Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Æbleskiver - opskrift

Kager med gærOprettet af Lone tor, december 24, 2009 08:17:28

Julen er glædens fest, og er der noget, man kan glæde sig over, er det den tiltagende daglængde.

Den deler vi alle, den koster ikke noget og er ikke afgiftstynget -

ren uspoleret glæde.

1 minut har vi fået indtil videre, og i skrivende stund bevæger kloden sig støt og roligt i den rigtige retning.

Det går fremad.

Så er der maden at glæde sig over, og i dag skal du have en opskrift på æbleskiver -
man ved aldrig, hvornår nogen kæmper sig gennem sneen for at få æbleskiver.

Du skal bruge :

½ kg mel

10 æg fra høns der ved, hvad hjemmelavede æbleskiver smager af

4 dl. kærnemælk - fra en rigtig smørkærne

250 g smeltet smør - lavet af mælk fra køer der glæder sig året rundt

Revet skal af 1 citron

Korn af 1 vanillestang

1 stort Belle de Boskop æble - kan man overhovedet lave æbleskiver uden æble ?

150 g sukker

1½ tsk. natron

Det var alt - så går vi i gang.

Du godeste - tænker du måske - 10 æg - det er jo en hel hønsegård.

Og ja - du har selvfølgelig ret. Men som du ser, er der ikke gær i dejen, og dermed ingen gærsmag i resultatet. Kun natron og æg som hævemidler.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 125 gr. C. Sæt et fad derind så du har det klar til æbleskiverne.

Afmål mel og natron og riv citronskal i.

Skrab kornene ud af en vanillestang og lad dem følge med.

Afmål kærnemælk i en røreskål og pisk melblandingen i kærnemælken.

Skræl æblet og riv det på den fine side af rivejernet - direkte i røreskålen.

Rør rundt og hæld sukker i dejen.

I med æg og rør igen.

Hæld smeltet smør i dejen, rør det ind og du er klar til at bage.

Varm din æbleskivepande godt op, smelt lidt smør i hver fordybning og hæld dej i, så det står ½ cm fra kanten. Der skal være plads til, at æbleskiverne hæver lidt under bagningen.

Når æbleskiverne er bagt på den ene side, kan du lempe dem rundt, så de også får varme på den anden side.

De bliver jo ikke runde - tænker du måske.

Og så har du ret.

Igen.

Men under hjemlige forhold er det vanskeligt at ekstrudere dejen, og vil du have hjemmebagte æbleskiver, må du slå dig til tåls med den ovale facon.

Efterhånden som du bager, kan du lægge æbleskiverne i dit fad i ovnen, så de kan serveres varme.

Fyldige, smagsmættede og lækre - alt hvad man kan ønske sig til jul.

Måske har du også andre ønsker - hvem ved.

Så får jeg vanskeligere ved at leve op til dem.

Udover gode tanker - dem kan jeg sende dig.

Uendelig mange gode tanker og dybfølte ønsker om at du må få en dejlig juleaften.

Glæde til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post465

Kanelsnegle - opskrift

Kager med gærOprettet af Lone tor, maj 28, 2009 07:50:51

Det var en god arbejdsdag i går. Der skete ting og sager i kostalden.

Som snart ikke kan kaldes en kostald længere.

Men hvad.

Køerne har manglet længe.

I dag skal jeg have ryddet lidt op derude - der er et virvar af ledninger, træstumper, savsmuld og værktøj. En forbedring af arbejdsmiljøet er tiltrængt.

I morgen er jeg klar til at tage dig med ud og se på forholdene. Forhåbentlig.

Men i dag handler det om noget helt andet - kanelsnegle.

Måske kender du det selv - man kan gå længe og have en ubændig og uforløst trang til kanelsnegle.
Når man endelig tager sig sammen og bruger den uendelig korte tid på bageprocessen, kan man undre sig over, det ikke blev gjort lidt tidligere.

Lille indsats stor tilfredsstillelse - hvad mere kan man ønske sig ?

I dag skal du selvfølgelig have opskriften, så du ikke skal vandre rundt i intetheden.

Til dejen skal du bruge :

2 dl lunken sødmælk fra køer der må bruge solcreme på yveret for tiden

50 g gær

700 g mel

50 g rørsukker

2 store æg fra høns der ikke spilder tiden på at ønske sig et andet fødevalg

2 tsk. vanillesukker

200 g margarine af en ualmindelig god kvalitet

- og til sidst et ekstra æg til pensling

Det var dejen, men du skal også have et fyld af :

75 g mørkt muscovado sukker

125 g mørkt rørsukker

200 g margarine af samme kvalitet som til dejen

4 tsk. kanel

Det var alt - så går vi i gang.

