Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Pitabrød med rug - opskrift

Med andre kornOprettet af Lone lør, marts 13, 2010 06:54:12

Måske står du lige nu og forbereder en hyggelig madkurv.

For at komme ud og blive dus med himlens fugle og skovens grønne træer.

Man ved aldrig.

Så skal du i dag have opskriften på pitabrød med rug.

De er også fine til aftensmad - med lækkert fyld efter eget valg, eller til madpakke - hvis det skulle være.

Og det skal det jo nogle gange.

Du har brug for :

3 dl. lunkent vand

30 g gær

2 små tsk. groft salt

2 spsk. olivenolie

100 g rugmel

350 g hvedemel

Det var alt - så går vi i gang.

Udrør gær i vand, tilsæt salt

i med olivenolie,

rugmel

og hvedemel.

Så skal der æltes. Mindst 15 minutter. Altid.

Til din dej er glat og spændstig.

Hvem vil ikke gerne være glat og spændstig.

Smør lidt olivenolie på skålens inderside, så dejen har nemt ved at hæve op, og sæt film over det hele.

Lad dejen hæve et lunt sted til dobbelt størrelse. Det tager 1 - 2 timer, alt efter hvor tæt du sætter den på brændeovnen.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 230 gr. C.

Sæt en bageplade med bagepapir i ovnen, så pladen kan blive varmet med.

Drys mel på et bord, hæld dejen ud,

og del den i 10 stykker.

Form - ganske let - stykkerne til kugler.

Så skal der rulles.

Rul rul rul.

Rul hver kugle ud til et kvadrat, en trekant, en trapez, en ellipse, et rektangel, et parallelogram, en rhombe eller en rundoval cirkel.

Geometrien tilhører alle, og du bestemmer.

Lad dine pitabrød hvile 15 minutter, mens ovnen bliver varm.

Rigtig varm.

Glohed faktisk.

For det er hele fidusen ved pitabrøds hulhed.

Åben ovnlågen så kortvarigt som muligt, og læg 2 dejstykker ind på bagepladen.

Bag 5 minutter, læg dine pitabrød på en rist, og bag så de næste hold.

Små lækre UFO'er - hule så der er plads til dit yndlingsfyld.

Blændende dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post544

Focaccia med rug - opskrift

Med andre kornOprettet af Lone søn, februar 14, 2010 07:46:11

Lyst brød med rug - tænker du måske - hvad skal det til for.

Det skal til for at give en forunderlig smag og sprødhed i brødets skorpe samt et fyldigt og rigt indre.

Men rug alene gør det ikke - der skal hvede i brødet, for at det hæver flot.

Og du skal selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

7½ dl lunt vand

150 g rugmel af korn der har gemt på sommeren

850 g hvedemel af korn der vil dig det godt

1 spsk. groft salt

2 spsk. god mild olivenolie

15 g gær

3 flade runde lagkageforme eller springforme

Plus lidt ekstra olivenolie, vand og salt til pensling

Det var alt - så går vi i gang.

Hæld vand - der ikke er varmere end dine fingre - i en stor røreskål.

I med gær og rør det ud.

Tilsæt salt

og olivenolie.

Afvej de to slags mel,

op i røreskålen med det,

og ælt.

Ikke mere mel selvom dejen virker fugtig.

Ælt ælt ælt.

Med håndkraft eller maskine. Du bestemmer.

Bare bliv ved til køerne kommer hjem, og dejen er fin og spændstig.

Hvem vil ikke gerne være fin og spændstig.

Sæt film over skålen, sig godnat til hønsene og lad dejen hæve et koldt sted natten over.

Næste morgen er du klar til at gå videre.

Tag dejen ind i et varmt rum.

Så kan du sætte kaffe over, tænde din radio og hælde lidt olivenolie i hver af dine forme.

Fordel dejen ligeligt, mas den lidt ud,

og vend den som en pandekage, så den olierede side kommer opad.

