Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Kartoffelsuppe - opskrift

GrøntsagssupperOprettet af Lone fre, januar 15, 2010 08:11:59

Her langt ude på landet er kartofler i høj kurs.

Ikke på grund af en offentlig vejledning, eller en ny helseguru der har set dagens lys.

Nej.

Bare fordi de er gode.

I dag skal du have opskriften på gårdens kartoffelsuppe.

Tilberedt i forholdsvis stor mængde, men du kan frit dele eller gange opskriften, som det passer dig.

Du skal bruge :

4 store bagekartofler - dem er der særlig meget stivelse i.

1 bundt forårsløg

1½ liter bouillon af en type du vil nyde at spise

½ liter vand - fordi der kommer for meget salt i suppen, hvis man kun bruger bouillon

5 spsk. god mild olivenolie

2 spsk. smør lavet af mælk fra køer, der ved, hvad der er godt at spise

1 tsk. frisk eller frysetørret timian

Kværnet peber og revet muskatnød

Ved serveringen kan du bruge friskrevet granaost og ristede rugbrødstern. Hvis du vil.

Det var alt - så går vi i gang.

Skyl dine forårsløg, skær toppen af og snit resten i små ringe.

Skræl bagekartoflerne og skær dem i små tern - omtrent 1 * 1 cm.

Cirka.

Det er bare med at nyde det.

Man må huske på, at kartoffelplanten har brugt 5 måneder på at opsamle alt godt fra solen, regnen og jorden.

Så er det mindste, man kan gøre, at lægge lidt omsorg i de minutter, det tager at skrælle og skære.

Hæld olivenolie i en forholdsvis stor gryde.

Varm op og tilsæt dine løg og kartoffeltern.

Svits og vend rundt 5 minutters tid.

Hæld peber, muskat og timian i undervejs.

I med vand og bouillon, bring suppen i kog,

og lad den småsimre under låg ½ time.

Ikke bulderkoge - bare småsimre.

Når suppen er færdig, kan du droppe dit smør i gryden - for ligesom at samle det hele i en højere enhed.

Server din delikate kartoffelsuppe med friskrevet granaost og ristede rugbrødstern.

Storslået i al sin enkelhed.

Rig dag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post487

Halloween suppe - opskrift

GrøntsagssupperOprettet af Lone tir, oktober 13, 2009 08:32:06

Så er jeg endelig klar til at skrive til dig.

Først skulle vinen passes. Så skulle der hentes brænde, tændes op og laves kaffe.
Nu er forholdene ved at være i orden.

I dag skal du have en opskrift på Halloweensuppe - fuldstændig orange.

Mindre kan ikke gøre det.

Du skal bruge :

1 hokaidogræskar - fordi det er bedst

2 kæmpestore eller 4 store gulerødder

8 små eller 3 store røde peberfrugter

1 helt hvidløg

1½ - 2 liter god bouillon - du bestemmer hvilken slags

½ dl fantastisk olivenolie

2 tsk. frisk eller frysetørret timian

Friskkværnet peber og salt

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C med varmluft. Beklæd to bageplader med bagepapir.

Skyl dine grøntsager.

Halver peberfrugterne, skrab kerner og ribber ud, og læg peberfrugterne med skindsiden opad på en bageplade.

Der var ikke andet end små peberfrugter på gården, og her langt ude på landet er der langt til nærmeste store peberfrugt.

Det er sikkert nemmere at lave suppen med store peberfrugter.

Skræl gulerødderne, skær dem i store stykker, og læg dem på bagepladen sammen med hvidløget og peberfrugterne.

Del dit græskar over, skrab kernerne ud og skær de to halvdele i grove tern.

Læg dem på den anden bageplade, dryp olivenolie og groft salt over, og sæt begge bageplader i ovnen.

Efter omtrent 20 minutter kan du fiske peberfrugterne ud.

Læg dem i en skål og sæt film over.

