Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Broccolitærte - opskrift

BroccoliOprettet af Lone tir, februar 02, 2010 08:06:16

Måske kommer der snestorm i dag. Man ved aldrig.

Nogle gange holder meldingerne stik, og andre gange er den kollektive sindsbevægelse spildt som en tivoliballon i en to-årigs famlende fingre.

For alle tilfældes skyld holdes hønsedamerne i deres fugleinfluenzasikre fort i dag.

Man vil nødig skulle rundt og lede efter dem, hvis himmel og jord pludselig står i ét.

Der er andre ting at lave end kæmpe mod naturkræfterne. Mad for eksempel.
Varm nærende mad.

I dag skal du have opskriften på en godgørende broccolitærte.

Broccoli - tænker du måske - er det nu nødvendigt.

Og nej - det er selvfølgelig ikke nødvendigt.

Men lækkert. Det er det.

Snyd ikke dig selv for denne delikate tærte.

Til dejen skal du bruge :

200 g mel

125 g smør lavet af mælk fra køer der ikke tror på hvadsomhelst

50 g lagret cheddar - revet

½ tsk. groft salt

3 spsk. koldt vand.

Til fyldet skal du bruge :

½ kg broccoli

6 æg fra høns der venter på snestorm

1½ dl. fløde - fra køer der lader tvivlen komme verden til gode

1 dl. sødmælk - gerne fra ovenstående køer

1 spsk. mayonnaise fremstillet som du selv ville have gjort det

100 g lagret cheddar - også revet

½ tsk. groft salt

1/8 tsk. revet muskatnød

1/8 tsk. cayennepeber

Det var alt - enkle ingredienser - enkel at lave - stor at nyde.

Så går vi i gang.

Smør et tærtefad der er ca. 30 cm. i diameter.

Hæld mel, smør, ost og salt til dejen i en røreskål.

Rør nogle minutter til det er fint smuldret.

Tilsæt vand

og rør kortvarigt til dejen samler sig.

Du kan nemt lave dejen med hænderne, hvis du vil. Du bestemmer.

Læg dejen i tærtefadet og pres den først op langs siden. Ikke tyndt - rimelig solidt.

Pres resten af dejen ud i bunden af fadet.

Ind i fryseren med det i 20 minutter. Tænd samtidig din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C.

Imens dejen bliver kold, kan du gøre broccoli klar. Det hele handler om broccoli.

Sæt en kedel vand over.

Skær det nederste af den grove broccolistok væk.

Snit det øverste af stokken i små stykker og del hovedet i små broccolibuketter.

Hæld det kogende vand over grøntsagen,

og læg låg på.

Du behøver ikke bekymre dig over, om det er det rigtige låg. Et låg er et låg.

Så er din tærtedej nok småfrossen. Sæt fadet direkte i ovnen og forbag 10 minutter.

Mens bunden bager, kan du lave fyldet. Måske. Hvis du vil.

Hvis du vil, kan du hælde mælk, fløde, æg, mayonnaise, ost, salt, muskatnød og cayennepeber i en skål.

Og piske det sammen. Ikke pisk pisk pisk. Bare stille og roligt.

Lad din broccoli dryppe af i en sigte og fordel den gavmildt på den forbagte bund.

Hæld æggeblandingen over, skru ovntemperaturen ned til 190 gr. C. og sæt tærtefadet ind i ovnen.

Bag tærten 45 minutter, og der dufter vidunderligt i dit køkken.

Nyd broccolitærten til frokost.

Eller brug den til aftensmad sammen med en lækker salat.

Sprød, mild, blød og fyldig.

Kan det blive meget bedre.

Tryg dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post505

Broccolisalat - opskrift

BroccoliOprettet af Lone tir, oktober 21, 2008 07:53:16

Så er det tirsdag, og der er ikke noget forgjort i at give dig en opskrift på broccolisalat. Måske tror du nu, at jeg har forbehold over for broccoli - tværtimod - broccoli er guld. Det er én af de planter, der virkelig er god for din krop. Og det beviseligt, hvis du ligesom jeg, har det bedst med det beviselige.

Broccoli holder dine knogler stærke, dit hjerte sundt og dine celler oppe på dupperne. Bakterier frygter broccoli. Det vanskelige spørgsmål er, om man skal spise planten rå eller let dampet. Du får mest glæde af C-vitaminet ved at spise den rå, men hvis den varmebehandles skånsomt får du mere glæde af andre gode stoffer. Så jeg foreslår en hurtig dampning sådan her :

Del dit broccolitræ i mindre buketter og skær den tykke stængel i stave. Læg det hele i en skål, der kan tåle kogende vand. Drys salt over og hæld kogende vand over hele herligheden. Læg en tallerken over skålen, så varmen bliver dernede og lad broccolien stå ca. 6 min. før vandet hældes fra. Det er et værdifuldt kompromis.

Men nu til salaten - det er en rigtig slutfirser-opskrift, men der var mange gode ting i firserne - specielt musikken (og tøjet og håret), så hvem kan rynke på næsen af en revival ?

Blog Image

Du skal bruge :

1 flot broccolistok dampet som nævnt ovenfor og skåret i mindre stykker

1½ dl god mayonnaise - lav den selv hvis du ikke kan lade være

1 fint snittet rødløg

1½ dl solsikkekerner

1 dl tørrede vindruer el. tørrede tranebær - hvad du har

3 spsk. gyldent rørsukker

2 tsk. anstændig balsamico

Lidt salt

250 gram bacon skåret i tern og ristet

Blog Image

Så er det bare at gå i gang :

Bland mayonnaise med rørsukker, rødløg, balsamico, solsikkekerner, tørrede bær og salt. Vend dine broccolistykker i blandingen og drys med den sprøde bacon.

Blog Image

Meeeen den er ikke hjemme endnu - der skal ventes. Sæt skålen i køleskabet og lad salaten trække 3 timers tid. Der sker noget i sådan et køleskab, så det sidste er meget vigtigt.

Nyd din salat - til frokost - til aftensmad eller når på dagen du nu vil nyde den.

Broccoli er guld !

Fantastisk tirsdag fra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post38