Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Tranebærkager - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone tir, februar 09, 2010 08:12:30

Der er snart ikke flere kager i krukkerne - sagde manden, da vi gik i caféen her i weekenden.

Og han havde ret. Som sædvanlig.

Men det er ikke sådan, at kagerne sælges.

De står der bare.

Til værdigt trængende.

Noget tyder på, at det er manden og den yngste søn, der trænger mest.

Krukkernes indhold forsvinder. Gæster eller ej.

Er det ikke bedre at tage krukkerne væk fra disken, når der er så få kager tilbage - spurgte manden.

Og jo. Hvem vil se småtomme kagekrukker omkring sig.

Skal vi ikke bare tømme dem helt og bage nogle nye - spurgte manden, og begrebet vi gjaldt hverken den første eller den sidste handling.

Det er sjovere at finde på noget nyt end at bage det samme som tidligere. Derfor så tranebærsmåkagerne dagens lys.

Du skal selvfølgelig have opskriften. Nu.

Du skal bruge :

150 g mel

100 g havregryn

175 g blødgjort smør lavet af mælk fra køer i flok

100 g mørkt muscovadosukker

50 g rørsukker

1 æg fra en høne der ved den ikke er i flertal

100 g tørrede tranebær

2 tsk. vanilleekstrakt - se evt. opskrift under "Syltede sager"

1 spsk. vand

1½ tsk. natron

1 knivspids salt

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C. Læg bagepapir på dine bageplader.

Afmål mel, havregryn, natron og salt - bland det sammen.

Hæld de to slags sukker i en røreskål sammen med det bløde smør.

Og pisk.

Pisk pisk pisk.

Når sukkeret er stort set opløst i dit smør, kan du tilsætte æg, vanilleekstrakt og vand.

Pisk grundigt igen.

Så er det bare i med melblandingen og de tørrede tranebær.

Rør dejen sammen og den er klar.

Sæt dejen på bagepladerne i mængder af pæne store spiseskefulde.

9 kager på hver plade - så må du bare blive ved, til al dejen er brugt.

Og bag hver plade 14 minutter.

Kager med havregryn må ikke blive mørke - så følger der bitterhed med.

De skal bare være svagt brune i kanten.

Lad dem køle nogle minutter på bagepladen før du flytter dem over på en rist til endelig afkøling.

Lad dem blive helt kolde før du spiser dem. Så er natronduften væk, og de smager uendelig dejligt.

Af ro, tidligere tider, barndom og bedsteforældre.

Let dag foran dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post512

Mandelkager - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone ons, januar 13, 2010 08:06:26

Der var 14 grader i køkkenet, da jeg kom nedenunder i går morges.

Måske kun 10 ved gulvet, men lad nu det ligge.

Hvis man fokuserer på de 14, er det rundt regnet det dobbelte af soveværelsets temperatur.

Nu er det blevet varmere - sagde jeg til manden over morgenkaffen - det må fejres.

Måske har du også noget at fejre.

Små lækre mandelkager kan man fejre hvadsomhelst med - derfor får du opskriften i dag.

Til mandelkagerne skal du bruge :

135 g mandler

50 g mørk chokolade med 70 % kakao

75 g sukker

2 æggehvider fra høns der kan se det opmuntrende i selv små temperaturstigninger

1 knivspids salt

Til sammenlægningen skal du bruge :

Smeltet nougat eller lidt honning med pebermynteblade,

samt flormelis til at drysse med.

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Læg bagepapir på en bageplade.

Skold mandlerne 2 - 3 gange med kogende vand. Smut dem, læg dem i et ovnfast fad og rist dem 20 minutter i ovnen.

Læg mandlerne til afkøling.

Når mandlerne er kolde, kan de kværnes.

Op i en foodprocessor med dem og kør, til det ikke bliver finere.

Knæk din chokolade i mindre stykker og lad dem blive hakket ind i mandelmelet til sidst.

Så er det klar, og du kan gå videre til hviderne.

Hæld æggehvider og nogle få saltkorn i en røreskål og pisk.

Pisk pisk pisk.

Når æggehviderne bliver hvide og luftige,

kan du piske sukkeret ind. Lidt efter lidt.

Pisk videre til massen er glat og fast.

Vend forsigtigt mandelblandingen i de stiftpiskede æggehvider, og sæt massen på bagepladen.

Brug en teskefuld med top til hver kage.

Ind i ovnen med pladen og bag 8 minutter. Bliv ved til al massen er brugt.