Bag de øvrige grøntsager videre 20 minutter mere.

Spis dine græskartern direkte fra ovnen eller fortsæt med suppen.

Hvis du vælger at fortsætte, hælder du bagte gulerødder og græskar i en gryde af passende størrelse. Træk skrællen af peberfrugterne - det er helt sikkert nemmere at lave suppen med store peberfrugter - og lad dem følge med ned i gryden.

Pres de milde bagte hvidløg ud af deres skaller og ned i suppegryden.

Hæld bouillon over grøntsagerne - start med 1½ liter - og bring gryden i kog.

Læg låg på og lad suppen småsimre ½ time.

Find en stavblender frem og sænk den i gryden. Eller kør suppen gennem en foodprocessor - i flere omgange.

Tilsæt eventuelt mere bouillon til suppen har den konsistens, du godt kan lide.

Drys timian i og smag suppen til med salt og peber.

Orange er ikke for stort et ord at bruge.

Server din Halloweensuppe med creme fraiche og ristede saltede grækarkerner.

Og brød. Godt brød.

Så bliver du glad og tilfreds.

Hvem vil ikke gerne være glad og tilfreds.

Sol foran dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post393

Majs suppe - opskrift

GrøntsagssupperOprettet af Lone tir, september 15, 2009 08:01:08

Måske er du gang på gang gået uden om efterårets friske majskolber,

fordi fornøjelsen ved at afgnave en kolbe overstiges af det tyngende arbejde med at fjerne majsrester fra tænderne.

Men der er andre måder.

Friske majs er en delikatesse, der intet har til fælles med de skamskudte artsfæller på dåse.

I dag skal du have opskriften på majs suppe - enkelt godt og velgørende.

Du skal bruge :

4 majskolber

3 skalotteløg

1 jalapeno chili

½ liter grøntsagsbouillon af en anstændig kvalitet

2 dl fløde fra køer der har udsigt til en majsmark

1 spsk. smør

1 tsk. salt samt friskkværnet peber

Det var alt - så går vi i gang.

Skær dine skalotteløg i tern.

Smelt smørret i en gryde,

hæld dine løgtern i gryden

sammen med salt og peber, og lad løgene blive klare og bløde over svag varme.

Imens kan du ordne dine majs.

Fjern dækbladene, trådene og skær endestykkerne af.

Sæt hver kolbe lodret og skær kernerne af.

Det sætter sine spor hist og pist i køkkenet,

men man kommer langt med en god højtryksrenser.

Hæld dine majs i gryden og lad grøntsagsbouillonen følge efter. Skru op for varmen og bring suppen i kog.

Imens kan du ordne din chili.

Skrab frø og ribber ud med en teske og undgå at få saft på fingrene.

Skær chilifrugten i små tern,

og hæld dem i gryden.

Så skal der fløde i og varme under - få suppen i kog,

læg låg på,

og lad suppen småsimre i 25 minutter.

Så er den klar, men den bliver ikke ringere af at stå nogle timer, så alting smelter sammen og går op i en højere enhed.

Nyd din suppe med lækkert brød eller sprøde nyristede croutoner - der kommer en opskrift snarest muligt.

Portionen giver forret til 4 personer.

Eller 3 dages aftensmad hvis du selv har råderet over gryden.

Eller 1 dag til en landmand.

Smult vand for dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post365

Blomkålssuppe - opskrift

GrøntsagssupperOprettet af Lone ons, februar 25, 2009 07:51:21

Det er så småt ved at blive lyst, og der sidder en syngende musvit lige udenfor vinduerne.

I går hørte jeg lærken - meget tyder på forår.

Temperaturen i stuehuset er steget nu, men det er mere et tegn på en fyldt olietank end et egentligt forårstegn.
Derfor kan man jo godt glæde sig over det alligevel.