Lad dejen efterhæve 3 - 4 timer. Det tager noget tid, før dejen får fat i rummets varme, og de små gærceller kommer i omdrejninger.

Efter et par timer kan du lave fordybninger i brødet ved at prikke fingre til bunds i formene.

Lav en blanding af 1 spsk. olivenolie, ½ tsk. groft salt og 1 spsk. vand og fordel den over dejoverfladerne.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 225 gr. C.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse - så er du klar til at bage.

Bag hvert brød 25 minutter og læg det frit på en rist, så snart det kommer ud af ovnen.

Vent med at skære i brødet til det er kølet lidt af. Hvis du kan.

Blødt indre, sprød skorpe og fuldgod smag.

Kan det blive meget bedre.

Sindsrolig søndag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post517

Valnøddebrød - opskrift

Med andre kornOprettet af Lone fre, februar 12, 2010 08:22:29

For noget tid siden havde manden en stor pose valnøddekerner med hjem.

Og det bliver man jo glad for.

Ikke at der er noget i vejen med blomsterbuketter, ansigtscreme eller perler.

Men valnøddekerner ved man, hvad er.

For at dele den høje nytteværdi, skal du i dag have opskriften på valnøddebrød.

Du skal bruge :

550 g mel der vil dig det godt

3½ dl. lunt vand

2 store spiseskefulde honning

200 g valnøddekerner

1½ tsk. groft salt

2 spsk. mild olivenolie

1 pakke tørgær - 9 g.

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C.

Læg bagepapir på en bageplade og fordel valnødderne på pladen.

Ny sort - tænker du måske - valnødder med afrundede kanter.

Nej - må jeg fortælle - intet nyt her. Det er nok et resultat af hjemtransporten. Måske er indkøbsposen faldet ud af kufferten. Måske er den raslet gennem alt udstyret bag i varevognen og endt under kassen med snekæder. Måske er den kommet med ud, da bilen sad fast, og måske var det valnøddernes fortjeneste, at dækkene kunne finde fæste nok til at komme fri af snemasserne. Måske er det de mest heroiske valnødder, der længe er set, og så skal man ikke hænge sig i, om der mangler en kant hist og pist.

En valnød er en valnød.

Sæt pladen i ovnen og rist nødderne 10 minutter. Sæt dem til afkøling.

Hæld honning og tørgær i det lune vand - ikke varmere end dine fingre. Selv på en kold dag.

Der skulle være flere og andre gærstammer i økologisk gær end i de almindelige blokke af modellervoks fra spritfabrikkerne, så jeg har længe ledt efter sådan en pose.

Ikke fordi jeg ved nogetsomhelst om virkningen, men fordi jeg ikke gør.

Det dufter helt anderledes. Bedre.

Lad blandingen stå 10 minutter, så gærcellerne vækkes.

Imens kan du hakke dine valnøddekerner.

Det nemmeste er at bruge en køkkenmaskine, men er din tålmodighed i top og himlen blå tager du dem bare med en god køkkenkniv.

Hæld olivenolie, mel, salt

og hakkede valnøddekerner op i gærblandingen.

Ælt dejen 10 minutter - i maskine eller ved håndkraft.

Smør en skål med olivenolie og læg dejen i skålen.

Vend dejen rundt, så den dækkes af olie.

Sæt film over skålen og lad dejen hæve 1 time et lunt sted.

Når dejen er hævet, kan du hælde den forsigtigt ud på et meldrysset bagepapir.

Hvis du bager ét stort brød, har du senere hen muligheden for at tage en lille alpehue på, binde et fikst rødternet tørklæde om halsen, klemme det velvoksne valnøddebrød fast mellem venstre flanke og venstre arms albue, mens du skærer et rustikt stykke brød med æblekniven i din højre hånd.

Og det er bare et forslag. Du kan også dele dejen til to brød eller dele den til valnøddeboller. Du bestemmer. Uanset hvad må du bare behandle dejen skånsomt, så luften ikke klemmes ud.

