Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Mandelchokoladekage - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone søn, februar 21, 2010 07:38:06

I dag skal du have opskriften på en ualmindelig lækker kage.

Med en hel del mandler og chokolade.

Til gengæld sparer du på melet, og det betyder også noget.

Du skal bruge :

1 spsk. mel

300 g mandler

200 g mørk blokchokolade

200 g rørsukker

200 g smør lavet af mælk fra køer der ved, hvor man virkelig skal sætte ind

4 æg fra høns der tror på det gode i en kage

1 tsk. vanillesukker

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Læg et stykke bagepapir i en springform.

Hæld smør og sukker i en røreskål og pisk det grundigt.

Tilsæt æg - ét efter ét og pisk videre. Pisk pisk pisk. Alt hvad du kan.

Hæld mandler og mel i en foodprocessor,

og kør det fuldstændigt til krummer.

Hæld mandelmelet i røreskålen sammen med vanillesukker.

Så er det chokoladens tur - kværn den til krummer.

Op i røreskålen med chokoladen og vend dejen sammen.

Hæld dejen i din springform.

Læg et stykke foldet bagepapir over formen - ellers bliver kagen for mørk under bagningen.

Sæt det hele i ovnen og bag kagen 1 time.

Lad kagen køle af, før du tager den ud af formen og skærer et stykke.

Og der er ingen grund til at have travlt - den er lige konfektagtig og lækker flere dage frem.

Hvis den holder så længe.

Bag kagen og del den med én, du virkelig vil gøre glad.

Den virker.

Særdeles søndag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post524

Panforte - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone man, december 21, 2009 08:26:41

Panforte var tidligere - meget meget tidligere - for 800 år siden - et betalingsmiddel.

Nu er det vist mest af alt et lækkert stykke dessertkage.

Oprindelsen er toscansk, og skal det være helt rigtigt, må kagen indeholde 17 forskellige ingredienser - én for hver af de 17 distrikter i Siena.

I dag skal du have opskriften her fra gården.

Du skal bruge :

125 g mandler

125 g hasselnødder

250 g kandiseret frugt - f.eks. appelsin, blommer og pærer

70 g mel

2 spsk. kakao

½ tsk. friskrevet muskatnød

½ tsk. stødt koriander

½ tsk. allehånde

150 g sukker

150 g honning

Flormelis til drys

Det var alt - så går vi i gang.

Hallo der - tænker du måske - vi er langt fra 17 ingredienser her.

Og så har du ret.

Men går den, så går den.

Der er ikke flere ting, der virker vedkommende i et panforte her, og med den omsiggribende omstrukturering der finder sted alle vegne, er det højst tænkeligt, at Siena nu kun rummer 12 distrikter.

Ja. Sådan kan det nemt forholde sig.

Under alle omstændigheder er det næppe en sag for panfortepolitiet, og vi fortsætter ufortrødent.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 gr. C. Find en lille form på ca. 20 * 20 cm. og beklæd den med bagepapir.

Hæld sukker og honning i en lille gryde og varm op så det kommer i kog - ikke for hurtigt - bare middel varme.

Imens kan du afmåle mel og krydderier.

Sørg endelig for at rive din muskatnød selv - helt anderledes end hengemt pulver.

Hæld mel, krydderier, kakao, nødder og mandler i en røreskål.

Grib dine kandiserede frugter og skær dem i små stykker.

Op i røreskålen med dem,

og vend det hele rundt.

Så er din honningmasse nok i kog. Lad den spilkoge mindst 5 minutter. Virkelig boblekoge. Men gå ikke fra den. Bliv og hold øje med at den holder sig i gryden.

Man kan også gå mere tjekket til værks her, og følge temperaturen med et sukkertermometer. Hvis man ejer et. Så er det opvarmning til 116 gr. C.

Hvoromalting er - når honningmassen er klar, laver du nogle hurtige fingerøvelser, bøjer, strækker og retter ud. Så er du klar.

Klar til at hælde det varme indhold over i røreskålen og røre dejen sammen. Og det skal gå hurtigt. Ellers størkner det hele i en skulpturel positur, og du får det aldrig mast ned i formen.

Vær fiks på fingrene - rør dejen sammen og bred den ud i din form.

Ind i ovnen med det hele og bag 30 minutter.