Der er ikke noget som suppe til at give den indre varme og tilfredshed. Og der er ikke noget som kål til få alle kroppens celler op på dupperne. I dag skal du have opskriften på en fyldestgørende forening af de to ting.

Blomkålssuppe fra LL.

Du skal bruge :

1 blomkålshoved

2 gulerødder

3 porrer

2 selleristængler

1 tsk. tørret timian eller frisk timian hvis du kan skaffe det

2 liter bouillon - grøntsags- eller hønseoprindelse - du bestemmer

25 g smør

3 dl fløde

Friskkværnet peber

Til jævning : 3 spsk. maizena udrørt i 1 dl mælk

Det var alt - så går vi i gang.

Vask grøntsagerne og skræl gulerødderne.

Skær dine porrer ud i små stykker.

Gør det samme med gulerødderne

og dine selleristængler.

Smelt smørret i en god stor gryde - du kan også bruge planteolie, hvis du har lyst til det.

Grib dine snittede grøntsager,

og hæld dem i gryden. Lad dem få god varme og rør lidt rundt.

Imens kan du sagtens få ordnet dit blomkål. Del det i mindre stykker,

og snit stykkerne i spiselige mundfulde.

Hæld blomkålen i gryden til de øvrige grøntsager og rør rundt.

Kværn godt med peber over,

og husk endelig timian.

Så hælder du din nøje udvalgte bouillon ved,

og lader fløden følge efter. Bring suppen i kog og læg låg over.
Lad din suppe koge ½ time og rør jævingen i. Lad suppen komme i kog igen - bare nogle få minutter til konsistensen er fyldig.

Så er din suppe klar - varm, lækker og god. Hvis du ikke kan spise hele grydens indhold med det samme, er der dejlig mad til flere dage.

Én af de nærmeste dage følger en opskrift på ostemuffins, der forsvinder fra køkkenbordets overflade, før du ved af det. De er fremragende til blomkålssuppen - hvis du kan vente så længe.

I dag kommer min far til arbejdsdag. Vi skal i gang med at mure indervægge op i kostalden. I morgen har jeg - forhåbentlig - en opdatering klar til dig.

Rare tanker
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post163

Porresuppe - opskrift

GrøntsagssupperOprettet af Lone søn, februar 08, 2009 07:27:14

Det så fuldstændig ud som om, der var faldet sne på de skrå vinduer her til morgen. Jeg er ellers mere klar til forår. Måske kommer der ikke ret meget. Sne altså.

Det var rigtig februartåget i går.

Store flokke af gæs slog sig ned i hveden syd for gården. De er nok sultne nu.

Hvis vejrmeldingen virkelig er rigtig - de lover vinter - er der ingen vej uden om varm berigende suppe.

I dag skal du have opskriften på min porresuppe - så er du godt rustet til vinter og kulde, og hvad mere kan man ønske sig ?
Bortset fra forår.

Du skal bruge :

3 lækre porrer

1 liter god bouillon/fond - grøntsagsoprindelse eller hvad du måtte ønske

½ liter vand - fordi bouillon indeholder en del salt - det bliver for meget med 1½ liter i alt

200 g flødeost med løg og krydderurter

1 tsk. tørret timian eller nogle kviste frisk timian

Friskkværnet peber

1 spsk. smør eller andet fedtstof

Til jævning - 2 spsk. maizena rørt ud i ½ dl koldt vand

Se det er ikke mere, end hvad man kan huske udenad.

Lad os gå i gang.

Vask dine porrer grundigt, så al sandet i toppen skylles ud.

Tag et fast greb om bundtet og skær dem i tynde skiver - bare nogenlunde tynde.

Smelt dit smør i en pæn stor gryde.

Hæld porrerne i gryden.

Kværn peber over,

og svits det hele lidt mens du rører rundt.

Tilsæt vand samt bouillon eller fond.