Hver gang en plade er bagt, kan du flytte dine små mandelkager over på en rist til afkøling.

Læg kagerne sammen med pebermyntehonning og drys med flormelis.

Kan du ikke skaffe honningen, er smeltet afkølet nougat et værdigt alternativ.

Det kan ikke gå helt galt.

Oprigtig onsdag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post485

Pebernødder - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone søn, november 29, 2009 07:14:14

I dag er der julemarked på museet i den nærmeste by.

Derfor deler vi gårdens arbejdskraft ligeligt -

manden tager til byen, og jeg bliver hjemme og passer caféen.

Og hvis det rigtig brænder på - hvis jeg begynder at lægge vafler i de bestilte sandwich eller serverer glögg på flade tallerkner - så er den yngste søn på tilkald fra værelset.
Men som udgangspunkt formodes han at bruge dagen på lektier og almindelig tilvækst.

Skal manden bare pynte på museet - tænker du måske.

Nej - må jeg skynde mig at fortælle - de seneste dage har der været travlt med småkagebagningen, og han drager af med et mindre udvalg af julekager samt marmelade og vin selvfølgelig.

I dag skal du have opskriften på pebernødderne, så du kan holde dit eget julemarked.

Du skal bruge :

100 g mørkt rørsukker

2 dl. lys sirup

150 g smør lavet af mælk fra køer der lever et roligt liv

550 g mel

1 æg fra en høne der er uanfægtet af december

2 tsk. natron

3 tsk. kanel

2 tsk. ingefær

½ tsk. nelliker

1/4 tsk. hvid peber

Det var alt - så går vi i gang.

Hæld rørsukker, smør og sirup i en lille gryde og smelt det hele for svag varme.

Tag gryden af varmen og rør krydderierne samt natron i.

I med æg og mel og rør det hele sammen til en ensartet dej.

Sæt dejen i køleskab natten over.

Imens kan du flette julehjerter , følge et danseprogram der foregår på den anden side af kloden eller sove. Du bestemmer.

Næste dag kan du tænde ovnen og sætte temperaturen på 180 gr. C.

Læg bagepapir på dine bageplader og rul små - på størrelse med nødder - kugler af dejen.

Læg kuglerne - ca. 30 stk på hver plade - og bag dem 14 minutter.

Bare bliv ved til der ikke er mere dej. Rul bag rul bag.

Arbejdet er enkelt og vil frigøre dine tanker til et højere formål.

Så snart pebernødderne kommer ud af ovnen, skal de over på en rist til afkøling.

Når de er helt kolde, kan du pakke dem i kønne glas eller dåser og gemme dem et sikkert sted.

Små krydrede og sprøde kager - alletiders til glögg og te.

Smuk søndag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post440

Drømmekager - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone man, november 23, 2009 07:57:07

Forleden dag lå her en gave -

stokrosegrene med frøstandene i behold.

Og det skulle være de smukkeste farver.

I går - lige inden regnen satte ind - blev frøene drysset langs bygningerne.

Selvfølgelig er der plads til flere stokroser.

Skal der gro noget der - vil manden sikkert spørge til foråret.

De har vist altid været der - svarer jeg nok - og hvorfor lave om på noget der altid har været der.

En god samvittighed står ofte i stor gæld til en dårlig hukommelse.

Der har også altid været drømmekager til jul, og i dag skal du have opskriften.

Du skal bruge :

450 g hvidt sukker

150 g smør lavet af mælk fra køer der værdsætter beplantning

1½ dl solsikkeolie

350 g mel

1 strøget tsk. hjortetaksalt

2 spsk. godt vanillesukker eller kornene af 1 vanillestang

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 gr. C. Find bagepladerne frem og beklæd dem med bagepapir.

Hæld smør og sukker i en røreskål.

Pisk til blandingen er let og luftig.

I med resten af ingredienserne -

og rør det hele grundigt sammen.

Enkelt og uvidenskabeligt.

Tril dejen til kugler på størrelse med velvoksne hasselnødder.

Læg dem på bagepladerne med god afstand og bag hver plade 15 min.

Bare bliv ved til dejen slipper op.

Når småkagerne kommer ud af ovnen, må de lige hvile lidt på pladen, før de flyttes over på en rist til afkøling.

Hvis du flytter dem for hurtigt, knækker de let.

Lækre sprøde vanillesmåkager.

Sart krumme og velgørende smag.

Uforlignelige sammen med kold mælk fra glade køer.

Det tør jeg godt love.

