøde småbrød ud af portionen.

Saftsuseme søndag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post580

Popsmarte peanuts - opskrift

Stilige startereOprettet af Lone søn, februar 07, 2010 07:40:47

Her i kulden føler man sig lidt usmart i termokedeldragt, forede støvler og Lille Per hue.

Bedre bliver det ikke, når man tager tøj på for at gå udendørs.

Nej. Man trænger til noget fikst - noget der afleder tankerne.

Da der ikke er meget at gøre ved ekviperingen, skal opmuntringen søges andetsteds.

Så i dag skal du have opskriften på popsmarte peanuts - kan det blive meget bedre...

Du skal bruge :

400 g usaltede afskallede peanuts

200 g rørsukker

1 og 1/4 dl. vand

1 knivspids salt.

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 gr. C. Læg bagepapir på en bageplade.

Hæld vand, sukker og salt i en pande. Varm op og rør lidt til sukkeret er helt smeltet.

Hæld dine peanuts i sukkerlagen,

og bring blandingen i kog.

Rør af og til mens vandet damper af - det tager omtrent et kvarters tid.

Når sukkerlagen er lidt fast og har sat sig på dine peanuts, kan du hælde dem på bagepapiret og brede dem godt ud.

Ind i ovnen med pladen og rist sagte i ½ time. Rør rundt et par gange undervejs.

Og så er der pompøse popsmarte peanuts.

Kan det nu være rigtigt - tænker du måske - er de gode.

Skal man stole på det bare sådan ud af den blå luft.

Hvad med troværdighed, bevisførelse, fejlkilder.

Anbefalinger. Hvad med anbefalinger.

Altså de blev spist. Det gjorde de. Hurtigt. Meget hurtigt.

De var det smarteste, der længe er set her på gården.

Og så var det en bagatel at lave dem - peanuts virkelig.

Lang dag foran dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post510

Goudakugler - opskrift

Stilige startereOprettet af Lone lør, februar 06, 2010 07:05:54

Måske har du prøvet at invitere gæster til middag.

Og måske har du prøvet at stå med en halvfærdig middag, når de ankommer.

Måske har du tænkt, at det nok skulle gå, bare du kunne få ro i køkkenet.

Og måske har alle gæsterne stillet sig op i køkkenet for at være sammen med dig.

I dag skal du have en opskrift på Goudakugler - små lækre brød, der kan trække gæsterne hen, hvor du sætter fadet.

Du skal bruge :

½ kg friskhakket pølse - krydret, italiensk eller hvad du nu kan skaffe af en anstændig oprindelse

300 g lagret gouda

400 g mel

50 g smeltet smør lavet af mælk fra køer der er inkarnationen af mental stabilitet

4 tsk. bagepulver uden fosfat

1½ tsk. groft salt

1 dl. vand

Det er en forholdsvis stor portion. Der bliver omtrent 120 goudakugler, så måske vil du halvere eller decimere. Ikke at 120 goudakugler er noget problem. At spise. At rulle er måske noget andet.

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Læg bagepapir på dine bageplader.

Grib osten og riv den på den grove side af et rivejern.

Bland mel, bagepulver og salt.

Skær pølseskindet op, så du kan få kødet ud, og hæld det i en røreskål sammen med ost og melblandingen.

Rør grundigt rundt.

Når det hele er velfordelt, kan du hælde vand i skålen,

og samle dejen med håndkraft.

Rul dejen til kugler - ca. 2 cm. i diameter. Ikke større for du vil gerne have dem bagt ordentligt.

Rul rul rul.

Læg kuglerne på bagepladerne og bag hver plade 20 minutter.

Bliv ved til al dejen er brugt.

Lækre sprøde småbrød man kan spise i en uendelighed.

Goudakuglerne er allerbedst lune, så varm dem forsigtigt op lige inden servering.

Lystig lørdag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post509

Tudekiks - opskrift

Stilige startereOprettet af Lone fre, januar 08, 2010 08:06:41

Man sidder her langt ude på landet og undrer sig over den lemfældige uddeling af tudekiks.

Hvor får man dem fra.

Bør så værdifuldt et redskab ikke være alment tilgængeligt.

Skal det kun være de få, der får de mange.

Nej - tænkte jeg i går - lad os udbrede adgangen til tudekiks.

Der mangler simpelthen en opskrift, så alle og enhver kan bage egne forsyninger.

En tudekiks skal først og fremmest være salt. Det siger sig selv. En vis erstatning for tabet af de salte tårer.

Den skal også være sød, for det er nu engang det søde, mennesket trøster sig ved. Et levn fra barndommens store indtag af sukkerholdig modermælk.

Men en varm beroligende fornemmelse vil heller ikke være at foragte, og her kommer krydderierne til deres ret.

I dag skal du have opskriften på tudekiks - nu i hvermandseje.

Du skal bruge :

250 g mel

50 g kandiseret ingefær

50 g smør lavet af mælk fra opmuntrende køer

1 spsk. rørsukker

2 tsk. karry

3/4 tsk. groft salt

½ tsk. gurkemeje

1 dl. koldt vand.

