Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Chilli con Carne - opskrift

Mad med kødOprettet af Lone lør, marts 27, 2010 08:11:54

I dag skal du have opskriften på Chilli con Carne - med ordentligt kød.

Hvem vil ikke gerne gøre det ordentligt.

Du skal bruge :

1½ kg grydesteg med ben - fra et medlem af kvægfamilien der ikke har viet sit liv til mælkeproduktion

1 kg røde kidneybønner - kogte

1 l oksebouillon af anstændig oprindelse

4 skalotteløg

4 spsk. olivenolie

2 fed hvidløg

3 røde peberfrugter

2 jalapenos eller stærkere chilifrugter hvis du synes

2 laurbærblade

1 stykke kanel

20 g god mørk chokolade

2 kviste frisk timian

1 spsk. rørsukker

200 g tomatpasta/koncentrat

1/4 tsk. cayennepeber - måske mere ved tilsmagning

Friskkværnet peber og salt

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 gr. C.

Begynd med at ordne dine peberfrugter - både de små og de store skal skæres i tern.

Rens dem for ribber og kerner uden at få chilisaft på udsatte steder, og skær dem ud så de er klar.

Skær dine skalotteløg i mindre tern.

Varm 2 spsk. olie i en støbejernsgryde, du nænner at sætte i ovnen.

I med løgene og svits dem under omrøring.

Når de nærmer sig det gyldne, kan du tage dem op.

Kværn godt med peber over dit oksekød.

Vær mere forsigtig med salt afhængigt af hvilken bouillon, du har valgt.

Hæld 2 spsk. olivenolie mere i din gryde, varm op, og brun kødet på alle sider.

Tag kødet op,

og kog gryden af med oksebouillon.

Læg dit kød tilbage i gryden.

Hæld de resterende ingredienser i gryden.

Hvidløgene skal rives fint.

I med chokolade, kanel, laurbærblade, rørsukker, timian, cayennepeber,

chili, bønner og tomatpasta.

Hvis du køber kogte bønner, bør du lade vandet dræne fra, inden du tilsætter bønnerne.

Det var alt.

Tror jeg.

Rør kortvarigt i gryden, læg låg på - det er meget vigtigt - og sæt gryden i ovnen 5 timer.

Lad den stå i fred, ikke åbne, ikke kigge, bare vente tålmodigt på at alting forenes derinde.

Imens kan du lave noget andet.

Når dagen er gået, tager du gryden frem, løfter kødet op, og befrier det for ben og hinder.

Det er så mørt, at du kan smuldre det tilbage i gryden, hvor det rettelig hører til.

Smag din Chilli con Carne til med salt og cayennepeber, så den får den styrke, du holder af.

Det er det eneste, der betyder noget.

Må din dag gøre dig glad
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post558

Dyreryg - opskrift

Mad med kødOprettet af Lone tor, januar 28, 2010 07:46:10

Et par gange om året kommer en jæger, og forærer os noget vildt.

Fasaner, ænder eller rådyr.

Forleden dag stod den på dyreryg, og selvom det ikke er det nemmest tilgængelige kød, skal du alligevel have opskriften.

Hvem ved - måske får du brug for den en dag, og så ved du, den er her.

Du skal bruge :

1 dyreryg

150 g bacon

5 enebær

Friskkværnet peber

Til sovsen skal du bruge :

50 g smør lavet af mælk fra vilde køer

40 g mel

½ l sødmælk fra ovenstående køer

2 dl kogevand fra kartoffelkogning

2 skalotteløg

1 spsk. rødvinsgelé eller ribsgelé

Salt og peber

Samt yderligere 50 g smør

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 225 gr. C. Smør en bradepande grundigt.

Læg dyreryggen i bradepanden, knus enebær og læg dem på kødet sammen med friskkværnet peber.

Dæk med baconskiverne og sæt bradepanden i ovnen.

Brun kødet 15 minutter.

