Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Fruens favorit Frittata

Mad med ægOprettet af Lone tir, april 06, 2010 08:00:10

Det er nogle dage siden, der sidst har været en opskrift til dig.

Men nu skal det være.

I dag får du opskriften på fruens favorit frittata.

Af og til er den på menukortet i caféen - blandt andet her i påskedagene.

Du har brug for :

2 skalotteløg

3 små aflange røde peberfrugter

6 mellemstore kartofler

15 æg fra høns der er glade for, at græsset er grønt igen

200 g cheddarost

½ tsk. groft salt plus ½ tsk. mere til kartoflernes kogevand

½ tsk. mild paprika

25 g smør lavet af mælk fra kåde køer

½ dl. sødmælk fra ovenstående køer

Det var alt - så går vi i gang.

Skræl kartoflerne og skær dem i små tern.

Op i en gryde med dem, hæld vand over så det dækker og tilsæt ½ tsk. groft salt.

Bring grydens indhold i kog og lad kartoflerne få 10 minutter.

Hæld vandet fra og lad det hele dampe lidt af.

Imens kartoflerne koger, kan du ordne dine grøntsager.

Skær skalotteløgene i små stykker.

Rens peberfrugterne og skær også dem ud.

Slå dine æg ud i en stor røreskål, tilsæt mælk,

og ½ tsk. groft salt.

Samt paprika.

Pisk pisk pisk.

Find en god stor pande - ca. 30 cm. i diameter - frem og smelt smørret.

Rist løg og peberfrugter

til blandingen er gylden.

Samtidig med, at du har gang i panden og rører lidt, kan du rive osten.

Ingen grund til at være fedtet med cheddarosten.

Der er så mange andre ting, man kan være fedtet med, men ikke cheddarost.

Når løgblandingen er sød og gylden, kan du hælde røreskålens indhold i panden.

Drys kartoffelstykkerne over med rund hånd,

og dæk med cheddarost.

Hvem vil ikke gerne dækkes af cheddarost.

Læg låg over panden.

Hvis du ikke har et låg, der passer, skal du ikke være ked af det.

Det kan ske for enhver.

Hold middel varme under panden og giv din Frittata omtrent 25 minutter. Når overfladen akkurat er stivnet, er retten færdig.

Nyd din lækre omelet med brød og salat.

Og hvad så - tænker du måske - hvad med afslutningsbilledet hvor man kan se herlighederne.

Hvor bliver det af.

Det gik lidt vildt for sig i caféen i går. Den yngste søn måtte hentes som forstærkning på serveringsholdet.

Så snart frittataen var klar, blev portionerne båret ud til gæsterne.

Hurtigere end man kunne nå at sige - de skal fotograferes først.

Tænkelig tirsdag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post568

Frokost Flan - opskrift

Mad med ægOprettet af Lone tir, februar 23, 2010 08:05:45

Og hvad kommer der så ud af hønsenes indsats - tænker du måske -

forvaltes æggene med behørig respekt.

Bliver der lagt lige så meget energi i at bruge dem, som i at lave dem.

Avanceret kogekunst, jonglering med molekyler og små portioner.

Eller hvad.

Hvordan honorerer man hønsenes storslåede præstationer.

Ikke ligefrem avantgardistisk - må jeg indrømme - mere på det jævne faktisk.

Meget jævnt. Med det forhåndenværende.

Og i dag skal du have opskriften på en dejlig frokst flan - enkel og god.

Du skal bruge :

2 små skalotteløg

4 æg fra høns, der har forståelse for, at man kun kan gøre sit bedste

175 g lagret Gouda eller Cheddar ost

2 dl. sødmælk fra køer, der stadig er med på den rustikke landlige bølge

1 dl. god rasp

1½ tsk. dijonsennep

½ tsk. groft salt

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C. Smør et mellemstort ovnfast fad.

Skræl de to løg og del dem i kvarte.

Læg dem i en foodprocessor eller en blender sammen med rasp, sennep og salt.

Riv osten direkte ned i skålen.

Hvis du ikke har en køkkenmaskine, skal du ikke være ked af det.

Riv i stedet skalotteløgene på den fine side af et rivejern og fortsæt handlingerne med håndkraft.

I med æg og mælk, og kværn det hele sammen til en jævn blanding.

Hæld skålens indhold i dit fad, sæt fadet i ovnen,

og bag 30 minutter.

Så er der frokost.

Server din varme flan med salat og godt brød. Hvis du vil.

Rig og fuldstændig mad. En hyldest til høns.

Frit udsyn foran dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post526

Omelet med pesto - opskrift

Mad med ægOprettet af Lone fre, marts 27, 2009 07:57:03

Selvom foråret har glemt, hvor det var nået til,

fortsætter planterne i drivhuset med at vokse.

