Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Bagte rødløg - opskrift

LøgOprettet af Lone ons, februar 17, 2010 08:14:18

Noget af det, der er værd at spise her om vinteren, er løg.

Søde milde rødløg.

Der er stadig løg i laden. Gemt i kasser og dækket af for frosten.

I dag skal du have opskriften på bagte rødløg - til frokost, som tilbehør til aftensmaden eller som hovedret sammen med en god salat. Du bestemmer.

Til løgene skal du bruge :

8 rødløg

3 forårsløg med top

1 fed hvidløg

2 dl. rasp

60 g hakkede cashewnødder

50 g blød feta i blok

2 spsk. soltørrede tomater skåret i små stykker

1 æg fra en høne med aner i Løgstør

1 spsk. olivenolie plus lidt ekstra

1 spsk. smør lavet af mælk fra en ko i Løgumkloster

1 tsk. frysetørret oregano

Friskkværnet peber

Og ja - som om listen ikke er lang nok, skal der bruges lidt mere til fyld i fadet :

1 spsk. mel

1 spsk. smør lavet af mælk fra en ko i Løgstrup

2½ dl. sødmælk do

2½ dl. fløde do

120 g blød feta i blok

2 æg fra en hønsefamilie i Løgten

Det var alt - lad os så komme i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C.

Skær roden af løgets bund og skær en pæn del af toppen.

Bliv ved til alle løg er ordnet og sæt dem i et fad.

Dryp lidt olivenolie over hvert løg,

sæt folie over fadet og ind i ovnen med det. Bag løgene 1 time.

Imens kan du skovle sne, indtage lotusstilling, vegetere eller lave fyldet. Du bestemmer.

Hvis du vælger at lave fyldet, griber du dine øvrige løg, skærer dem i småstykker,

og rister dem sagte i 1 spsk. olivenolie.

Når løgene er faldet lidt sammen kan du tilsætte 1 spsk. smør, rasp, hakkede cashewnødder, soltørrede tomater, oregano og peber.

Rist det hele 5 minutter under omrøring.

Rør et æg med 50 g feta,

og tilsæt den ristede blanding.

Lad det stå mens du laver fyldet til fadet.

Smelt 1 spsk. smør sammen med 1 spsk. mel. Pisk det sammen.

Tilsæt mælk, lad det komme i kog og pisk det hele jævnt. Pisk pisk pisk.

I med fløden, bring blandingen i kog igen og pisk lidt mere.

Tag gryden fra varmen og tilsæt feta. Rør rundt til osten er smeltet.

Og så må de løg være bagt.

Det næste stykke arbejde kan ikke laves med en pincet og en pølsetang.

Du er nødt til at have fingrene i fadet.

Tag den yderste tørre skal af hvert løg, og vip midten af løget ud med en teske. Der skal kun være 2 - 3 lag tilbage af hvert løg. Sæt de hule skaller i et smurt ovnfast fad.

Hak løgmidterne groft og vend dem i din raspblanding.

Fordel blandingen i de hule løg.

Er det nu, mysteriet om fyldte grøntsager skal løses - tænker du måske - er det nu sløret langt om længe løftes for det paradoks, at man udhuler noget, blander det med noget mere, og stopper det ned i det oprindelige volumen.

Et løg kan ikke fyldes for meget - som vi siger her langt ude på landet.

Tror jeg.

Men uanset vilje, er der ikke plads til al fyldet.

Derfor slår du to æg ud i det tiloversblevne fyld, rører rundt

og blander det i gryden med mælk og fløde opbagning.

Hæld grydens indhold i bunden af fadet, sæt fadet i ovnen og bag 25 minutter.

Og vær klar.

Klar til at nyde de søde, bløde løg med en mild nøddesmag og lækker fetasauce.

Må din dag være virkelig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post520

Salat med syltede rødløg - opskrift

LøgOprettet af Lone tir, marts 03, 2009 08:04:06

I går var der arbejdsdag i kostalden - igen.

Det er stadig opmuring af vægge tiden går med. Et studie i tålmodighed men på vej støt fremad.

For at du ikke skal blive træt af at kigge på lecasten, vil jeg koge de seneste arbejdsdage ned til en enkelt beretning i morgen. Du må ikke forvente at se et afsluttet vægprojekt, men jeg tør godt love, vi er noget nær halvvejs.

I dag kommer min mor på besøg - vi skal holde fri.
Noget af dagen ihvertfald.
Måske kører vi ud i landet og finder en café med god kage. I sidste uge havde min mor købt de mest lækre fastelavnsboller med creme, flødeskum og frugtfyld. Ærgeligt de ikke blev stående på bilens tag under turen fra bageren ud til gården.

Men man kan jo ikke leve af tanken om cremefyldte fastelavnsboller alene - i dag skal du have opskriften på en raffineret salat med syltede rødløg.

Til de syltede rødløg skal du bruge :

1 rødløg

1 dl rødvinseddike

1 dl vand

6 tsk. groft havsalt

1 spsk. rørsukker

3 stød med tabascoflasken

Til salaten skal du desuden bruge :

1 salathoved f.eks. romaine eller en anden sprød type

50 g revet pecorino ost

1 dl hasselnødder

1 spsk. god olivenolie

2 spsk. persille

Så går vi i gang.

De syltede rødløg kan med fordel laves dagen før, du vil nyde din salat. Men når de at trække en times tid i lagen, er det også i orden.

Hæld vineddike og vand i et glas med låg til.

Tilsæt salt

sukker

og tabasco.

Skær dit rødløg i meget tynde skiver,

og drop dem ned i lagen. Rør lidt rundt, skru låg på og sæt glasset i køleskabet.

Næste dag eller bare lidt senere er du klar til at lave din lækre salat. Da det er en olie/eddike blanding, der rammer salatbladene, duer det altså ikke at blande salaten i god tid, før den skal spises - så klasker det hele sammen. Nej denne salat skal vendes sammen lige før spisetid, men du kan gøre det hele klar på forhånd.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Hæld nødderne på en bageplade og rist dem 5 minutter i ovnen.

Imens kan du rive din pecorino ost på den fine side af rivejernet.

Skyl lidt persille og hak det groft - du skal have omtrent 2 spsk.

Hæld hasselnødder, persille og pecorino ost i en blender eller foodprocessor - hak det godt sammen. Lad dig ikke slå ud af nogle få ubeskadigede nødder - se det som et dekorativt indslag.

Skyl salaten og riv den i grove stykker.

Hæld nøddeblanding og olivenolie i salatbladene.

Find dine syltede rødløg i køleskabet og glæd dig over, de ikke forsvinder lige så hurtigt som hindbærsyltetøjet. Lad dem dryppe af og fordel dem over salaten.

Vend det hele rundt og du er klar til at spise. En elegant salat med dejlig smag af ristede nødder og god italiensk pecorino - hvad mere kan man ønske sig ?

Bortset fra cremefyldte fastelavnsboller.

Rar dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post169