Smør lidt olivenolie på filmen og læg den over dejen. Lad dejen hæve en time mere.

Tænd din ovn igen og sæt temperaturen på 200 gr. C. Uden varmluft - altid uden varmluft. Sæt en lille varmefast skål med vand i bunden af din ovn, så du får et fint fugtigt rum at bage i.

Sæt pladen i ovnen og bag brødet 10 minutter. Skru varmen ned til 180 gr. C. og bag yderligere 25 - 30 minutter afhængigt af din ovn.

Brødet skal lyde hult, når du banker på det.

Læg dit lækre valnøddebrød til afkøling på en rist, når det kommer ud af ovnen.

Og nyd det med koldt smør lavet af mælk fra glade køer.

Fremgangsrig fredag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post515

Havrebrød - opskrift

Med andre kornOprettet af Lone tor, februar 19, 2009 08:07:34

Måske kender du det selv -

Man har tilstrækkeligt med argumenter for at holde en halv fridag, og pludselig smuldrer de ét efter ét.

I går var det koldt. Koldt og råt. Stjernerne stod uhensigtsmæssigt. Indkørslen i porten var isglat. Mit ene snørebånd var gået op, og gulerodskagen var ved at være spist.
Alt sammen gode grunde til at blive indenfor i køkkenet og bage en ny kage.

Efter at have fodret hønsene skulle jeg lige se til kostalden. Der lå nogle bunker lecanødder, som ikke var rettet ud. Vognmanden havde tabt én af sækkene på vejen, og manden have skovlet det løse ind i stalden.

Jeg fordelte nødderne og kørte resten af den tabte big bag ind. Det fik temperaturen til at stige i termokedeldragten, og det var vanskeligt at blive ved med at argumentere for, at det var for koldt til at arbejde. Resten af dagen gik med at køre lecanødder ind.
Det er så grunden til, at der ikke er kage, når min far kommer til arbejdsdag i dag. Til gengæld er der leca.

For i dag er der arbejdsdag - en rigtig én med mænd og det hele.

Man kan jo ikke leve af frisk luft og lecastøv alene - der var heldigvis noget af det lækre havrebrød i huset, og i dag skal du have opskriften.

Du skal bruge :

3 3/4 dl vand

3 spsk. honning

25 g smør

2½ dl havregryn

10 dl mel af en god bagekvalitet

2 tsk. salt

20 g gær

2 æg fra høns der synes, at livet er en fest

Og derudover lidt æggehvide og havregryn til pensling og pynt

Så går vi i gang.

Hæld vand, smør og honning i en lille gryde og varm det op til ca. 30 gr. C.
Det gør ikke noget, at dit smør ikke smelter helt - bare det bliver blødt.

Afmål havregryn og mel i en røreskål.

Tilsæt salt

og gær - rør det hele sammen.

Hæld den lune honning-blanding i skålen, rør rundt,

og tilsæt æg.
Ælt dejen godt sammen.

Hæld lidt olie i et stort fad.

Vend dejen rundt, så den er dækket af olie.

Sådan og så skal den bare hvile

og hæve til dobbelt størrelse under et fugtigt viskestykke - det tager omtrent 1½ time.

Smuk og velvoksen bliver den - del den i to stykker.

Og form dem til brød.
Nu er det tid til at tænde ovnen og sætte temperaturen på 190 gr. C.

Lad dejen efterhæve 1 time - så kan du pensle med æggehvide og drysse med lidt havregryn.

Sæt pladen i ovnen og bag dine brød 25 - 30 minutter.

Lad dine brød køle af på en rist før du skærer i dem - selvom det er vanskeligt at vente.

Det er et ualmindelig lækkert tæt brød med en svagt sødlig smag - alletiders til morgenmad, formiddagskaffe, frokost eller eftermiddagskaffe. Du bestemmer.

Gode tanker
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post157