Må din dag bære dig frem
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post434

Bambikager - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone tir, november 03, 2009 07:58:35

I dag er det ikke rigtigt vejr til solbadning på stranden.

Eller udplantning af sommerblomster.

Nej.

I dag er det mere vejr til at bage småkager.

Store fyldige kager med et blødt indre.

Hvem vil ikke gerne være fyldig og med et blødt indre.

Så her får du - direkte fra et fugtigt sted på denne klode - opskriften på Bambikager.

Du skal bruge :

300 g mel

200 g smør lavet af mælk fra køer der kender forskel på årstiderne

200 g muscovadosukker

100 g rørsukker

250 g mørk chokolade

2 tsk. vanilleekstrakt

1 æg plus en æggeblomme fra en høne der kan lægge begge dele

½ tsk. natron

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C.

Beklæd dine bageplader med bagepapir.

Afmål de to slags sukker,

og hæld dem i en røreskål sammen med smør.

Pisk pisk pisk.

I med æg og blomme - pisk igen.

Bland mel med natron og hæld det i røreskålen.

Brug chokoladechips eller hak en plade mørk chokolade i mindre stykker - du bestemmer.

Bare chokoladen ender i dejen.

Rør dejen sammen til den er ensartet.

Form dejen - omtrent 2 spsk. af gangen - til kugler og fordel dem på bagepladerne. 10 stk. på hver plade. Kommer der flere løber de sammen.

Der bliver ca. 30 kager af dejmængden.

Ind i ovnen med en plade og bag 17 minutter. Lad kagerne sætte sig lidt når de kommer ud af ovnen og flyt dem derefter over på en rist til afkøling.

Når kagerne er kølet helt af, kan du gemme dem et sikkert sted.

Og når du trænger til en pause og en kop kaffe eller the, finder du en kage frem, bider i den og får store fugtige øjne.

Må du svæve over vandene i dag.
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post414

Kardemommekager - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone søn, oktober 04, 2009 08:16:05

Det stod ned i stænger i går,

og det er ikke meget anderledes her til morgen.

Så er det rart at holde sige indendøre.

Og bage. Noget varmt og krydret.

Kardemommekager for eksempel.

I dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

150 g mel

150 g sukker

125 g smeltet afkølet smør

1 æg fra en våd høne

1 tsk. kanel

Frø fra 10 kardemommekapsler

1/4 tsk. natron

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C. Find dine bageplader frem og beklæd dem med bagepapir.

Du kan også bruge stødt kardemomme, men der er en helt anden duft og smagsoplevelse ved at knuse frøene selv.

Pil frøene ud af kardemommekapslerne og stød dem i en morter, eller mas dem med bagsiden af en trægrydeske - du bestemmer.

Afmål mel, kanel og natron - bland det sammen med din knuste kardemomme.

Pisk æg og sukker sammen til det er lyst og skummende.

Tilsæt smør og pisk.

Pisk pisk pisk.

I med melblandingen og rør rundt til det er velfordelt.

Læg dejen på bagepladerne - en pæn teskefuld til hver kage og 12 kager på hver plade.

Der bliver ca. 45 kager i alt, så du må bage i flere omgange.

Sæt bagepladerne i ovnen - en ad gangen - og bag dine kager 11 - 12 minutter. Lad dem stå 1 minut på pladen og flyt dem derefter over på en rist til afkøling.

Lækre sprøde småkager - varmt krydrede og alt hvad man kan ønske sig til en kop eftermiddagste eller kaffe.

Eller morgenkaffe. Nu vil jeg gå ud og se, om der er flere tilbage i krukken.

Strålende dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post384

Ingefærkager - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone ons, september 09, 2009 07:33:27

Er der noget, der står mejslet i min erindring,

er det de små poser med hjemmebagte ingefærkager min morbror og tante medbragte ved besøg.

De gik vejen fra Espergærde til Gurre, for at komme ud til os, og det var ikke kun på bilfrie søndage. Næh - de gik altid, for de havde ikke bil, og det var stort. Vi havde ikke fjernsyn, og det var mindre stort.

Ingefærkagerne var fantastiske. At få sin egen pose til disposition skabte en grundlæggende forståelse for den private ejendomsrets ukrænkelighed.

I dag skal du have opskriften, så du kan glæde dig selv eller andre med de sprøde småkager.

Du skal bruge :

500 g mel

4 tsk. stødt ingefær

2 tsk. kanel

1 tsk. stødte nelliker

1 tsk. natron

200 g margarine (selvfølgelig - vi er i 70'erne her) af en ordentlig kvalitet

500 g sukker

½ pakke gær

2 spsk. fløde

2 æg fra høns der ved hvor matriklen går

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C. Find bagepladerne frem og beklæd dem med bagepapir.