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 170 gr. C. Beklæd to bageplader med bagepapir.

Afvej mel.

Læg det kandiserede ingefær på et skærebræt.

Drys noget af dit mel over ingefærstykkerne og hak.

Bliv ved til du har finthakket ingefær.

Afmål sukker, karry, salt og gurkemeje.

Hæld det i en røreskål sammen med mel, ingefær og smør.

Rør til smørret er smuldret ud i melblandingen.

Tilsæt det kolde vand og rør videre til dejen samler sig.

Læg et stykke bagepapir på dit køkkenbord, drys med lidt mel og rul dejen ud.

Rul rul rul.

Til dejen er omtrent ½ cm. høj.

Find en udstiksform frem.

Faconen kommer sig ikke så nøje.

Det kan være en engel, et rensdyr, en bamse, et hjerte - du bestemmer.

Men husk på, at kiksen skal gives til en person i vanskelig sindsstemning, og der er ingen grund til figurativt at udløse en kaskade af indestængte følelser.

Her holder vi os til den anonyme runde udstiksform.

Udstik kiksene, læg dem på bagepladerne og bag dem 22 - 24 minutter.

Før eller siden står du med dejstumper, der ikke kan udstikkes. Ælt dejen sammen igen, rul ud og udstik igen.

Det kan være vanskeligt at udrulle dejen præcis lige høj overalt. De lidt tyndere kiks bliver først bagt, så snup dem ud af ovnen efter 22 minutter og giv resten 24 minutter.

Når de er svagt brune i kanten, er de færdigbagte.

Læg dine kiks til afkøling på en rist så snart de kommer ud af ovnen.

Og vogt over dem.

Når de er kølet helt af, kan du lægge dem i en dåse med tætsluttende låg.

Således har du altid en sprød og opmuntrende tudekiks ved hånden, når behovet melder sig.

Kan det blive meget bedre.

Glad dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post480

Lakuner - opskrift

Stilige startereOprettet af Lone søn, januar 03, 2010 08:06:58

Måske er det længe siden, du har brugt din muffinform.

Måske har du manglet den rigtige opskrift.

En opskrift der længe opvejer besværet med opvasken bagefter.

Den får du her.

I dag.

På Lakuner.

Deres lige findes ikke.

Sprøde i kanten, bløde i midten og perfekte til en hurtig velkomstting.

Du skal bruge :

50 g smør lavet af mælk fra kåde køer

2½ dl. letmælk fra ovenstående

2 æg fra høns der holder humøret højt

140 g mel

3 spsk. fintrevet Granaost - hjemmerevet

1 tsk. sukker

1 tsk. groft salt

½ tsk. frisk eller frysetørret timian - ikke det blege afkræftede man også kan få

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 215 gr. C. Find din muffinform frem, gå udenfor og sving den 3 gange i strakt arm.

Smelt dit smør - så er det klar.

Riv osten på den fine side af rivejernet.

Hæld mælk, æg, ost, sukker, salt og timian i en røreskål.

Og pisk.

Pisk pisk pisk.

Hæld mel i skålen og pisk til du får en jævn dej.

Grib din støvfrie muffinform og læg 1 teske smeltet smør i hver fordybning. Resten af dit smeltede smør hælder du i dejen og rører ind.

Sæt formen i den varme ovn - 2 minutter.

Så snart formen kommer ud med det boblende smør, kan du fordele dejen i de 12 fordybninger - de bliver omtrent halvt fyldte.

Ind i ovnen med formen. Igen. Bag dine lakuner 15 minutter, skru ovnen ned til 180 gr. C. og bag yderligere 5 minutter.


Og hvad så - tænker du måske - hvad har man så.

Så har man simpelthen 12 himmerigsmundfulde.

Hverken mere eller mindre.

Læg dem på en rist så snart de kommer ud af ovnen - så bevarer de sprødheden.

Og spis dem. Med det samme. Mens de er helt varme endnu.

Lav dem én gang og din muffinform vil aldrig samle støv igen.

Sådan nogle man vender tilbage til.

Gang på gang.

Bred himmel over dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post475

Dadelfri dadler - opskrift

Stilige startereOprettet af Lone søn, november 15, 2009 07:29:43

Måske vil du synes, det er synd og skam at hælde god amerikansk whiskey over frugt.

Pakke frugten ind i bacon og bage det hele sammen i ovnen.

Men det er bare, til du har smagt resultatet.

Så er der ikke noget at komme efter.

Ingen bebrejdende blikke, løftede pegefingre eller hovedrysten.

De små pakker er dejlige at starte en middag med. Enkelheden selv kun overgået af smagen.

Du skal bruge :

½ kg friske dadler

1 dl. bourbon

400 g bacon i tynde skiver

En stak små træstikker

Det var faktisk alt - så går vi i gang.

Skær dadlerne op i den ene side og tag stenen ud.

Læg dadlerne i en skål og hæld bourbon over. Vend lidt rundt på det hele.

Ikke noget med at være fedtet - der skal bruges det, der skal bruges.