Så snart kagen kommer ud af ovnen, kan du sigte flormelis over og mase toppene ned, så du får en jævn overflade.

Det bliver så pænt.

Lad dit panforte køle helt af før du skærer smalle skiver efter behov.

Fint, krydret og delikat.

Perfekt til en kop kaffe eller til et glas dessertvin.

Ro og glæde hos dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post462

Julebasse - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone søn, december 06, 2009 08:16:06

Der er ikke mange fiskeretter i din opskriftsamling - sagde min far forleden dag.

Og han har selvfølgelig ret.

Som altid.

Det må være en kompensering for, at der var langt mere fisk end kage i mit barndomshjem.

Langt mere - tør jeg godt sige.

Når det var sæson for den slags, sejlede vi mod Hven og pilkede torsk. De var store, og de holdt til adskillige aftensmåltider.

Adskillige - tør jeg godt sige.

Andre gange var det sild. I spandevis.

Så kan det ikke undre, at årets højdepunkt i det slikfrie hjem, var en julebasse med identificerbare chokoladestykker.

I dag skal du have opskriften på sådan en sag. Bag den nu, og du har kage til resten af julemåneden.

Måske.

Du skal bruge :

450 g honning

125 g smør lavet af mælk fra køer der holder sig langt væk fra international skibstrafik

200 g rørsukker

600 g mel

1 tsk. bagepulver

2 tsk. hjortetaksalt udrørt i 1 spsk. vand

1 tsk. kanel

100 g mandler

100 g syltet appelsinskal

200 g mørk kogechokolade - ikke fin spisechokolade - det skal være chokolade til bagning

100 g tørrede tranebær

3 æg fra høns der kan deres knob.

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 gr. C.

Find et fad der er ca. 20 * 30 cm. og beklæd det med bagepapir.

Hæld kogende vand over mandlerne - 3 gange med lidt mellemrum - og du kan smutte dem ud af skallerne.

Hæld smør, sukker og honning i en gryde og varm det op så det lige koger.

Tag det af varmen og hæld blandingen i en røreskål.

Bland mel med bagepulver og kanel,

og rør hjortetaksalt ud i lidt vand.

Hæld begge dele i din honningblanding,

og rør dejen sammen.

I med mandler, appelsinskal og tranebær - rør dem ind i den varme dej.

Hvad med æg - tænker du måske - skulle der ikke æg i.

Og jo - du har selvfølgelig ret. Der skal æg i.

Men vent lidt.

Lad dejen gå fra varm til lunken før du slår æg i. Man blev ikke sat på denne klode for at lave spejlæg i kagedejen.

Mens dejen køler af, kan du hakke din kogechokolade i grove stykker.

Når der er fred og ingen fare i røreskålen, tilsætter du æg, og rører dem ind i dejen.

I med chokoladestykker - rør igen,

og hæld dejen i dit fad.

Ind i ovnen med det og bag 1½ time.
Når der er en ½ time tilbage af bagetiden, kan du lægge et stykke bagepapir over kagen, så den ikke bliver for mørk i overfladen.

Lad kagen køle helt af og del den i 4 stykker. Pak hvert stykke ind i madpapir og en frysepose.

Gem kagestykkerne i køleskabet.

Når du har brug for krydret kage - med chokolade - til en kop te eller kaffe skærer du din julebasse i tynde skiver.

Hjertevarmende godt.

Må din søndag blive noget særligt.
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post447

Amaretto kage - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone tor, juni 04, 2009 07:50:47

Måske kender du det selv - man står i sin alt for store kedeldragt, godt brugt - også kedeldragten - og så ringer familien og tilbyder at komme til aftenkaffe.

Det er ualmindelig rart at nogen vil komme på besøg, særligt når man ikke selv er så transportegnet.

Men man synes, der bør være en kage til kaffen. Og det er der ikke sådan uden videre her langt ude på landet.

Man synes også der bør være lidt orden på huset. Og det er der ikke sådan uden videre her langt ude på landet.

I dag skal du have opskriften på kagen, der klarer det hele - hvis du selv får familie til aftenkaffe.

Du skal bruge :

125 g smør af mælk fra køer der ligger i solen og spiser græs

300 g sukker

3 æg fra høns der vælger maden selv

125 g mel

4 tsk. Amaretto - mandel likør

Det var alt - så enkelt og SÅ godt.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 gr. C. Smør en springform.

