Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Bagte bønner med chili

BønnerOprettet af Lone søn, april 11, 2010 07:47:15

Mens man venter på friske forårsgrøntsager, skal der mad til.

Og så må det blive af de grøntsager, der holder endnu.

Bønner og løg.

I dag skal du have opskriften på bagte bønner. En ret du kan samle i en stor gryde, efterlade i ovnen og hive frem, når du bliver sulten.

Du har brug for :

5 store løg

1200 g kogte bønner - af den slags du holder mest af

2 røde peberfrugter

2 fed hvidløg

3 jalapenos eller anden chili

1 buket frisk timian eller 2 tsk. frysetørret

150 g koncentreret tomatpuré

2 spsk. mørkt rørsukker

2 spsk. olivenolie

1/4 tsk. cayennepeber

1 l grøntsagsbouillon af anstændig oprindelse samt ½ l vand

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 gr. C.

Find en stor støbejernsgryde frem og hæld olivenolie i den.

Grib dine løg og skær dem i fine tern.

Der er fem, selvom man kun kan se fire.

Varm olivenolien op og rist løgternene bløde og gyldne.

Hvem vil ikke gerne være blød og gylden.

Hæld bouillon og vand i gryden og kog den af, mens du rører rundt.

Hvis du kan finde en bouillon uden et overvældende saltindhold, kan du bruge 1½ liter i alt og udelade vandet. Hvis ikke er det bedre med opskriftens fordeling.

Skær dine peberfrugter og chili i tern og hæld dem i gryden sammen med timian, fintrevet hvidløg, tomatpasta, cayennepeber, bønner

og rørsukker.

Det var det.

Ganske enkelt.

Rør lidt rundt så alt er velfordelt, og sæt din gryde i ovnen.

Uden låg - bare i ovnen.

Nem aftensmad.

Lad retten stå og småsimre 3 timer.

Imens kan du lave den store YES-manøvre.

Knyt højre hånd. Stræk op og træk næven kraftfuldt ned og ind mod brystkassen. Eventuelt med venstre knæ i en opadgående bevægelse.

Inddampet koncentreret velsmag i grydeform.

Nyd dine bagte bønner med godt brød og du bliver glad.

Hvis nogen i husstanden - og her taler jeg af erfaring - anfægter den udtalte mangel på kød, kan du enten argumentere for bønnernes fortræffelige proteinindhold, eller klare den med et par koteletter som tilbehør.

Du bestemmer.

Smuk søndag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post573

Flødestuvede butterbeans - opskrift

BønnerOprettet af Lone man, marts 22, 2010 07:47:07

Det har været en dejlig travl weekend i caféen.

Nu er det hverdag og tid til at få lavet udendørsarbejde.

Masser af udendørsarbejde.

Inden jeg kaster mig ud i det uendelige vildnis, skal du have en opskrift.

På noget der er godt at slutte en lang dag med - flødestuvede butterbeans.

Du skal bruge :

250 g tørrede butterbeans

1 skalotteløg

2 dl. fløde

½ spsk. smør

Salt og friskkværnet peber

Det var alt - så går vi i gang.

Læg dine bønner i en rummelig gryde og hæld vand over til det står langt over bønnehøjde.

Lad bønnerne stå og svulme op et halvt døgns tid.

Næste dag er du klar til at gå videre.

Hæld opblødningsvandet ud og skyl bønnerne.

Tilbage i gryden med dem og hæld rigeligt vand og 1 tsk. groft salt ved.

Læg låg på og bring grydens indhold i kog.

Vær opmærksom på foretagendet - bønnevand har det med at koge over i begyndelsen.

Hold bønnerne i kog 1½ time.

Når kogetiden er ovre, kan du tage en bønne op og tygge på den.

Hårde bønner er ikke så lækre som bløde bønner.

Kog lidt videre hvis du synes, bønnerne trænger til det.

Hæld dine bønner til afdrypning i en sigte.

Grib dit skalotteløg.

Der er to - tænker du måske - ingen kontekst mellem ord og handling.

Du har ret. Indiskutabelt.

Der er to skalotteløg, fordi jeg lavede en dobbelt portion flødestuvede bønner.

Den slags kan man ikke få nok af her langt ude på landet.

Skær løget i små tern, smelt dit smør på en pande,

tilsæt løgtern og fyr op.

Hold god varme under panden og rist løget gyldent og blødt.

Kværn godt med peber over og i med fløden.

Kog panden af - bare lad fløden boble sig tyktflydende og kraftfuld 4 - 5 minutter.

Smag til med salt,

og vend de kogte bønner i.

Blød mad.

Varm, blød og fyldig.

Nyd dine flødestuvede butterbeans ganske som de er, eller brug dem til aftensmad sammen med salat og brød.

Må din dag bære dig frem
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post553

Grønne bønner med ricotta - opskrift

BønnerOprettet af Lone man, august 24, 2009 07:46:07

Takket være en uvurderlig indsats fra min mors side,

er der grønne bønner på gården i år.