Imens kan du lave en opbagt sovs.

Skær dine skalotteløg i små tern.

Smelt smørret og lad dine løgtern blive blanke og klare for svag varme.

I med melet og pisk det godt ind.

Hæld 1 dl af din mælk i gryden. Sæt den på god varme og rør ikke overhovedet.

Det er hele hemmeligheden ved opbagt sovs. Rør ikke overhovedet før blandingen koger.

Når mælken bobler må du piske.

Pisk pisk pisk.

Så bliver opbagningen fin og glat, og du kan hælde 1 dl mælk i igen.

Samme procedure.

Herefter kan du hælde resten af mælken i sovsen, lade den koge op og piske.

Til sidst hælder du kartoffelkogevandet i, og giver det samme behandling.

Sådan - opbagt sovs.

Smag til med salt og peber.

Når din dyreryg er brunet, kan du skrue ovntemperaturen ned til 125 gr. C. Tag bradepanden ud af ovnen, hæld sovsen i bunden af bradepanden og sæt dyret ind igen. Giv det 1 time og 15 minutter - måske lidt længere, hvis det er et stort stykke kød.

Under alle omstændigheder kan du regne med, at et stegetermometer skal vise 65 - 67 grader. Så er dit kød veltilberedt.

Når din dyreryg er færdig, kan du hælde sovsen fra. Pak kødet ind i to lag staniol og et stort håndklæde eller din bedstemors persianerpels. Du bestemmer - bare hold kødet varmt, mens det hviler omtrent 3 kvarter.

Hæld sovsen gennem en sigte, og pisk den op med gelé og 50 g smør - lavet af mælk fra et klovdyr, der er glad for at være en malkeko.

Smag til med salt og peber inden du serverer dit fine kød med den kraftfulde sovs og passende tilbehør.

Må du finde fodfæste på din vej
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post500

Kartoffeltærte - opskrift

Mad med kødOprettet af Lone tir, december 08, 2009 08:17:12

I går skulle jeg til møde på nordsiden af Djursland.

Langt ude på landet.

Den kørselsvejledning, jeg havde udskrevet, kom aldrig rigtigt til at passe.

Så må det blive efter hukommelsen - tænkte jeg - der må komme noget genkendeligt hen ad vejen.

Og det gjorde der.

Da jeg kørte gennem Auning, var jeg bristefærdig af stolthed, og på vej ind i Ørsted stod jeg op i min åbne vogn, mens konfetti i alverdens farver dalede ned fra himlen.

Rolig nu - tænker du måske - det er før sket, at nogen har bevæget sig 100 km i en ønsket retning.

Du har ret. Selvfølgelig har du det.

Men vi taler om et område, hvor bivejene hersker.

Det var med slet skjult selvtilfredshed, jeg ankom til bestemmelsesstedet. Under opbydelse af al min kvindelige intuition.

Derfor var der ikke noget tilbage, da jeg skulle køre hjem igen, og jeg tilbragte eftermiddagen på den jyske højderyg.

Et sted.

Jeg må have noget at styrke mig på - tænkte jeg, da gården kom til syne kort før mørkets frembrud.

Kartoffeltærte for eksempel.

Varmt, trygt og godt.

Og i dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

10 mellemstore kartofler

2 løg

3 æg fra høns der ved, hvor de kommer fra

250 g bacon

Butterdej til 1 tærteform - eller lav dejen selv hvis din psyke er helt i top

100 g Prima Donna ost

2 dl. fløde lavet af mælk fra køer der kan deres verdenshjørner

1 stor tsk. dijonsennep

1 tsk. tørret rosmarin. Men en frisk buket er bedre - hvis det er lyst, så du kan finde vej ud til drivhuset

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C.

Skræl dine kartofler og kog dem 18 minutter i letsaltet vand. Eller skræl ekstra kartofler den ene dag og brug overskudet til tærten den efterfølgende dag.

