Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Ristede asparges - opskrift

AspargesOprettet af Lone søn, maj 17, 2009 07:34:54

Der kom regn i går.

Stille langvarig regn.

Hvad mere kan man ønske sig.

I forgårs såede min mor og jeg flere rækker i køkkenhaven - kruspersille, dild, kinakål, runde rødbeder, bredbladet persille, palmekål, aflange rødbeder, vintergulerødder, forskellige salattyper, sommerblomster og løg.

Jorden var mild, lun og tør at arbejde med.

At få regn lige efter såning er som at få crème brûlée til dessert - det kan ikke blive meget bedre.

Måske har du også regnvåde asparges i din have.

Man kan lave uendelig mange retter med asparges - avancerede og tidskrævende, og lækre selvfølgelig, men asparges i sig selv er enkelhedens fest.

Som så mange andre grøntsager, frugter og bær ændrer planterne smag, alt efter hvordan de tilberedes. Man kan spise asparges med det samme, mens man går og høster dem, og skulle der være nogle tilbage i hånden, kan man tage dem med ind i køkkenet.

Ristede asparges har mere smag og aroma end dampede asparges. De får en smuk klar grøn farve og bevarer lidt sprødhed, alt efter hvor lang tid du giver dem.

I dag skal du selvfølgelig have opskriften på den enkle - men himmelske - tilberedning.

Du skal bruge :

1 bundt asparges

25 g smør af mælk fra køer der spiser friskt græs i store mængder

Salt og friskkværnet peber

Det var alt. Virkelig.

Så går vi i gang.

Skyl dine asparges.

Find en stor pande frem og læg smør i den.

Læg dine asparges i ét lag og sæt panden på komfuret ved god varme. Læg et låg over panden.

Når du kan høre smørret bobler lystigt tager du tid. Efter 3 minutter tager du låget af panden og vender dine asparges.

Læg låget på igen og giv dem 2 minutter på den anden side.

Om jeg begriber, hvordan andre får deres asparges til at være lige lange og lige tykke. Her trives det uordentlige - køkkenhave uden konformitet.

Måske har du mere styr på tilværelsen og kan præstere et ensartet aspargesbundt. I så fald tager du alle dine asparges af panden på én gang. Har du - ligesom jeg - tilværelsens mangfoldighed til rådighed, må du lige lade de tykkeste stængler få ét minut mere.

Tag dine asparges over på en tallerken og drys med salt og peber. Hæld smør/aspargesvæden over. Og glæd dig.

Du har netop tilberedt en ypperlig smagsoplevelse.

Ro og harmoni til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post244

Asparges timbales - opskrift

AspargesOprettet af Lone man, maj 11, 2009 07:29:46

I går kom min mor for at hjælpe med havearbejdet.

Opbindingen i vinmarken blev udsat, for det er mere hyggeligt at arbejde sammen i køkkenhaven.

I vinmarken er afstandene så store, at man ikke kan snakke sammen hele tiden.
Eller det kan man godt, man kan bare ikke høre hinanden.

Der blev sat en del løg i går - rødløg, skalotteløg og hvide løg. Ét løg ad gangen. Jeg mangler stadig at udplante de italienske løg, der er forspiret indenfor. I år lykkes det muligvis at plante løg nok. Tror jeg.

Efter en lang dag udenfor er det fristende med hurtigt tilberedt aftensmad. Ikke bare hurtigt men også fyldigt og godt.

Det er højsæson for asparges, og i dag skal du have opskriften på asparges timbales.
Brug dem som forret, tilbehør til hovedret, eller som hovedret hvis der følger godt brød med.

Du skal bruge :

4 æg fra høns der ikke har noget at gøre med forsvundne sommerblomster

4 dl asparges i små stykker

1 forårsløg med top skåret i små tern/ringe

1 dl god rasp

2 spsk. hakket persille

1 dl sødmælk

1½ dl revet ost - emmentaler og eller cheddar

½ tsk. groft salt samt friskkværnet peber

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C.
Smør 3 store eller 6 små ramekiner - så er de klar.

