Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Pære karamel kage - opskrift

Dejlige DesserterOprettet af Lone fre, januar 01, 2010 08:32:27

I dag skal du have opskriften på en ualmindelig lækker pærekaramelkage.

Med lakrids.

Ikke meget.

Ikke så meget at kagen smager af lakrids men nok til, at der er noget helt særligt ved den.

Til pærefyldet skal du bruge :

4 pærer

100 g sukker

25 g smør af mælk fra køer der leverer med stolthed

1 tsk. lakridssirup

Til dejen skal du bruge :

200 g mel

150 g smør fra ovenstående køer

60 g sukker

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 190 gr. C. Smør en lille ovnfast form. Grundigt.

Hæld smør og sukker til pærefyldet i en pande og varm det op.

Bliv hos det så det ikke brænder på, men smelter nydeligt og bliver til gylden karamel.

Åben ikke døren for vandaflæsningsmanden, og indlad dig ikke på samtale af nogen art mens du laver karamel.

Bitter erfaring taler her.

Men mens sukker og smør smelter i adstadigt tempo, kan du godt stå ved siden af og ordne pærer.

Det fungerer.

Ja - der er 5 pærer her. 4 til kagen og én til at spise undervejs.

Skræl dine pærer del dem i kvarte og skær kernehuset bort.

Del hvert stykke i 3 - 4 skiver.

Hæld skiverne i panden når din karamel er boblende og gylden.

Vend pærerne lidt rundt af og til og lad dem småsimre i karamellen 5 minutter.

Imens kan du fordele lakridssirup i bunden af dit fad.

Hæld pandens indhold i fadet, og så er du klar til at lave dej.

Hæld mel, sukker og smør i en røreskål og rør det sammen til det er en fint smuldrende dej.

Hvis du rører for længe, får du en fast klump, og det er ikke meningen.

Stop når dejen ligner grov müsli.

Tøm røreskålens indhold ud over pærestykkerne og ind i ovnen med fadet.

Bag kagen 35 minutter.

Lad den køle lidt af men server den varm. Eller ihvertfald lun.

Med iskoldt letpisket flødeskum.

Når du anretter din pærekaramelkage kan du med slet skjult elegance vippe den rundt, så pærestykkerne vender opad mod den forventningsfulde modtager.

Det har endnu ikke skadet.

Lige velegnet til eftermiddagskaffe som til dessert.

Du bestemmer.

Blid dag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post473

Klatkager - opskrift

Dejlige DesserterOprettet af Lone fre, december 11, 2009 08:10:12

Måske koger du af og til risengrød,

og måske bliver der af og til noget tilovers.

I dag skal du have opskriften på klatkager - en mulighed der hæver risengrød til uanede højder.

For en god ordens skyld får du først en opskrift på risengrød og dernæst på klatkager - så har du alt, hvad der er brug for.

Til risengrød skal du bruge :

1½ l. letmælk fra køer der kan stå ved deres bidrag

1 l. sødmælk fra de samme køer

500 g grødris

2 små tsk. groft salt

Det var alt. Intet vand. Overhovedet ikke noget vand i risengrøden.

Vand er det køerne drikker for at kunne lave mælk til risengrød.

Hæld mælk og salt i en god stor gryde og varm op til kogepunktet.

Så kan du hælde risengrynene i mælken og røre roligt til blandingen kommer i kog igen.

Ikke buldrekoge bare småkoge ganske stille.

Rør af og til og i løbet af en times tid begynder grøden at tage form.

Mod slutningen skal du røre oftere og gradvist skrue lidt ned for blusset - ellers sætter det hele sig fast i bunden af gryden.

Tag gryden fra varmen når risengrøden har nået den konsistens, du bedst kan lide.

Og det var det.

Spis den som den er med smør og kanelsukker - eller endnu bedre - lav den til ris a la mande eller klatkager.

Lad os sige, du har lavet risengrød den ene dag og vil lave klatkager den efterfølgende. Så har din risengrød stået koldt natten over, og er blevet noget stiv i betrækket.

Da passer nedenstående opskrift :

600 g risengrød

80 g mel

2 æg fra høns der gerne vil bidrage til festen

80 g smør lavet af mælk fra ovenstående køer

120 g sukker

1 stang vanille

Smør til stegning

Så nogenlunde. Den passer nogenlunde, fordi risengrøds fylde kan variere. Det kommer an på, hvor langt du kogte grøden ind den foregående dag.