Nye fine jordbærblade skyder frem,

og hvidløgene danner en lille skov.

Ingen tvivl om jeg har plantet for få.

Spinaten er spiret, og man kan blive helt salig ved tanken om omelet med frisk spinat.

Til at fordrive ventetiden kan en omelet med pesto gøre underværker, og i dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

2 æg fra høns der stædigt fastholder, det er blevet forår

1 god teskefuld pesto

1 spsk. mælk

Salt som du ønsker

Ganske enkelt og hurtigt at lave til frokost.

Hæld æg og salt i en lille skål.

Tilsæt pesto og mælk.

Pisk blandingen sammen med en gaffel.

Bare gå til den - det her kan ikke gå i stykker.

Varm en pande op og smelt lidt god margarine eller anstændigt smør. Hæld din blanding på.

Lad omeletten bage til overfladen stivner - det tager 1 - 3 minutter.

Vær klar til at spise - intet overgår en varm blød omelet direkte fra panden.

Nogle friske tomater eller lidt salat er altid velkomment til en omelet,

men syltede jalapenos rammer i den grad plet.

Om lidt kommer min far til arbejdsdag, så jeg må hellere sætte kaffe over nu.

Der er lofter på programmet. Gipsloft i køkken og vineri og træloft i caféen.

I morgen vil jeg vise dig, hvor langt min mor og jeg er kommet i vinmarken.

Lys til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post193

Søndagsomelet - opskrift

Mad med ægOprettet af Lone lør, januar 17, 2009 07:25:15

Man kan ikke andet end kalde det her vinter.

Blæst og kulde der går gennem marv og ben. Så er det godt med lidt indendørs arbejde.

Jeg har samlet nogle plakater og gamle billedrammer til caféen, og i går var det en dejlig rolig beskæftigelse at få det hele til at passe sammen.

I dag starter årets fodboldsæson. Ikke for mig - jeg er den usportslige her - men for den yngste søn. Egentlig har der været fysisk træning - ikke for mig - gennem december og januar. I dag begynder så den udendørs fodboldtræning, og det skal nok give røde kinder.

I dag kommer min far også til arbejdsdag, og jeg bliver nødt til at skulke fra jord- og betonarbejdet, mens sønnen skal køres til træning. Det er meget alvorligt med det fodbold. Der er ikke noget at rafle om.

Måske undrer du dig over, at du skal have en opskrift på søndagsomelet på en lørdag. Måske tænker du, at det er mit manglende organisationstalent, der slår igennem her. Det kunne det som også godt være.
Du kan spise den ualmindelig lækre omelet, hvilken ugedag du måtte ønske det - her på gården kan den nemt gå som aftensmad på en tirsdag. Eller en onsdag. Bare med en stor skål grøn salat til.

Når du får opskriften i dag, er det for, at du kan have omeletten klar til dit søndagsmorgenbord. Den er nemlig også fortræffelig til en længerevarende morgensammenkomst. Eller til frokost. Du bestemmer.

Du skal bruge :

4 skiver godt lyst brød

10 æg fra høns der lovpriser livet

200 g revet goudaost eller cheddar

50 g revet grana ost

50 g smør

½ liter creme fraiche 18 %

1 tsk. dijonsennep

1 tsk. salt

1 drys cayennepeber

chiliflager

Så går vi i gang, og det er ganske enkelt.

Smør et ovnfast fad. Så er det klar.

Grib dine brødskiver og skær dem i store tern.

Læg dem i det smurte fad.

Drys de to typer ost over brødstykkerne.

I en skål af passende størrelse blander du æg, creme fraiche, cayennepeber og salt.

Hæld æggeblandingen i dit fad, fordel smør i mindre stykker og drys med chiliflager.

Og vent. Vent mindst 1 time til dit brød er blevet blødt og lækkert af at opsuge fadets flydende indhold.

Hvis du vil bruge søndagsomeletten til dit søndagsmorgenbord, dækker du fadet med film og sætter det i køleskab natten over. Næste morgen tænder du bare ovnen på 180 gr. C., sætter dit fad derind, når ovnen er varm, og bager omeletten i 45 min.

Jeg bliver helt sulten ved tanken.

Hvis du vil bruge søndagsomeletten til aftensmad en helt ualmindelig tirsdag, lader du den som sagt stå og trække en times tid. Imens kan du varme din ovn op, og så følger du bare bagetiden for søndagen.

Hvor er jeg sulten nu. Jeg skulle have rørt en omelet sammen i går aftes, så den var klar til at sætte i ovnen her til morgen. Søndag eller ej. En varm, fyldig, blød og lækker omelet...

Glad dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post125