Fordel dine aspargesstykker i de små skåle.

Pisk æg sammen med salt og peber.

Tilsæt persille og forårsløg.

I med mælk

og rasp.

Pisk det hele hurtigt sammen og tænk på noget godt. Mad bliver meget bedre, hvis man er glad undervejs.

Fordel æggeblandingen i dine forme,

og drys osten over med ynde og præcision.

Sæt dine forme ned i et ovnfast fad og fyld halvt op med vand omkring formene.

Ind i ovnen med det hele og bag de lækre timbales 35 minutter.

Til sidst i bagetiden kan du rykke formene op mod ovnens loft for at få osten brunet.

Server dem varme - direkte fra ovnen.

Forårsgrøntsager i blød æggeblanding - hvor meget bedre kan det blive ?

I dag skal agurkerne plantes ud i drivhuset. Der er høstet så mange kartoffelplanter over weekenden, at der er ledig jord igen.

Og så skal der klippes græs. I den grad klippes græs over det hele. Regnen og varmen har fået græsset til at vokse frodigt.

Måske når jeg også at sætte de sidste fliser op i køkkenet. Hvem ved.

Sol over dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post238

Fettuccine med asparges - opskrift

AspargesOprettet af Lone tir, april 21, 2009 07:47:32

I går brugte jeg det meste af dagen på de planlagte arbejdsopgaver.

Resten af tiden fangede jeg høns, der forcerede hegnet ind til køkkenhaven.

Man kan vanskeligt fortænke dem i det - der skyder lækre asparges op i en jævn strøm.

Måske har du også nogle asparges udenfor hønsenes rækkevidde.

Så skal du i dag have opskriften på fettuccine med asparges - en ualmindelig velsmagende forret. Eller hovedret. Bare der er nok af den.

Du skal bruge :

150 g asparges

250 g frisk fettuccine

1½ dl fløde

1 lille løg

2 spsk. smuttede mandler

1 spsk. smør

Friskrevet muskatnød, peber og salt

Det var alt - så går vi i gang.

Sæt en gryde med rigeligt saltet vand til din pasta over på komfuret.

Smelt smør i en lille gryde.

Imens kan du skære dit løg i små tern.

I gryden med løgternene og lad dem småsimre under låg ved lav varme - 10 minutter.

Imens kan du skære asparges - tag hovederne fra og skær stænglerne i korte stykker.

Læg stængelstykkerne i en lille gryde med letsaltet vand og få den i kog. Lad stænglerne koge 2 minutter og tilsæt så hovederne og kog yderligere 2 minutter - endelig ikke mere, så bliver det aspargesmos.

Tag gryden fra varmen, hæld vandet fra og læg aspargeshovederne til side til pynt.

Så er dine løgtern ved at være møre, og du kan tilsætte fløde, muskat, salt og peber. Lad blandingen koge ind uden låg - omtrent 5 minutter.

Tilsæt smuttede mandler og aspargesstænglerne - tag gryden fra varmen. Smag til med salt og peber.

Mens løg/flødeblandingen koger ind, benytter du lejligheden til at lægge den friske pasta i kogevandet - normalt er kogetiden 3 minutter, men se på pakken.

Når fettuccinen er velkogt hælder du vandet fra og din aspargessauce over i stedet. Vend det hele forsigtigt rundt.

Husk dine aspargeshoveder, når du anretter den lækre forårsfettuccine.

Ren enkel nydelse - det bliver ikke meget bedre.

I dag holder jeg nogle timer fri. Min mor og jeg skal på tur i byen.
Dametøjsbutikker, frisør, parfumeri, manicure og frokostrestaurant tænker du måske.

Men nej - sådan bliver det ikke. Vi skal kigge på vandslange til haven. En stor beslutning man ikke bør være alene om.

Blid dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post218