Hvis du har en meget fast grød at begynde med, kan du evt. tilsætte en smule mælk til din dej. Har du en lidt letløbende grød skal der måske lidt ekstra mel i dejen.

Vi går i gang.

Smelt dit smør.

Imens kan du afmåle risengrød, mel, sukker og æg i en røreskål.

Skrab kornene ud af vanillestængerne,

og drop dem i røreskålen.

I med smeltet smør og rør det hele sammen til en jævn dej.

Varm en pande op, smelt lidt smør og hæld 3 store grydeskefulde af din dej på panden.

Steg ved middel varme og vend klatkagerne, når overfladen begynder at stivne. Bare bliv ved til al dejen er brugt. Du kan holde de bagte klatkager varme i ovnen undervejs.

Klatkager giver ro og tilfredshed. Over hele linjen.

Nyd dem med syltetøj, æblekompot, sukker, dulce de leche eller hvad du måtte føle for.

Du bestemmer.

Fredelig fredag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post452

Tiramisu - opskrift

Dejlige DesserterOprettet af Lone lør, november 28, 2009 08:03:53

Tag mig op - er det oversatte navn på den italienske dessert.

Og så kan du selv bestemme, om det er sukkerbrødskagernes optag af kaffe og likør, det handler om, eller en direkte appel fra en dessert der ved, hvor god den er.

Under alle omstændigheder får du i dag opskriften på Tiramisu.

Du skal bruge :

3 æggeblommer fra høns der ikke går af vejen for lidt regnvejr

1 spsk. rørsukker

1 stor tsk. majsstivelse

2½ dl. sødmælk fra køer der ved, hvor vigtigt det er at lave god mælk

2½ dl. fløde fra ovenstående køer

1 spsk. rørsukker mere

1 stang vanille

500 g mascarpone

3½ dl stærk kaffe (f.eks. 7 mål kaffe til 5 kopper vand) - ikke varm kaffe bare lunken

1 dl Kahlúa

48 savoiardi - det er omtrent 2 pakker á 200 g

Masser af kakao til drys.

Det var alt - så går vi i gang.

Hæld mælk, fløde og den flækkede vanillestang i en lille gryde.

I med 1 spsk. sukker og varm det hele op til det begynder at dampe. Rør af og til.

Imens kan du afmåle den anden spiseskefuld sukker i en røreskål sammen med majsstivelse og æggeblommer.

Pisk det sammen.

Når mælkeblandingen er varm, kan du hælde omtrent halvdelen af grydens indhold over i røreskålen. Gør det i en tynd stråle og under konstant piskning.

Hæld røreskålens indhold tilbage i gryden, sæt gryden på komfuret og varm op - under stadig omrøring - til cremen begynder at koge. Lad den lige boble 1 minut, og så er du sikker på, alt levende er bortgået.

Selvfølgelig kan du lave tiramisu af pasteuriserede æggeblommer og droppe opvarmningen, men det bliver aldrig det samme. Ingen smag - kun konsistens.

Lad din creme køle lidt af,

og tilsæt så mascarpone.

Smag bare på den og du ved, hvorfor italienerne gerne vil være italienere.

Rør mascarponen ind i cremen.

Hæld kaffe og Kahlúa i en fladbundet skål.

Find et fad på ca. 20 * 30 cm frem.

Hvis det har spor af fastbrændte rester fra madlavning gennem årene, skal du ikke føle dig dårligt tilpas. Det kan ske for enhver.

Tror jeg.

Dæk bunden af dit fad med creme.

Grib dine savoiardikager én efter én, vend dem rundt i kaffeblandingen og læg dem på cremen i et opfindsomt og uforudsigeligt mønster.

Læg ikke kagerne i blød i kaffeblandingen. Dels vil de blive så bløde, at du ikke kan flytte dem, og dels vil de første kager suge så meget, at de efterfølgende kommer til at undvære.

Bare hold dem i bevægelse.

Dæk kagerne med et lag creme,

og gentag manøvren.

Slut af med et lag creme - og her skulle der gerne være nok til at dække - sæt film over desserten og ind i køleskabet med den.

Lad din tiramisu trække nogle timer.