Lun mælken til den er fingervarm - ikke mere.

Hæld den i en skål sammen med gær og rør lidt rundt til gæren ikke ses.

Og nu kommer det nemme - bare i med alt det andet - æg, rørsukker, mel, vanille og margarine. Rør rundt til du har en fast dej, dæk den til og lad den hæve til dobbelt størrelse.

Imens kan du træne dine biceps, drikke urtethe eller lave fyld til kanelsneglene.

Du kan evt. gøre alle tre ting på én gang. Du bestemmer.

Afvej de to slags sukker, kanel og margarine i en røreskål og bland det hele godt sammen.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C. Find ovnens bradepande frem og beklæd den med bagepapir.

Når din dej er hævet fint, deler du den i to portioner, og ruller først den ene portion forholdsvis tyndt ud på et meldrysset bord.

Smør halvdelen af fyldet på dejen og rul sammen. Rul rul rul.

Skær skiver à 2 - 3 cm tykkelse af din rulle og læg skiverne tæt i bradepanden.

Gentag med den anden dejportion og resten af fyldet.

Og så er bradepanden ved at være fyldt. Tør jeg godt sige.

Lad sneglene hæve en god halv time og kør en pensel med pisket æg henover hele overfladen - så bliver den smukt gylden.

Sæt pladen i ovnen og bag 15 minutter.

Ikke noget fedteri her - masser af kanelsnegle.

Sprød overflade, blødt luftigt indre og en himmelsk duft af kanel i køkkenet.

For en meget lille indsats.

Og nu til dagens arbejde.
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post255

Doughnuts - opskrift

Kager med gærOprettet af Lone ons, marts 25, 2009 08:01:53

I dag føler jeg mig frisk.
Glad, fri som fuglen og født på ny.

Måske ikke født på ny - men ihvertfald frisk, glad og fri.

I går blev den årlige indberetning af gødningsregnskabet foretaget.

I flere måneder har regnskabet hvilet som en tung byrde.
Det er vanskeligt ikke at føle sig kriminaliseret, når hønsene ændrer antal fra optælling til optælling. Det skal være rigtigt.

Måske tænker du, det havde været på sin plads med lidt større opmærksomhed i de små klassetrin.
Så vil jeg skynde mig at sige, det ikke er ét-tabellen det kniber med. Det er hønsenes ekstreme mobilitet.

Men i går fandt indberetningen sted, og du må tro mig, når jeg fortæller, at antallet er opgjort efter bedste evne.

For at fejre begivenheden besluttede jeg at lave doughnuts - i dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

2 dl mælk fra trivelige køer

½ dl fløde fra de samme køer

15 g gær

550 g mel

60 g smør

50 g sukker

2 æg fra høns der er ligeglade med EU-forordninger

1½ dl hindbærsyltetøj

3/4 l vindruekerneolie

Så går vi i gang.

Hæld mel, smør og smuldret gær i en røreskål.

Rør det sammen.

Tilsæt æg, sukker og lunken mælk og fløde.

Rør det hele godt sammen - bliv ved til dejen slipper skålens sider. Hvis du ælter dejen i hånden må du være tålmodig. Selvom den klistrer, må der ikke komme mere mel i.

Lad dejen hæve 1 time til dobbelt størrelse.

Find en bageplade og beklæd den med bagepapir. Drys lidt mel over papiret.

Drys også lidt mel ud på dit køkkenbord og hæld dejen ud af skålen.

Flad dejen ud og udstik den i 10 boller - de skal være ca. 8 cm i diameter.

Sæt bollerne på bagepladen.

Det er bedst, at de ikke rører hinanden. Ellers bliver det vanskeligt at skille dem senere.

Dæk dem med et fugtigt klæde og lad dem efterhæve 1 time.

Store og flotte bliver de.

Hæld vindruekerneolien i en lille gryde - der skal helst være en god oliestand, så dine doughnuts ikke går på grund.

Varm olien op. Hold godt øje med den. Det er ikke tidspunktet for en gåtur med hunden.

Prøv med træenden af en tændstik - hvis olien bruser om træet er den varm nok. Hvis du er utålmodig og plumper dine doughnuts i olien, før den bliver varm, vil dejen bare suge fedtstoffet, og dine doughnuts bliver tvivlsomme.

Bag dine doughnuts omtrent 1 minut på hver side - det er noget, der går hurtigt det her.

Når du fisker dem op af olien - en hulske er god - skal de lægges på et godt lag køkkenrulle.

Så er der syltetøjet - det bør være hindbær.