Bare i med flødeosten også,

og husk endelig timian. Bring suppen i kog og tilsæt maizena udrørt i vand. Rør rundt imens suppen jævnes,

og læg derefter låg på gryden. Lad suppen småsimre omtrent 40 minutter, eller til du er klar til at spise. Det hele står og finder sammen på smukkeste vis.

Nyd din suppe med godt brød - lad ro og varme brede sig.

Lys og klar dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post147

Champignonsuppe med tortellini

GrøntsagssupperOprettet af Lone tir, januar 13, 2009 07:43:17

I går var solen fremme

et par minutter ved solopgang - det var da bedre end ingenting.

Sønnen skulle hentes fra fysisk træning, og jeg nåede lige min ugentlige tur i genbrugsforretningen, inden den lukkede.
Måske synes du, det er lidt tidligt at indkøbe service m.m. til caféen. Måske synes du, at jeg lige skulle kaste et undersøgende blik på billederne fra kostalden. Måske har du ret.

Men det tager tid at finde de gode ting. Ting af god kvalitet og ting der er ægte gamle. Det skulle gerne ende med at blive en varm og hyggelig oplevelse at besøge caféen. Jeg har besluttet, at det indre skal afspejle det ydre. Gammel gård - gammelt porcelæn.

Jeg havde lange arme efter gårdsdagens arbejde - faktisk kunne jeg sidde herinde på arbejdsværelset og røre i suppegryden ude på komfuret. Der er ikke noget som varm og omsorgsfuld suppe på en kold og blæsende dag.

Måske er det også koldt og blæsende hos dig, og derfor skal du have opskriften på den enkle og velgørende champignonsuppe med tortellini.

Du skal bruge :

250 g champignons

1 lille bundt forårsløg

250 g tortellini med ost

1 liter rigtig god bouillon/fond - det kan være af grøntsagsoprindelse, kylling eller hvad du måtte foretrække, men suppens smag afhænger helt af dit omhyggelige valg.

Friskkværnet peber

1 spsk. smør

Det var alt - enkelt ikke ?

Så går vi i gang.

Rens dine champignons og forårsløg.

Skær dem ud i de former, der passer dig bedst - du bestemmer.

Smelt dit smør i en gryde og svits kort dine champignons og forårsløg. Kværn peber over.

Tilsæt bouillon/fond og varm op til kogepunktet.

Så hælder du bare dine tortellinidimser i suppen og lader dem koge den tid, der står på posen. Det er normalt 17 minutter.
Nu dufter der dejligt af suppe,

og du kan gøre dig klar til at få den indre varme.

Gode tanker herfra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post121

Butternut squash suppe - opskrift

GrøntsagssupperOprettet af Lone søn, december 28, 2008 08:32:57

Måske har du stadig lyst til fyldig julemad ?

Blog Image

Eller er du også nået til det punkt, hvor let og enkel mad gør godt ?

Under alle omstændigheder vil jeg i dag give dig opskriften på en virkelig lækker Butternut squash suppe - så kan du selv se, om det er det, du føler for.

Blog Image

Du skal bruge :

1 Butternut squash

1 gulerod

1 løg

1 selleristængel

1 chili

1 fed hvidløg

1 lille buket frisk timian

2 l god bouillon - grøntsags eller hønseudgave

125 ml cremefraiche 38 % eller flødeost

Olivenolie

Friskkværnet peber

Blog Image

Så går vi i gang.

Blog Image

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C. Du skal til at riste din squash, så alle de lækre smagsnuancer vælter frem. Læg et bagepapir på en plade og hæld lidt olivenolie på papiret.

Blog Image

Del din squash på langs og skrab kernerne ud - læg dem til tørre, så du kan så dem i køkkenhaven til foråret.

Blog Image

Læg dit hvidløgsfed og de to halvdele med skærefladen nedad på bagepapiret og bag det hele 30 min. Sådan.

Blog Image

Imens din squash er i ovnen kan du tage et varmt bad, gå tur med hunden, drikke kaffe eller skære de øvrige grøntsager i mindre stykker. Du bestemmer.