Smør en tærteform - ca. 30 cm i diameter - og beklæd den med butterdej.

Prik bunden med en gaffel og forbag tærten 10 minutter.

Klip dit bacon i små stykker og rist det på en tør pande.

Mens du rører lidt i panden, kan du ordne løg ved siden af.

Skræl dine løg og skær dem i små tern.

Når dit bacon er sprødt og gyldent tager du det af panden - gem 1 skefuld baconfedt til at stege videre i.

Op på panden med løgstykkerne og steg dem omtrent 5 minutter ved god varme. Rør rør rør.

Hæld fløde i panden og lad det hele småkoge 5 minutter mere.

Så skal løgblandingen op i en røreskål til afkøling.

Imens kan du rive osten - så er den klar.

Hæld æg, ost, rosmarin og friskkværnet peber i den afkølede løgblanding.

Udelad salt. Det er bedre at bruge salt ved serveringen, for både bacon, kartofler og ost bidrager i ukendte mængder.

Smør dijonsennep på bunden af tærten.

Skær dine kartofler i tynde skiver og fordel dem på tærtebunden i et uforudsigeligt og inspirerende mønster.

Drys med baconstykkerne.

Hæld løgblandingen over og sæt tærten i ovnen 25 mintter.

Sådan.

Så er der kartoffeltærte.

Server din lækre tærte til aftensmad sammen med god salat, eller brug den lun på frokostbordet.

Du bestemmer.

Smuk dag omkring dig
Hjemmefødning

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post449

Langsomt stegt kamsteg - opskrift

Mad med kødOprettet af Lone tor, december 03, 2009 08:11:48

Inden der går sprød svær og brune kartofler i det hele,

får du i dag opskriften på en langsomt stegt kamsteg.

Langsom, mør og fuld af smag.

Du skal bruge :

1 kamsteg på ca. 2 kg.

½ dl. vindruekerneolie

½ dl. balsamicoeddike

1½ dl. god ketchup

2 tsk. groft salt

1 tsk. dijonsennep

1 tsk. kanel

1 spsk. mørkt muscovadosukker

Friskkværnet peber

Til sovsen skal du bruge :

½ dl vand

4 tsk. maizena

4 dl. fløde

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 170 gr. C.

Lav en lækker kraftfuld sauce ved at blande olie, balsamicoeddike, ketchup, sennep, sukker, kanel, salt og peber.

Bare rør det hele sammen - ganske enkelt.

Find et fad, der kan rumme stegen, smør det og hæld din sauce i bunden.

Grib kødet og læg det med sværsiden nedad i fadet.

Vend det rundt så der kommer sauce på alle sider.

Ind i ovnen med det.

Og lad det blive der 4 timer.

Omtrent én gang i timen kan du åbne ovnlågen og overøse stegen med væden fra bunden af fadet.

Ja - sværen bliver mørk og uspiselig.

Ja - sådan skal det være.

Sværen er kun med for at bevare kødets smag og saft. Og det virker.

Lad stegen hvile 20 minutter før du fjerner sværen og skærer kødet ud i tynde skiver.

Mens stegen hviler, kan du ændre din sauce til sovs.

Hæld væden fra fadet i en gryde og lad den stå lidt, så fedtet samler sig på overfladen.

Skum fedtet af med en ske - så godt du kan.

Sæt gryden på komfuret, fyr op og bring indholdet i kog.

Rør 4 tsk. maizena ud i ½ dl. koldt vand, og pisk det i sovsen mens den koger.

Hæld 4 dl. fløde i og varm op igen. Smag til med salt og peber.

Så er den ged barberet.

Server det møre saftige kød med den kraftfulde sovs og tilbehør du holder af.

Smuk himmel over dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post444

Oksecarbonnade - opskrift

Mad med kødOprettet af Lone lør, april 04, 2009 07:14:51

Da først tågen lettede i går, blev det den dejligste forårsdag i nyere tid.