Hæld smør og sukker i en røreskål

og rør rundt til det er luftigt.

Tilsæt æg - ét ad gangen

og pisk grundigt mellem hvert æg.

I med mel og Amaretto og rør kort dejen jævn.

Det går ualmindelig hurtigt med den kagedej.

Hæld dejen i din smurte form og sæt den i ovnen. Bag kagen 50 minutter.

Og det er her, du har chancen for at fastholde din position som proper og velholdt husmor/husfar. Ingen grund til panik før familien ankommer. 50 minutter er oceaner af tid, hvis den prioriteres fornuftigt.

Imens kagen bager kan du pille mørtelrester ud af øjenvipperne, ryste gulvene, støvsuge hunden, lufte mureredskaber, putte badeværelset i opvaskemaskinen og sætte børnene ud på terrassen.

Så er du klar og kan se glad og afslappet ud, når familien banker på døren.

Er det en kage der mætter - spurgte manden bekymret, da han endelig kom ind. Vel vidende at familiebesøget ville koste aftensmaden.

Ikke fordi familien ville spise maden fra os, men fordi vi altid først når til at spise ved 9-tiden om aftenen. Og i går aftes stod den altså på besøg og ikke på madlavning.

Nej - det tør jeg godt sige. Kagen er hverken fiberholdig eller rig på vitaminer og proteiner. Men den er ypperlig. Lav, tæt, blød og mandelagtig.

Rækker til aftenkaffe til 4 personer. Eller til én landmand.

Dejlig dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post262

Coffee Cake - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone man, februar 02, 2009 07:44:11

Det var en jammerlig kold blæst, man blev ramt af i går.

End ikke et ordentligt lag tøj kunne dæmpe lysten til at trække indenfor.
Så jeg nøjedes med det strengt nødvendige udendørs og brugte resten af dagen på at lave mad.

I dag skal du have opskriften på en lækker amerikansk Coffee Cake.

Den er enkel, velgørende og spist før du får set dig om.

Til toppen skal du bruge :

1 dl hakkede valnødder

1 dl almindeligt sukker

1 tsk. kanel

Til dejen skal du bruge :

4½ dl hvedemel af en god bagekvalitet

2 dl almindeligt sukker

100 g blødt smør

2 æg fra høns der ikke lader sig afskrække af lidt kold blæst

2½ dl creme fraiche 18 %

1 tsk. bagepulver

1 tsk. natron

1 tsk. vanille - ekstrakt eller vanillesukker

Så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C. Smør en brødform - så er den klar.

Bland dine hakkede valnødder med sukker og kanel i en lille skål. Glem alt om det.

Pisk smør og sukker sammen i en god stor røreskål. Pisk til det er lyst og luftigt.

Tilsæt æg og creme fraiche

samt mel, bagepulver, natron og vanille. Sådan - alt på ét sted og det hele kan røres hurtigt sammen. Endelig ikke for længe - så bliver det til brød.

Hæld halvdelen af dejen i din form. Så kommer du i tanke om din valnøddeblanding og drysser halvdelen af den over dejen.

Læg resten af dejen ud i formen,

og drys det sidste af nøddeblandingen over.

Sæt kagen i ovnen og bag den ca. 45 minutter. Tiden afhænger af din ovn, så prøv dig frem med noget tyndt eller spidst sidst i bagetiden. Der må ikke hænge dej på din testpind.

Kagen er fugtig indeni og sprød udvendig - lækker smag af valnødder.
Selvom det er en coffee cake, er den fortrinlig til te også.

I dag er der arbejdsdag i kostalden - det er lige før den føles varm i forhold til at være udendørs.

Rigtig rar mandag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post141

Myrekage - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone tor, januar 15, 2009 06:14:16

Så er vi klar igen - ren pels, rene ører

og en nogenlunde intakt værdighed.

I dag skal den yngste søn have kage med i skole. Det skal selvfølgelig være yndlingskagen. Eller næsten. Yndlingskagen er egentlig en hindbærpavlova - du finder den ude til højre under "dejlige desserter". En hindbærpavlova egner sig ikke til klassebrug, og derfor bliver det nr. 2 på yndlingslisten.

En myrekage.