Det er en god idé at lave den om formiddagen, hvis du vil servere den om aftenen. Så kan du se helt afslappet ud, når du henslænger én af denne klodes bedste desserter for dine gæster. Eller for dig selv. Du bestemmer.

Drys kakao - gennem en sigte - over hele overfladen lige før servering.

Og tag den op.

Rar dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post439

Bourbon tærte - opskrift

Dejlige DesserterOprettet af Lone tir, november 17, 2009 07:55:51

Bourbontærte - tænker du måske - det er da meget godt, men er der ikke andet i.

Jo. Sandelig så.

Der er meget andet i, og i dag skal du have opskriften.

En ualmindelig lækker kage der, sammen med kaffe, udgør en smuk afslutning på et måltid.

Til tærtebunden skal du bruge :

200 g mel

½ spsk. sukker

125 g smør lavet af mælk fra køer der kun drikker vand

3/4 dl. koldt vand

Til fyldet skal du bruge :

200 g pecannødder

200 g rørsukkersirup

3 æg fra høns der ikke ved hvor bourbonflasken står

50 g hvidt sukker

50 g mørk muscovadosukker

50 g smeltet smør lavet af mælk fra ovenstående køer

3 spsk. bourbon

1 tsk. vanilleekstrakt

175 g mørk chokolade

Det var alt - så går vi i gang.

Først dejen. Du kan lave dejen i god tid og fryse den, men selve tærten må laves, den dag den skal spise for at være ypperlig.

Afmål mel, sukker og smør i en røreskål.

Rør det sammen til en smuldret masse og tilsæt koldt vand.

Stands omrøringen når dejen samler sig.

Dette er ikke et blomkålshoved.

Enhver lighed med blomkål er tilfældig og utilsigtet og produktionsselskabet kan ikke gøres ansvarlig for eventuel æreskrænkelse.

Pres din dej ud i en tærteform - ca. 30 cm i diameter - sæt formen i fryseren mindst 2 timer eller til du får tid til at bage tærte.

Lad os sige du er nået dertil.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 160 gr. C.

Hak halvdelen af pecannødderne - ikke til mel men nogenlunde småt.

Hak også chokoladen nu du er i gang.

Hæld æg, de to slags sukker, sirup, bourbon, hakkede pecannødder, smeltet smør og vanilleekstrakt i en røreskål. Rør rundt.

Nå - tænker du måske - der er nok én, der har fået for lidt ud af folkeskolen. Ser man ikke 6 æg her.

Og jo - du har selvfølgelig ret. Både i det med antallet og folkeskolen. Men lige akkurat matematikken holder her, tror jeg, fordi det ved simpel fingerregning viste sig, at fremstilling af to tærter ville kræve det dobbelte antal æg.


Så er dit fyld klar, og du kan tage den frosne tærtebund frem.

Fordel den hakkede chokolade på bunden og læg de hele pecannødder oven på.

I med fyldet og ind i ovnen med tærten.

Sådan.

Bag i 65 minutter.

Lige når tærten kommer ud af ovnen er den høj og luftig, men ved afkøling synker den sammen og bliver tæt og fyldig. Lad den køle helt af før du skærer den ud.

Server din bourbontærte med koldt letpisket flødeskum.

En himmerigsmundfuld.

Hverken mere eller mindre.

Det tør jeg godt love.

Total tirsdag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post428

Pære marcipan dessert

Dejlige DesserterOprettet af Lone man, november 09, 2009 08:22:31

Den kraftige blæst har gjort rent bord i pæretræet.

Både toppen og pærerne ligger på jorden.

Der er nok gårdens ældste træ, og højden gør det umuligt at plukke frugterne.

Man må vente tålmodigt på, at de kommer ned selv.

Intet efterår uden den lækre pæremarcipan dessert - i dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

3 pærer

1 stor spsk. honning

250 g smør lavet af mælk fra køer der kender årstidernes skiften

250 g sukker

500 g marcipan - direkte fra køleskabet

4 æg fra høns der kender forskel på dine og mine pærer

2½ dl god vanillecreme

Det var alt - så går vi i gang.

Nej det var ikke alt - tænker du måske - hvad med vanillecremen. Hvor kom den fra.

Den er jo en genganger her på siden - uendelig god og driftsikker.

