Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Dagligt brød - opskrift

HvedebrødOprettet af Lone ons, oktober 28, 2009 08:19:37

Hvor ville det være dejligt med et hjemmebagt brød - tænker du måske.

Men det kan være, du har stået på hænder mange timer i træk, plukket æbler flere dage eller været til en overvældende koncert, hvor der var brug for endeløse klapsalver.

Så er det ikke sikkert, du har mod på at ælte dej til hjemmebagt brød.

Derfor skal du i dag have opskriften på et brød, du kan røre sammen med øjenbrynene.

Hvis det skulle være.

Et dagligt brød skal være nemt.

Nemt og godt.

Ellers er det ikke dagligt.

Du skal bruge :

400 g hvedemel - bruger du groft mel skal der mindre til

3½ dl lunkent vand

10 g gær

2 små tsk. groft salt

1 tsk. honning

Lidt olie til smøring

Samt en ovnfast form med låg i ler, glas eller støbejern

Det var alt - så går vi i gang.

Udrør dit gær i vandet - det må ikke føles varmere end dine fingre.

I med honning og salt. Rør rundt.

Husk mel.

Og det var alt.

Rør med en grydeske til du har en jævn blanding.

Og ja - det er klistret. Det skal det være. Det er derfor, man slipper for at ælte.

Sæt film over skålen og glem alt om dej de næste 4 timer.

Imens kan du være sammen med vennerne, indtage lotusstilling, danse can-can eller tænke store tanker.

Du bestemmer.

Hæld lidt olie ud på et bord - der kan tåle det.

Kør det ud til en pæn plamage. Med fingrene.

Hæld forsigtigt dejen ud på det olierede bord. Fra nu af er der brug for rolige bevægelser og omhu, så luften ikke presses ud af dejen.

Løft - med dine olieindsmurte fingre - den ene ende af dejen og fold én gang.


Løft fra den anden side og fold én gang mere.

Det var det. Lad dejen ligge og efterhæve ½ time.

Imens kan du tænde din ovn, indstille til 210 gr. C. og sætte formen med låg ind, så det hele bliver varmet op.

Når den halve time er gået tager du formen ud og smører den uden at brænde dig.

Og nu kommer vi til det eneste krævende ved det daglige brød -

Løft forsigtigt dejen fra bordpladen og lad den glide ned i formen.

Ikke noget med heftige danserytmer samtidig. Bare ro.

Læg låg på og sæt dejen i ovnen.

Tag låget af efter 30 minutters bagetid, og lad brødet få yderligere 15 minutter.

Så bliver skorpen sprød og lækker.

Læg dit brød til afkøling på en rist og vent lidt - hvis du kan - med at spise af det.

Et dejligt brød med god fyldig smag.

Enkel dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post408

Opskrift på lækkert brød

HvedebrødOprettet af Lone lør, september 13, 2008 18:07:12

Her kommer så fortsættelsen af Ciabatta historien ...

Fik jeg nævnt, at Ciabatta betyder tøffel i Italien ? Der kan ikke herske megen undren over det, når man står med de færdige brød.

Hvis du nu overvejer om Ciabatta er hele øvelsen med fordej, hævetider og klister på fingrene værd, er det her beskrivelsen af brødet skal være : Ciabatta er en bemærkelsesværdig kombination af et rustikt landligt udseende og en elegant og dragende smag. Det er et langt lettere brød end det lidt hjemmelavede ydre giver indtryk af, og det storhullede elastiske indre er omfavnet af en på én gang lidt sej og sprød skorpe. Det er intet mindre end fremragende - let afkølet fra ovnen brækket i store stykker og spist med lækkert koldt smør bid for bid.

Fordejen som blev omtalt i forrige post er klar efter 1 døgn i køleskabet.

Blog Image

Der er tydeligvis gang i den her, og så er det tid til yderligere mangfoldiggørelse af gærpopulationen.

Opskrift på Ciabatta fortsat :

1/3 tsk. frisk gær
5 skefulde lunken mælk
1 kop plus 3 skefulde vand ved stuetemperatur - brug kildevand hvis du er entusiast
1 skefuld god mild olivenolie
2 kopper af den boblende fordej - gem resten i køleskab til næste bagning
3 kopper mel af en god bagekvalitet
2 tsk. salt
Majsmel til at drysse med

Udrør gæren i mælken - brug gerne en køkkenmaskine - det er absolut nemmest - Lad blandingen stå 10 min. Tilsæt vand, olie, fordej og lad mixeren køre til blandingen er jævn. Tilsæt mel og salt og kør 3 min. med det store blandejern. Skift til dejkrogen og kør yderligere 3 min. ved lav hastighed og dernæst 3 min. ved middel hastighed. Hold på maskinen hvis den hopper hen ad køkkenbordet.