Det var mandens fødselsdag, og dagen gik med indkøb, madlavning m.m.

Måske tænker du, den stod på rucola, pinjekerner og spidskål.

Men nej - det rækker ikke rigtigt til mandens fødselsdag.
Der var gang i den store kødgryde, og i dag skal du selvfølgelig have den gamle franske opskrift på oksecarbonnade.

Du skal bruge :

2 kg skært oksekød i store tern

8 løg

3 fed hvidløg

1 buket timian

4 laurbærblade

1 spsk. smør samt ½ dl olie

4 tsk. mørk muscovadosukker

2 tsk. dijonsennep

1 liter pilsner øl

3 spsk. mel

Salt og friskkværnet peber

Portionen passer fint til 4 landmænd eller 8 personer

Så går vi i gang.

Varm en god stor gryde med smør og 1 spsk. olie. Brun kødet for fuld varme i to omgange.

Læg kødet i en skål, og lad det stå.

Åben dine køkkenvinduer og forestil dig forårsvejret.

Gør løg og hvidløg klar - skær løgene i mindre stykker. Du bestemmer størrelsen.

Varm 2 spiseskefulde olie op i samme gryde som før og hæld dine løg i. Lad løgene falde sammen ved middel varme, mens du rører rundt. Det tager ca. 10 minutter.

Imens kan du kigge ud på forårsvejret.

Hæld dijonsennep, muscovadosukker

og knust hvidløg ned i gryden og lad det varme med 5 minutter mere.

Hæld løgblandingen op i en skål.

Status. Du har nu to skåle med duftende indhold.

Hæld lidt øl op i et glas og rør melet ud i det.

Hæld resten af dit øl i den store stegegryde og varm det op. Rør øl/meljævningen i og lad blandingen koge op så den tykner lidt. Hold gang i omrøringen under opvarmningen.

Abstraher fra foråret udenfor og tænd din ovn.

Sæt temperaturen på 150 gr. C.

Vælg en god stor gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen.

Læg et lag brunet kød i bunden af gryden og fordel halvdelen af timiankvistene og laurbærbladene ovenpå.

Kværn peber over og drys med salt - du bestemmer mængden, men omkring 1½ teskefuld groft salt er ikke helt ved siden af.

Fordel halvdelen af løgblandingen over krydderurterne,

og gentag hele molevitten med kød, timian, laurbær, salt, peber og resten af løgene.

Hæld din jævnede ølsauce i gryden.

Sådan - klar til at komme i ovnen. 3 timer i alt.

Læg låget på gryden og behold det på plads de første 2 timer. Den sidste time i ovnen kan du tage låget af, så saucen damper lidt ind. Inden servering smages til med salt og peber.

Du har nu en autentisk fransk oksecarbonnade - kraftfuld, intens og mættende.

Med håbet om endnu en forårsdag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post201

Små krydrede lammefrikadeller - opskrift

Mad med kødOprettet af Lone man, januar 05, 2009 07:49:16

Det er vanskeligt for dyrene at finde føde nu. Store flokke af svaner og vildgæs græsser på gårdens hvedemarker. Rådyrene kommer også frem om dagen nu.

Blog Image

I går var det naboens rapsmark de mæskede sig i.

Men det gør ikke noget. Altså det med fuglene i hveden. Jeg ved ikke, hvordan naboen har det med sin raps.

Al den frost er hård for fingrene, når der skal arbejdes udenfor. Men kulden er en anledning til at få afrimet fryseren i køkkenet. Det var som at træde ind i en iglo, at åbne skabsfryseren, og skufferne kunne ikke rigtigt køre længere. Du har sikkert ret, hvis du tænker, at jeg burde have afrimet lidt tidligere. Men i går var det nemt. Alle skufferne kom ud på terrassen i frostvejret, og her til morgen er fryseren klar igen.

For os, der ikke spiser raps direkte fra marken, er det på sin plads med varm krydret mad her i kulden. I dag skal du have opskriften på kapable kødboller - eller små krydrede lammefrikadeller kan vi også kalde dem - du bestemmer.