I kraft af en næsten lige så ihærdig indsats, har duerne begrænset mængden.

Men bønner er der, og man må være taknemmelig, for det man får.

I dag skal du have en opskrift på bønner bagt med ricottaost -

Fagiolini alla Ricotta

Muligvis en grammatisk brøler - tænkte bare, at det ville gøre det hele mere spændende.

Under alle omstændigheder en enkel, lækker og velsmagende ret.

Du skal bruge :

700 g grønne bønner plus salt til kogevandet

350 g ricotta - evt. hjemmelavet - se opskriften fra forleden dag

3 æg fra høns der kan gøre noget ved en langhåret græsplæne

½ dl sødmælk fra glade køer

1 salatløg

1 tsk. groft havsalt samt friskkværnet peber

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Smør et ovnfast fad.

Skyl dine bønner

og skær stilken af.

Læg bønnerne i en gryde, dæk med vand, drys en god teskefuld salt i og bring gryden i kog.

Lad bønnerne koge 5 minutter.

Imens kan du lave ostefyldet.

Find en skål af passende størrelse, hæld ricotta,

æg, mælk, salt og peber i skålen og rør det hele sammen til en jævn blanding.

Grib et lille italiensk løg eller et andet mildt salatløg,

og skær det i små tern.

Så er de bønner ved at have fået nok, og du kan hælde vandet fra og lægge bønnerne i det ovnfaste fad.

Drys løgternene over,

og fordel ricottablandingen på toppen.

Ind i ovnen med fadet og lad det få ½ time.

Nyd din rustikke ret med et godt stykke brød og et glas rødvin.

Og du bliver tilfreds.

Hvem vil ikke gerne være tilfreds.

Medvind til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post343

Bønnesalat - opskrift

BønnerOprettet af Lone lør, november 01, 2008 07:33:21

Manden har tidligere udnyttet sin højde til at spille basketball. Denne weekend kommer det forhenværende basketballhold til gården - den årlige genforening.
Jeg ved ikke rigtig noget om basketball, men man må gå ud fra, at spillere i den størrelse kan spise en masse mad. Det er mit bidrag - at lave mad i tilstrækkelige mængder - så må de selv finde ud af det sportslige.

Blog Image

Selvom vejret var dejligt i går gik det meste af dagen inde i køkkenet. Med at lave græskarsuppe, æblesufflé, vanilleis, bønnesalat og bage brød. Du skal selvfølgelig have nogle af opskrifterne, og i dag begynder vi med bønnesalaten.

Du skal bruge :

1 kg fine grønne bønner - på den her årstid er de frosne faktisk at foretrække

1 rødløg

1 fed hvidløg

3/4 dl virkelig god og mild olivenolie

1 spsk. anstændig balsamico

2 tsk. dijonsennep

1 tsk. salt

Friskkværnet peber

2 dl. hasselnødder

½ dl. kogevand fra bønnerne

200 g. blød fetaost

Så er vi klar.

Sæt en stor gryde vand over på komfuret, hæld salt i, og bring vandet i kog. Det tager lidt tid, og imens kan du lave marinaden til bønnerne.

Blog Image

I din kønneste og mest rummelige salatskål blander du olivenolie, dijonsennep, balsamico, peber og salt

Blog Image

Hak rødløget forholdsvis fint og riv hvidløget på den fine side af et rivejern - bare direkte ned i salatskålen med det

Blog Image

Rist hasselnødderne på en meget varm og tør pande. Du er nødt til at passe dem undervejs og lade dem rulle lidt rundt i panden - ellers bliver de for mørke

Blog Image

Når skallerne begynder at fnuldre lidt af, har de fået nok. Læg nødderne i et viskestykke og gnub alle de løse skaldele af. Det gør ikke noget, at der stadig er skaller på de fleste af nødderne. Hvis alting skal fjernes, kan du gå direkte over i nytårsmenuen uden at forlade køkkenet.

Så er dit bønnevand nok ved at koge, og du hælder de frosne bønner direkte i kogevandet. Lad varmepladen give alt hvad den har, og så snart vandet koger igen, tager du gryden af varmen. Snup ½ dl. af kogevandet og hæld det i salatskålen - resten skal bare hældes i vasken.

Blog Image

Overbrus bønnerne med koldt vand, så de bevarer sprødheden

Når de er kølet af og dryppet af, kan du vende dem rundt i din marinade

Blog Image

Drys med hasselnødderne og sæt salaten køligt - meget gerne til næste dag, men ihvertfald helst 5 timer. Vent med at blande feta i tern i salaten til lige før servering. Feta bliver mærkværdigvis lidt smagsløst, hvis det kommer med for tidligt.

Blog Image

Nu vil jeg gå ud og slukke for de store kornblæsere. Det har været en kold og klar nat, og alt kornet er blæst igennem - så holder det sig sundt og godt.

Rigtig god weekend til dig fra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post49