Jeg skriver lige opskriften igen, så du ikke skal lede efter den :

Vanillecreme - til alting og ingenting

2½ dl sødmælk fra glade køer

2½ dl piskefløde fra de samme køer

50 g sukker

½ vanillestang - flækket

3 æggeblommer fra høns der spiser alsidigt

1 stor tsk. majsstivelse - maizena

Det var alt til cremen - så laver vi lige den først.

Hæld mælk og fløde i en lille gryde. Tilsæt halvdelen af sukkeret og vanillestangen. Varm blandingen op til den damper. Rør lidt undervejs.

Imens kan du piske æggeblommer med resten af sukkeret og dit maizenamel.

Når grydens indhold damper, hælder du mælkeblandingen i de piskede æggeblommer. Gør det i en tynd stråle og under piskning. Så tilbage i gryden med det hele og varm op under stadig omrøring. Lad cremen nå kogepunktet og lad den boble fra bunden et minut inden du tager den af varmen. Færdig creme.

Og nu til desserten - det var den, vi kom fra.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Smør en stor springform - så er den klar.

Skræl dine pærer, fjern kernehuset og skær hver pære i 8 både.

Hæld honning i en gryde og varm op til det smelter.

I med pærestykkerne og vend dem lidt rundt for svag varme.

Afmål smør og sukker i en røreskål og pisk det sammen.

Pisk pisk pisk.

Tilsæt æg - ét efter ét - under stadig piskning.

Riv marcipanen på den grove side af rivejernet.

Det går kun godt, hvis din marcipan er kold.


Op i røreskålen med det og lad vanillecremen følge med.

Rør igen og det var det.

Hæld dejen i springformen og læg pærestykkerne i et sirligt mønster.

Hvis du ikke kan lade være.

Du bestemmer.

Dryp med 2 spsk. honningpæresaft fra gryden.

Ind i ovnen med herlighederne og bag 1 time. Læg et stykke bagepapir over formen de sidste 15 minutter af bagetiden - så bliver overfladen ikke mørk.

Lad desserten køle af og sætte sig inden du skærer ud og serverer med letpisket flødeskum.

Og et drys flormelis.

Hvis du synes.

Elegant, enkelt og intenst.

Hvad mere kan man ønske sig.

Lys og let dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post420

Kastanje Chokolade kage - opskrift

Dejlige DesserterOprettet af Lone ons, oktober 21, 2009 07:10:52

Chokolade - tænkte jeg som det første i går morges.

Enhver ved, hvor vigtigt det er at lytte til sin indre stemme.

Sålænge den siger chokolade og ikke Tsaritsa.

Chokolade ligger indenfor det muliges grænser.

Så i dag skal du have opskriften på en fuldgod kastanje-chokolade kage.

Mindre kan ikke gøre det.

Du skal bruge :

250 g chokolade med 70 % kakaoindhold

400 g sødet kastanjepuré

75 g rørsukker

1 spsk. vanilleekstrakt

125 g usaltet smør lavet af mælk fra hele køer

1/4 tsk. groft salt

2 dl pecannødder

6 æg fra høns der er i balance med deres indre

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Beklæd en lille (ca. 20 cm) springform med bagepapir.

Knæk chokoladen i mindre stykker og smelt den i en microbølgeovn eller over vandbad.

Du bestemmer.

Læg dit smør oven i chokoladen til sidst i smelteprocessen - så det kan blive blødt og medgørligt.

Hvem vil ikke gerne være medgørlig.

Hak pecannødderne groft.

Del dine æg i blommer og hvider - hver sin røreskål.

Bland æggeblommerne med kastanjepuré, pecannødder og vanilleekstrakt.

Bare rør godt rundt.

Hæld chokolade/smørblandingen i,

og lad tingene forene sig.

Så er det æggehviderne, det handler om.

Pisk pisk pisk.

Når æggehviderne er ved at være stive, kan du tilsætte salt og sukker.

Pisk det grundigt ind i hviderne.

Vend med rolige håndbevægelser de stiftpiskede æggehvider ind i chokolade m.m. blandingen.

Hæld dejen i din springform, sæt det hele i ovnen og bag 45 minutter.

Lad kagen stå og køle af i formen, før du begynder at skære.

Og hvad nyder man så til sådan en kage.

En creme lavet af én del flødeskum til én del creme fraiche blandet med lidt vanillekorn er et vellykket arrangement.