Du skal bruge :

½ kg hakket lammekød

1 løg

1 æg fra en høne i godt humør

1 fed hvidløg

1 tsk. timian

2 tsk. dijonsennep

1½ spsk. mel

Revet skal af ½ citron

1½ tsk. salt og godt med friskkværnet peber

Blog Image

Så går vi i gang, og det er uendelig nemt og hurtigt det her.

Læg dit hakkede lammekød i en stor skål. Hæld sennep, salt, peber, mel, æg, timian ned i skålen.

Blog Image

Grib dit løg og riv det på den fine side af rivejernet - direkte ned i skålen. Riv også hvidløget og citronskallen ned i skålen.

Blog ImageSå skal der bare røres grundigt rundt, og hvem er bedre til det end dig ?

Blog Image

Varm en pande med en blanding af smør og olivenolie og form dine små frikadeller med en lille ske. Steg dem ved middel varme - først på den ene side

Blog Image

og derefter på den anden side.

Spis dem sammen med en god pastasalat, bagte kartofler, eller hvad du holder mest af, og brug resten til madpakken - hvis du en dag forlader hjemmet.

God karma herfra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post113

Pasta Carbonara - opskrift

Mad med kødOprettet af Lone man, oktober 27, 2008 08:17:45

Måske syntes du også, at vejret i går var mest til indendørsarbejde

Blog Image

Der var vådt allevegne, og jeg tænkte, at det var sådan en dag, jeg skulle lave kontorarbejde. Men nemt var det ikke.

Blog Image

Det kan være, du kender det selv - man sidder og kigger hen over bunkerne med regnskab, og pludselig bliver det meget mere interessant at muge ud i hønsehuset.
Det har taget mange år, men efterhånden står det klart, at jeg er bedst til at få lavet regnskab under pres. Det er en god grund til at udsætte det nogle dage endnu.

Blog Image

Så efter at have stirret ud af vinduet i en øjenhøjde, der ikke strejfede mapperne, drejede jeg blikket og fik øje på køkkenet. Man kan lave så mange gode ting i sådan et køkken, og jeg fik lyst til at bage brød, kager og lave lækker aftensmad.
En overspringshandling er en overspringshandling - det kan der slet ikke være tvivl om, men den kan bedre retfærdiggøres, hvis nytteværdien er høj.

Du skal selvfølgelig have nogle af opskrifterne - i dag på Pasta Carbonara. Fyldig i smag og konsistens. Hjertevarmende god og rig.

Du skal bruge :

500 g linguine pasta

6 æggeblommer fra høns der har det ualmindelig godt

250 g pancetta eller god bacon - skåret i mindre stykker

2 dl friskrevet parmesan ost

1 løg skåret i små tern

3 fed hvidløg

2½ dl kyllingebouillon

2½ dl hvidvin

25 g smør

1 ordentlig håndfuld friskhakket bredbladet persille

Masser af friskkværnet sort peber

Det er en enkel ret og hele oplevelsen afhænger af de råvarer, du bruger.

Så er vi klar :

Fyld en stor gryde med vand og tilsæt salt med rund hånd - det skal være som Middelhavet. Bring vandet i kog.

Rist dit pancetta eller bacon på en tør pande til det er gyldent. Fjern det fra panden og steg dine løgtern til de er blanke. Tilsæt finthakket hvidløg og lad det lige simre med nogle få minutter - men endelig ikke brune. Tag løgene af panden og hæld baconfedtet fra, men ikke noget med at vaske panden - bare tilbage på komfuret med den. Hæld hvidvin og bouillon på panden og kog den af. Tilsæt pancetta og løg og lad det småsimre.

Hæld din pasta ned i det kogende vand og følg kogetiden på emballagen. Normalt skal linguine have 7-8 minutter, men prøv dig frem.