Måske synes du, det er et fantasiløst og konservativt valg.

Intet overgår hindbærsyltetøj - det er jeg nødt til at fastholde.

Desværre var der nogen, der havde spist det sidste hindbærsyltetøj herhjemme. Midt i doughnutbagningen skulle der laves syltetøj.

Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget - mente manden.

Det kan være vanskeligt at klemme kerner gennem en kagesprøjte, så det er en god idé at si hindbærsyltetøjet før brug.

Så er det bare at injicere den mængde, du føler er passende - du bestemmer.

Derefter ruller du dine doughnuts i sukker.

Det tager selvfølgelig tid, at dejen skal hæve to gange. Men man kan bare lave noget andet i mellemtiden.

Under første hævning fik jeg ordnet kontorarbejde og pakket breve. Under anden hævning var jeg på posthuset og bagefter i foderstoffen efter muslingeskaller til hønsene.

Det ser ud som om, hver doughnut har fået et kys, og nogen har glemt at tørre læbestiften af.

Men det er et godt tegn.

Det betyder, at der er hindbærsyltetøj at finde.

Søg og du skal finde.

Rigtig dejlig dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post191

Marie´s kringle - opskrift

Kager med gærOprettet af Lone man, november 03, 2008 08:00:42

Så er det forhenværende basketballhold rejst og roen har sænket sig over gården. De holdt ellers godt ud med meget høj musik det meste af natten. Men musikken var noget alderstegen. Havde der bare været et nummer med Thomas Helmig, så kunne basketballspillerne gå for at have været unge i firserne - men nej.

Da det var deres første besøg her, skulle de selvfølgelig smage den gamle familieopskrift på kringle. Den stammer fra Marie Brandbyge, der var gift med sognefogeden, jeg fortalte dig om i går.

Til dejen skal du bruge :

½ kg mel

1/4 kg smeltet margarine - af en god kvalitet

2 dl. sødmælk

1 pakke gær

2 æg

5 spsk. sukker

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 190 gr. C. Smør ovnens bradepande - så er den klar. Lun mælken lidt, hæld den i en røreskål og rør gæren i. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen let sammen - ikke noget med ligefrem at ælte, for så bliver det franskbrød med fast krumme.

½ kg mel er ikke nok, så du er nødt til at spæde forsigtigt op, til dejen begynder at kunne håndteres. Men der må heller ikke komme for meget mel med - så bliver dejen tør. Det er ikke svært, du skal bare gå lidt roligt frem med melet.

Lad dejen stå og hæve mens du laver fyldet - for hvad er en kringle uden fyld ?

Du skal bruge :

1/4 kg flormelis

1/4 kg smeltet margarine - stadig af god kvalitet - du skal jo spise det

1 god spsk. mel

Et par håndfulde rosiner

2 tsk. vanillesukker eller vanilleekstrakt

Rør smeltet margarine sammen med flormelis, mel og vanille. Først ser det lidt umuligt ud, men brug et piskeris og pludselig står du med en lind masse.

Blog Image

Del dejen i 3 portioner og tryk hver dejklump ud til ca. 20*30 cm, eller hvordan det nu passer i din bradepande. Jeg trykker en dejportion ud ad gangen direkte i bradepanden, for ikke at skulle flytte rundt på den formede dej - men du gør, som det passer dig bedst.Blog ImageLæg 1/3 af dit fyld i en stribe på midten af dejstykket og drys med rosiner. Fold først den ene side indover midten, og så den anden side ind over den første. Så har du et lukket stykke kringle som til venstre i billedet. Med lidt god vilje, kan du få plads til 3 stykker kringle i din bradepande.

Det er jo en personlig ting det med at forme dejen. Måske har du det bedst med, at kringlen ligner en kringle, og så kringler du den bare, alt det du har lyst til.

Kringlen som nu har vist sig ikke at være en kringle pensles med æg og drysses med perlesukker.

Så skal hele herligheden i ovnen og bages ca. 25 min. Hold godt øje med udviklingen derinde - bagetiden afhænger af din ovn.

Blog Image

Kringlen kan vække begejstring uanset anledning

Blog Image

En lun kringle er uforlignelig

Blog Image

Få fat i nogen, der vil være med til at spise kringlen, så snart den er ude af ovnen

Blog Image

Jeg smagte kringlen, før jeg fik opskriften - og det var godt

Blog ImageEllers havde jeg aldrig bagt noget der indeholder 1 pakke gær og 1 pakke margarine

Blog ImageNogle gange snyder man sig selv for noget godt ved at være fordomsfuld

Blog ImageGå ikke glip af denne kringle

Pragtfuld mandag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post51