Lad dadlerne trække nogle timer til de har opsuget væsken - vend rundt undervejs.

Så er det tid til at tænde ovnen - sæt temperaturen på 200 gr. C.

Find en bageplade frem og beklæd den med bagepapir.

Del dit bacon over på midten, så du har skiver af 7 - 8 cm. længde.

Alt efter hvor meget du trækker i det.

Tag dadel efter dadel, drej et stykke bacon om hver, sæt en træstik igennem og lad dem ende på bagepladen.

Bare bliv ved til skålen er tom.

Sæt pladen i ovnen og bag 25 minutter.

Server dine dadelfri dadler lune eller lav dem i god tid og giv dem et kort ophold i ovnen før servering.

Du kan ikke lave for mange.

De forsvinder som dug for solen. Som dagslys i november. Som bourbon i dadler og som tørre viskestykker efter en høstmiddag.

Nu går jeg ud og vasker op.

Må din søndag være god ved dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post426

Tærte med flødeost - opskrift

Stilige startereOprettet af Lone man, oktober 05, 2009 08:04:40

En gang i mellem er det godt at prøve noget, man ikke er vild med.

Bare for at se om man har ændret mening.

Er blevet voksen. Moden måske.

Man venter og venter.

Så i går lavede jeg min flødeosttærte med blåskimmelost. Og flødeost selvfølgelig - man bruger to slags ost i tærten.

Tiden har ikke virket.

Blåskimmelost får rottehalerne frem, og pludselig står jeg ved en støvet vejside med en rød skoletaske i hånden.

Måske har du det anderledes og vil gerne have tærten med Gorgonzola f.eks.
Jeg vender tilbage til udgaven med hvidskimmelost. Indtil videre.

Under alle omstændigheder skal du selvfølgelig have opskriften, og så vælger du bare det, du bedst kan lide.

Til tærtebunden skal du bruge :

200 g mel

130 g smør lavet af mælk fra køer der ikke er blæst væk endnu

1 dl hasselnødder

Friskkværnet peber

½ tsk. groft salt

2 spsk. koldt vand

Til fyldet skal du bruge :

200 g flødeost

150 g blå- eller hvidskimmelost

1½ dl fløde af mælk fra ovenstående køer

3 æg fra glade høns

Friskkværnet peber

1 spsk. frisk rosmarin

Det var alt - så går vi i gang.

Hak dine hasselnødder fint.

Bland dem med mel og smør, og når du har en grynet blanding, tilsætter du vand og samler dejen.

Hæld dejen ud i et smurt tærtefad - ca. 30 cm.

Pres den blidt på plads.

Sæt fadet i fryseren ½ time, så dejen sætter sig. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C.

Forbag tærtebunden 15 minutter og lad den køle lidt af mens du laver fyldet.

Bland de to slags ost, fløde, æg, peber og rosmarin til en jævn masse, og hæld den på tærtebunden.

Skru ovntemperaturen ned til 190 gr. C., sæt fadet i ovnen og bag tærten 35 minutter.

Server tærten lun til forret sammen med lidt salat og syltede blommer eller figner.

Sprød bund med dejlig smag af hasselnødder - under blød ost.
Hvad mere kan man ønske sig.

Udover en funklende rød skoletaske.

Ro til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post385

Croutoner - opskrift

Stilige startereOprettet af Lone lør, september 19, 2009 07:27:29

Måske står du af og til med en rest godt brød.

Godt men tørt.

Forleden dag lovede jeg dig opskriften på croutoner - i dag skal det være.

Det var da utroligt - tænker du måske - der plejer at gå meget længere tid mellem løfte og indfrielse her.

Ja det gør der. Sådan skal det bare ikke være denne gang.

Denne gang har jeg mandet mig op, smidt alt hvad jeg havde i hænderne, ryddet kalenderen og lavet brødcroutoner.

Så godt som.

Det tager rundt regnet 10 minutter at forvandle daggammelt brød til sprøde croutoner, men udbyttet har karakter af en storslået husmoderlig indsats.

Du skal bruge :

2 - 3 skiver gammelt brød

2 spsk. smør lavet af mælk fra friske køer

1 spsk. god olivenolie

½ tsk. groft salt

½ tsk. paprika

Det var alt - så går vi i gang.

Skær dit brød i mindre tern - der bør være ca. ½ liter i alt.

Find en pande frem. Hæld smør, olivenolie, salt og paprika i den.

Tænd på lavt blus for panden, så smørret smelter, og du kan røre ingredienserne sammen.

Hæld dine brødtern i og rør rundt.

Så skruer du op på forholdsvis høj varme og rister dit brød under stadig omrøring.

Ikke noget med at forlade området.

Når dine små brødtern er blevet sprøde og gyldne, kalder du dem croutoner.

De egner sig fortrinligt til majssuppen, du fik opskriften på for nogle dage siden.

Men hvis suppen er spist, løbet kørt, geden barberet og der ikke er mere at komme efter, kan man også bare spise de krydrede croutoner som en lille forret.

Lys i din dag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post369
Næste »