Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Vintersalat - opskrift

HvidkålOprettet af Lone lør, november 07, 2009 07:52:42

I dag skal du have opskriften på en salat med én af klodens største frugter -

Pomelo.

Kald den hvad du vil - Citrus maxima, Citrus grandis eller wanna be grape.

God er den ihvertfald. Smækfyldt med vitaminer og mineraler.

Og hvem vil ikke gerne have vitaminer og mineraler.

Du skal bruge :

½ hvidkålshoved - lidt mindre hvis du har skaffet et stort ét

1 galiamelon eller en anden slags bare den er moden og aromatisk

½ pomelofrugt - den er jo megastor, så du kan gemme den anden halvdel til senere

400 g creme fraiche 18 % lavet af mælk fra køer der har en fornuftigt vitaminbalance

1 tsk. sukker

Ristede saltede græskarkerner til drys

Det var alt - så går vi i gang.

Fjern de yderste blade fra hvidkålshovedet og skær stokken ud.

Skær hvidkålen i små stykker,

og hæld dem i en skål af passende størrelse.

Skær top og bund af din melon og skær skrællen væk hele vejen rundt.

Flæk melonen og skrab kernerne ud med en ske.

Skær melonen i mindre tern og hæld dem i skålen.

Så er vi nået til den mere tidskrævende ting.

Skær top og bund af pomelofrugten og lav snit som hvis du skulle skrælle en appelsin.

Af med skrællen og det er jo ikke kønt det her.

Del frugten som du deler en appelsin - brug flere kræfter.

Det hvide er den skinbarlige bitterhed, men inden under venter gaven.

Befri hvert frugtsegment for hinde,

og skær det i store tern.

Op i skålen med det.

Hæld creme fraiche og sukker oven på og vend salaten rundt.

Sæt den i køleskabet og lad den trække, eller spis den med det samme hvis du ikke kan vente.

Drys græskarkerner over lige inden servering.

Det er lækkert det her - på én gang sødt, syrligt, sprødt og blødt.

Rar dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post418

Hvidkålssalat - opskrift

HvidkålOprettet af Lone lør, februar 14, 2009 06:14:10

Lige nu er der koldt og klart månelys udenfor. Bar frost har ramt jorden, og planen om at vaske drivhus er udsat lidt.

Men indenfor sker der noget.
Måske kan du huske, at der blev sået rucola i den lille køkkenhave på stuehusets overetage ?
Det er en uges tid siden, og nu er planterne ved at spire frem.

og se her - basilikum på vej.

Sidst men ikke mindst - kartoflerne er i god vækst.

Det hjælper lidt - kun lidt - på utålmodigheden med drivhuset.

I dag skal du have en opskrift. Jeg har tænkt uafladeligt over, hvad du mon har brug for. Det er vanskeligt at sidde her i mørket langt ude på landet og forudsige, hvad du står overfor. Man er jo ikke oraklet i Delphi.

Efter at have sorteret kraftigt i tankestrømmen er jeg kommet frem til, at du lige nu sidder med et hvidkålshoved i hånden og overvejer, hvordan du på en behagelig måde får det ændret til berigende mad.
Har jeg ret ?

Du skal bruge :

½ lille hvidkålshoved

4 dl. creme fraiche 18 %

1 tsk. gyldent rørsukker

1 dåse henkogte ananas i store tern

Ganske enkelt og alligevel uforligneligt.

Fjern de yderste bløde blade på kålhovedet.

Del det over og skær den grove stok ud. Du får ganske afgjort lyst til at lave mere hvidkålssalat, så gem den anden halvdel af kålhovedet i køleskabet.

Hæld ananasternene til afdrypning i en sigte.

Bland creme fraiche og rørsukker i en salatskål - så er det klar.

Snit din hvidkål i tynde strimler - enten i en foodprocessor eller ved hjælp af håndværk. Vend den fintsnittede hvidkål i salatskålens indhold.

Tilsæt de afdryppede ananastern og bland det hele sammen. Smag bare på salaten nu, men sæt den i køleskabet nogle timer for at få det bedste frem i den. Jeg har endnu ikke mødt en hvidkålssalat, der ikke havde glæde af et længerevarende ophold i køleskabet.

Du bestemmer, hvad der skal spises til salaten. Den er mild, blød og lækker.
Sådan én man vender tilbage til gang på gang.

Klar dag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post152