Varm lidt olie i en forholdsvis stor gryde. Svits dine løg til de bliver klare. Hæld resten af grøntsagerne i gryden og derefter bouillon.

Blog Image

Skær de ristede squashhalvdele i grove stykker og hæld dem i gryden sammen med det bagte hvidløg. Husk at tage skallen af hvidløget først.

Lad suppen småsimre 20 min. Sæt en stavblender i den eller kør den gennem en foodprocessor til den er pureret fint. Smag til med friskkværnet peber.

Blog Image

Server din lækre suppe med lidt drænet yoghurt eller flødeost -

Blog Image

og varmt nybagt brød, hvis du orker.

Jeg lover dig, du får det godt af at spise den her suppe. Ro og tilfredshed er tæt på.

Dejlig søndag fra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post105

Græskarsuppe - opskrift

GrøntsagssupperOprettet af Lone lør, oktober 04, 2008 08:33:42

I dag er det koldt, lørdag og tid til verdens bedste græskarsuppe.

Blog Image

Du skal bruge et hokaidogræskar, der vejer ca. 1 kg

4 fed hvidløg

1 løg

1,5 liter hønsebouillon - en god én

100 gram flødeost

½ dl mørkt brunt muscovado sukker

½ - 1 rød chili afhængigt af styrken

2 tsk. god karry

½ tsk. koriander

1 håndfuld pinjekerner

Salt

Olivenolie

Så er det bare at gå i gang :

Tænd din ovn på 190 gr. C.

Skær top og bund af græskarret, og del det over, så du kan skrabe alle kernerne ud.

Blog Image

Skær de to halvdele i mindre tern - de er meget hårde at skære i, men bliv ved for suppen er virkelig arbejdet værd. Læg græskarstykker og de 4 upillede fed hvidløg på et stykke bagepapir og dryp olivenolie over græskarternene. Sæt pladen i ovnen og fisk de 4 fed hvidløg ud efter 20 minutter. Græskarstykkerne skal have ca. 50 min. i alt.

Blog Image

Varm en pande med en lille smule olivenolie og rist pinjekernerne til de bliver gyldne. Kværn lidt salt over dem - olien får det til at hænge fast. Gem dem til at drysse over den færdige suppe.

Mens græskarret bager kan du skære løget og din chili ud i små tern. Varm lidt olie i en stor gryde og tilsæt løg. Lad dem småstege til de begynder at blive klare og tilsæt så karry og koriander. Normalt ville to så eksotiske krydderier i en opskrift skræmme mig, men en nylig test i et anerkendt dameblad viser også, at jeg er meget lidt risikovillig. Når jeg tør, har du intet at frygte, så hold dig ikke tilbage med krydderierne - det her bliver virkelig godt !

Lad lige krydderierne svitse med og hæfte sig godt på løgstykkerne. Så tilsætter du bouillon, chili, flødeost, sukker og de bagte græskartern. Tag de bagte hvidløg ud af deres skaller og lad dem følge med ned i gryden. Lad det hele småsimre sammen i 15 minutter og find din stavblender frem. Hvis du ikke har sådan én er det fint at purére suppen i flere omgange i en almindelig køkkenmaskine - det giver bare lidt mere opvask.

Suppen er jo virkelig varm og hvis du er i god tid med aftensmaden, er det fint at lade den køle lidt inden du sænker stavblenderen og starter festen - ellers må du bare passe på.

Blog Image

Suppen er fyldig og har en dejlig krydret smag. Hvis du synes, den er for tyktflydende, kan du spæde lidt mere bouillon i gryden - det kommer an på, hvor stort et græskar du begyndte med.

De ristede pinjeker er meget lækre sammen med suppen

Blog Image

Drys lidt over hver tallerken og server med et stykke rigtig godt brød

God lørdag fra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post21