Drys et støvlag af mel ud på køkkenbordet og hæld dejen ud. Det skal være vådt, klistret og håbløst at se på. Tilsæt endelig ikke mere mel - bare brug en dejskraber i hård plast til at flytte rundt med dejen. Løft, stræk og ælt dejen nogle minutter og læg den tilbage i mixerskålen. Dæk tæt med husholdningsfilm og sæt dejen et lunt og trækfrit sted i køkkenet. Lad dejen hæve til mindst dobbelt størrelse.

Tænd ovnen på 225 gr. C. Hvis du er den lykkelige ejer af en løs granitflise, er det nu den skal ind i bunden af din ovn - med en enkelt håndbevægelse har du fået den stenovn enhver brødbager har med i sin aftenbøn.

Forbered 4 stykker bagepapir til de brød du skal til at forme. Når du først har fået dej på hænderne igen giver det en masse ærgelser at skulle åbne køkkenskabe og rive papir af.

Hæld dejen ud på et godt meldrysset bord, men ælt ikke melet ind i dejen. Det skal bare virke på overfladerne, så dejen kan håndteres. Del dejen i 4 stykker med dejskraberen. Træk ét stykke af gangen ud til et rektangel (eller en tøffel) så godt det nu kan lade sig gøre og læg dem på hver sit stykke bagepapir. Det er stadig klistret og ser herrens ud, men fortvivl ikke.

Har du en forstøverflaske - altså en helt almindelig blomstersprayflaske til 20,- kr. - vil du kunne opgradere din almindelige ovn (evt. stenovn hvis du er én af dem med en løs granitflise) til en dampovn, der giver mulighed for fantastisk sprød skorpe på dit brød.

Har du omtalte flaske kan du ganske let holde dine brød fugtige i overfladen mens de hæver. Hvis du dækker dem med et fugtigt viskestykke kan dejen nemt hænge fast i det (også ...). Lad brødene hæve 2 timer og drys dem med majsmel.

Så er du klar til bagningen og her gælder det om, at åbne ovnlågen kortest muligt tid for at holde den gode varme inde. Hav første brød klar lige ved ovnen, åben lågen og sæt forsigtigt dej på bagepapir ind på din bagesten (eller på en bageplade, hvis det ikke er en de luxe ovn). Spray hurtigt 6-8 gange ind i ovnen og luk lågen. Sæt uret på 16 min. Det kan være brødet skal have lidt længere tid - det kommer helt an på din ovn. Efter 5 min. åbnes hurtigt på klem og der sprayes mere vand ind i ovnen - på meget kort tid ! Når bagetiden er gået kan du banke på brødet og høre om det lyder hult - så er det nemlig færdigt. Fortsæt bagningen af de resterende brød mens du glæder dig usigeligt til at sætte tænderne i de lækre sprøde sager så fulde af smag, at enhver professionel bager vil blive grøn af misundelse inde under det fine lag af melmix, der har lagt sig om hans hjerte.

Blog Image

Spis dit brød og vær stolt. Græd af glæde over, at noget så enkelt som korn, gær og vand kan blive til noget så raffineret og dog basalt som brød. Det er i virkeligheden alt, hvad man behøver...

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post2

Ciabatta

HvedebrødOprettet af Lone tor, september 11, 2008 07:50:17

Så kom der regn og jeg kunne sætte traktor og plov på plads og i stedet lave det, der er allermest interessant - MAD. I weekenden blev der tid til at bage Ciabatta brød og lige siden har de usædvanligt lækre brød været i mine tanker.

Blog Image

Fin tynd sprød skorpe, et luftigt indre med dejlig elastisk krumme og fyldt med smag. Man kommer ikke sovende til dem, men selvom hele arbejdet strækker sig over lidt over et døgn, er det kun lejlighedsvis man giver dejen sin opmærksomhed.

Blog ImageDagen inden selve bagningen laves en fordej - eller biga - det er det samme bare mere fikst på italiensk. Brød bagt med en fordej udvikler vidunderlig smag fordi den lange hævetid henter værdifulde aromastoffer frem i kornet.

Biga :

5 gram gær

1 kop håndvarmt vand

1 kop vand ved stuetemperatur

3 kopper mel der har gode bageegenskaber

Rør gær ud i det varme vand og lad blandingen stå 10 min. Tilsæt resterende vand og mel lidt efter lidt under omrøring. Hæld fordejen i en rummelig skål der er olieret og dæk skålen med husholdningsfilm. Sæt derefter guldet i køleskabet og vent spændt til næste dag.

Det gør jeg så nu og fortsættelsen af opskriften på Ciabatta følger i næste post.

God dag fra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post1