I en skål eller gryde blander du æggeblommer med revet parmesan og hakket persille. Gem lidt ost og persille til pynt, hvis du synes om, at maden ser fin ud. Kværn godt med peber i blandingen.

Hæld vandet fra din pasta og mens pastaen er skoldhed skal den ned i æggeblandingen. Tilsæt også din pancetta/løg ting og rør godt rundt, så æggeblandingen bliver varmebehandlet ordentligt d.v.s. mindst 75 gr. C. Mål med et stegetermometer, hvis du er i tvivl.
Lad den gode smørklat falde ned i skålen og smelte sammen med juvelerne.

Blog Image

Drys med persille og lidt revet parmesan, hvis du kan vente så længe med at spise din Pasta Carbonara. Nybagt brød er lige, hvad man gerne vil have til det her.

I dag bliver vejret vist rigtig fint, og jeg skal ud og fortsætte med vask af gårdspladsen.

Smuk dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post44

Chili con carne - opskrift

Mad med kødOprettet af Lone ons, oktober 15, 2008 08:07:56

Her til morgen regner det, men i går var der sådan et fint lys

Blog Image

I vinmarken skifter farven på bladene

Blog Image

og roen har sænket sig derude.

Den ældste søn nåede lige at deltage i plukningen af de sidste druer for i år - hjemme fra København på formodet læseferie.

Det går bedre med ernæringen derovre, men træerne vokser ikke ind i himlen, og en stor gryde Chili con carne ville falde på et tiltrængt sted.
I forgårs havde jeg sat en pose hvide bønner i blød i en gryde vand, og næste dags morgen blev bønnerne kogt 45 min. Vi fandt de sidste 2 peberfrugter i drivhuset, 5 jalapenos, 1 chili, 2 løg, hvidløg og 3 stilke bladselleri i haven og gik i gang :

Blog ImageAlle grøntsagerne vaskes, så de er klar til at blive skåret i mindre stykker.
Imens ristes 250 gram bacon skåret i tern. Når de er næsten gyldne tilsættes løg, og de får lov til at brune svagt.
I en stor gryde brunes ca. 1 kg oksekød - det kan være en okseculotte skåret i strimler, hvis der er mere fest over måltidet, eller som her noget fornuftigt hakket oksekød.

Blog Image

Se nogle fine løgtern

Blog Image

Med det håndelag - hvor blev han af, da han boede hjemme ?

Blog Image

Der så vi ham kun åbne og lukke køleskabslågen

Når oksekødet er brunet hældes 2 af de store brikker tomatpuré a ca. 500 g ned i gryden. Der er også andre muligheder her med hensyn til væske. Du kan tilsætte god mørk øl, eller koncentreret tomat samt bouillon. Vi brugte tomatpuré og spædede til med en kop rødvin - det var det, vi havde på lager. Der kom også majs i gryden, men det er ikke nødvendigt.

"Er den her røde jalapeno stærk ?"

"Nej den er ligesom de grønne - meget mild i smagen - smag et stykke"

Blog Image

Det var ikke det mest moderlige, jeg har sagt

Blog Image

Jeg troede virkelig, at den var mild

Blog Image

Virkelig

Blog Image

ellers havde jeg aldrig sagt det

Pas på med de jalapenos og pas endnu mere på, når du skal til at skære den lille røde chili ud - få ikke noget saft på fingrene eller andre steder.

Gryden tilsættes nu bacon og løgblandingen samt de resterende grøntsager i tern. Hvidløg tilsætter du i den mængde, du kan lide - det er nemt at rive det på den fine side af et rivejern direkte ned i gryden. Lad din Chili con carne småsimre en lille times tid, så det hele finder sammen dernede i gryden. Tilsæt de kogte bønner til sidst og lad dem deltage. Smag til med salt.

Blog Image

Så gik turen tilbage til København med DSB og en gryde Chili con carne. Måske rækker den til torsdag.

Gode tanker fra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post32