Hæld mel, natron, nelliker, kanel og ingefær i en røreskål.

Tilsæt margarine i mindre stykker og rør det hele sammen til du har en smuldrende masse.

Rør gær ud i fløden og hæld det i røreskålen sammen med æg og sukker.

Ubegribeligt enkelt og så bliver det ufatteligt godt.

Rør kortvarigt til dejen bliver sammenhængende.

Da det var den yngste søn, der plagede om ingefærkager forleden dag, blev aftalen, at jeg lavede dejen, og han formede kagerne.

Så det gjorde han. Og de blev store.

Tør jeg godt sige.

Ikke den slags tålmodighedsarbejde min morbror leverer. Men hvad. En ingefærkage er en ingefærkage, og hvem er nogensinde blevet skuffet over, at en kage er stor.

Så her er mulighederne : form ca. 50 stk. kugler på størrelse med en velvoksen valnød og bag dem 15 minutter, eller form ca. 100 stk. kugler med en teske og bag dem 10 minutter. Du bestemmer.

Når de kommer ud af ovnen, må de lige blive nogle minutter på bagepladen. Så bliver de stive som et bræt, og du kan flytte dem over på en rist til afkøling.

Når de er kolde, kan du lægge dem i kagedåse og gemme dem et sikkert sted.

I går havde jeg et akut behov for kage, men kagedåsen var tom.
Tom er det ord, der beskriver den bedst.

Næste gang der bliver bagt ingefærkager, skal de deles ud i poser med navn på.

Ingefærkagerne er sprøde udenpå og lige en anelse bløde i midten. Nyd dine krydrede kager med iskold mælk.

Så kan det ikke blive meget bedre.

Varme omkring dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post359

Müsli Cookies - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone lør, april 18, 2009 07:22:20

Det er en dejlig stille morgen - sol og skyfri himmel.

Jordtemperaturen er ved at være høj nok til, at det er på tide at så de første afgrøder i køkkenhaven.

Frø af forskellige slags salater, ærter, gulerødder og løg kan komme i jorden nu. De mere varmekrævende frø må vente en måneds tid endnu.

Under de skrå vinduer på stuehusets førstesal står en børnehave af udplantningsplanter og venter. Tomatplanter, chili, peberfrugt, agurkplanter, blomster, spidskål, rødkål, italienske løg m.m. De venter på varme udenfor.

I dag skal det første stykke af køkkenhaven gøres klar til såning.

Når man sådan har været i gang udenfor en lang dag, er det fristende at koge de seneste 10 års ernæringsmæssige forskning sammen til en enkelt småkage - plus minus.

I dag skal du have opskriften på müsli cookies - nemt enkelt og mættende.

Du skal bruge :

175 g mel

1 tsk. bagepulver

2 tsk. vanillesukker eller ekstrakt

200 g müsli med frugtstykker

100 g god mørk chokolade - hakket i grove stykker

100 g hvidt sukker

100 g muscovado sukker

1 æg fra en høne der ikke kunne drømme om, at skrabe i køkkenhaven

175 g usaltet blødt smør

Så går vi i gang. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Smør to bageplader.

Afmål müsli, mel, bagepulver, vanille og mørk chokolade.

Bland det hele sammen i en skål og sæt det til side.

Hæld de to slags sukker og æg i en røreskål og pisk til det er let og luftigt.

Tilsæt blødt smør og rør massen glat.

Så er det bare i med melblandingen,

og rør rundt til dejen er ensartet - endelig ikke for lang tid.

Sæt dejen i spiseskefulde store kugler på bagepladerne.

For at dine cookies ikke skal flyde sammen under bagningen, bør der kun være 8 kager på hver plade.

Der bliver 16 - 20 kager ud af dejen - alt efter hvor rundhåndet du er med dine spiseskefulde.

Sæt bagepladerne i ovnen - én ad gangen, og bag kagerne 14 minutter.

Lige når de kommer ud af ovnen, må de blive på bagepladen nogle minutter, men derefter skal de flyttes over på en rist for at blive sprøde.

Nyd dine store lækre småkager med iskold mælk. Kaffe eller te er sikkert også godt, men der er nu noget særligt ved mælk og småkager.

Nu vil jeg lige kigge i kagedåsen - måske fandt den yngste søn ikke resten af kagerne i går aftes.

Måske.

Blid dag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post215
Næste »