Kaffe. God hed kaffe går man heller ikke fejl af.

Kastanje-chokolade kagen er fyldig, blød og intens.

Kejserlig.

Imperiale hilsner herfra
LL

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post401

Pære Crumble - opskrift

Dejlige DesserterOprettet af Lone fre, september 25, 2009 08:02:58

Alt det markarbejde giver trange kår for måltiderne.

Så er det så meget desto vigtigere, at det man får er godt.

I går lykkedes det at føje en dessert til den suppe, der har fulgt husstanden nogle dage.

Dessert er altid opmuntrende.

Det regner med pærer i haven, og hvad kan være bedre end at lade dem gøre positiv fyldest i en crumble.

En dessert uden de store krumspring og uden ret meget opvask.

God frugt i bunden af et fad og en krydret smuldredej på toppen - det er en crumble.

I dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

5 modne men faste pærer

Saft af ½ citron

150 g mel

50 g mørkt muscovadosukker

50 g hvidt sukker

100 g smør

2 tsk. kanel

1 tsk. vanille

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Smør 5 små portionstærteforme eller 1 stor tærteform. Du bestemmer.

Skræl dine pærer. Del dem i kvarte og skær kernehuset væk.

Skær videre til du har nogle spiselige stykker, og læg dem i en skål.

Pres citronsaft over og vend det hele rundt.

Bland 2 spsk. af det hvide sukker med de 2 tsk. kanel.

Drys blandingen over pærestykkerne,

og rør igen.

Hæld mel, smør, muscovadosukker, vanille og resten af det hvide sukker i en røreskål,

og rør det sammen til du har en grov og klumpet masse.

Du kan også bare smuldre ingredienserne sammen med fingrene - så er det nemmere at holde i tide.

Fordel pærestykkerne i bunden af portionsformene, eller gør det enkelt og læg dem i dit store fad.

del smuldredejen ud på toppen.

Så er der ikke mere arbejde i det.

Ind i ovnen med tærteformene/formen og bag dem/den 30 minutter.

Imens kan du smøre ploven, tjekke olie og vand, og få traktoren fyldt op med dieselolie.

Så er den klar.

Når du vender tilbage, er der en vidunderlig duft i køkkenet.

Varme kanelkrydrede pærer med et dejligt låg af sprød dej.

Men hvorfor ikke gå hele vejen,

og lægge lidt god vanilleis på toppen.

Du vil ikke fortryde.

Det tør jeg godt love.

Lys vej
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post375

Grillede ferskner - opskrift

Dejlige DesserterOprettet af Lone ons, juli 15, 2009 06:48:25

Så er det sæson for ferskner.

Ikke af egen avl - de modner først hen i september. Nej de er købt de her.

Indkøbte friske ferskner er vanskelige at modstå, og måske har du også reddet en bakke hjem og overvejer nu, hvad der kan gøres ved dem.

I dag skal du have opskriften på de mest lækre grillede ferksner.

Du skal bruge :

5 søde modne ferskner

50 g smør af mælk fra sommerglade køer

50 g lyst muscovadosukker

½ dl mørk rom

½ tsk. stødt kanel

Det var alt - så går vi i gang. Tænd din ovn på grillfunktionen og sæt temperaturen på 225 gr. C. Smør et lille ovnfast fad.


Afmål smør, sukker og kanel i en pande.


Tilsæt rom og sæt panden over på komfuret ved middel varme.


Rør lidt undervejs og lad blandingen koge grundigt sammen nogle minutter.

Del dine ferskner først i halve og dernæst i kvarte stykker - fjern stenen.

Læg ferskenstykkerne i dit fad.

Bare bliv ved til det er godt fyldt.

Så hælder du din romsirup over, vender ferskenstykkerne rundt så de er dækket og sætter fadet i ovnen 6 minutter. Det er bedst at vælge den næstøverste hylde i ovnen.

Nu er du næsten klar med en himmerigsmundfuld af en dessert.

Spis fersknerne direkte fra fadet, eller gør dig den ulejlighed at anrette dem med

en rigtig god vanilleis

samt nogle hindbær for at komme i peach melba stemning.

Jeg kan ærlig talt ikke se nogen grund til ikke at gøre det.

En enkel dessert. Fabelagtig smag. Dejlig oplevelse.

Sommermorgen herfra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post303
Næste »