Måske synes du, det er et underligt navn. Der er et lækkert kokosfyld ovenpå kagen.
Da en flok kåde fødselsdagsdrenge engang spurgte, hvad de små dimser i fyldet var for noget, syntes jeg, der var brug for at gøre besøget på gården mere eksotisk. Myrer.

De troede ikke på det, og inden du tænker dårligt om mig, vil jeg lige tilføje, at jeg aldrig kunne drømme om at gøre myrer fortræd. Det var fri fantasi, men det er grunden til kagens navn.

Man ved aldrig, hvornår der er brug for en kage, der kan gøre masserne tilfredse. Mætte og tilfredse. Derfor skal du selvfølgelig have opskriften på myrekagen.

Til dejen skal du bruge :

500 g lyst rørsukker

4 æg fra høns der vil gøre en hel klasse glade

4 dl. sødmælk fra en ko der nyder livet

450 g mel af en god bagekvalitet

4 tsk. vanillesukker eller vanilleekstrakt - bare det er godt

3 spsk. kakao

4 tsk. bagepulver

300 g margarine af en anstændig oprindelse

Du får også brug for noget til at lave det vanvittigt gode kokosfyld af :

200 g margarine mere - stadig af lødig karakter

7 spsk. god kaffe - og jo - der skal kaffe i - børn eller ej. Snyd ikke nogen for kaffen.

2½ spsk. kakao

3 tsk. vanillesukker eller vanilleekstrakt

375 g flormelis

100 g kokosmel

Det var det. En rimelig lang liste, men en del ingredienser går igen. Ved første øjekast ser det måske lidt trættende ud, men det er faktisk én af de hurtigste kager at lave - og som sagt - resultatet tilfredsstiller masserne.

Så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 190 gr. C. Smør ovnens bradepande - så er den klar.

Sæt de 300 g. margarine over lavt blus på komfuret og smelt det. Tag det fra varmen.

Vej mel af og bland det med kakao, vanille og bagepulver.

Hæld æg og sukker i en skål. Find din bedagede håndmixer frem,

og håb den klarer at piske æg og sukker til en luftig masse.

Hæld melblandingen, mælk og smeltet margarine i skålen og rør det hurtigt sammen.

Hæld dejen i din bradepande og sæt den i ovnen omgående. Bag ca. 25 min.

Imens kagen bager, kan du veje af til fyldet. Hæld bare det hele i en lille gryde.

Varm op til du har en ensartet masse, og tag det fra varmen.

Når kagen kommer ud af ovnen, kan du lige lade den stå og synke lidt, inden du hælder fyldet over.

Kagen er ikke finkulturel. Den er ikke avanceret. Men jeg tør godt sige, at det er myrekage, de unge vil have.

Det vanskelige ved kagen er at få fragtet den i skole. Jeg kommer til at køre sønnen til byen her til morgen.

Dejlig torsdag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post123

Angel Food Cake - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone tor, december 04, 2008 07:54:36

Her til morgen er det blevet koldt igen, og alt er dækket af hvid rimfrost

Blog Image

I dag kommer mine forældre til generalprøve på de to retter, jeg har tænkt mig at diske op med ved lørdagens optagelsesprøve til den store madlavningskonkurrence. Måske er den nærmeste familie ikke et indlysende bud på en objektiv bedømmelse af maden, men så kan de da stive min selvtillid af, og det er der brug for.

Alle mine afprøvninger af opskrifter har resulteret i et overskud af æggehvider i køleskabet. Angel food cake optræder i en del amerikanske bøger, og jeg har længe tænkt at en dag, der var æggehvider nok, ville jeg prøve sådan en opskrift.

Så er den prøvet. Det er en speciel type kage helt uden fedtstof, men alligevel blød og fugtig. Rigtig god til en kop eftermiddagste.

Måske har du også fået nok af marengskrummer i huset, og vil gerne prøve en anden anvendelse af æggehvider - så skal du selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

12 æggehvider fra høns der kammer over af godt humør

3 ½ dl flormelis

150 g mel

2 tsk. vanilleekstrakt

1½ tsk. vinsyre

et lille drys salt

Så går vi i gang. Tænd ovnen og sæt temperaturen på 190 gr. C.

Find den mystiske bund du altid har undret dig over frem til din springform og smør den meget meget let.

Blog Image

Overvej om det er værd at bruge et par timer på at fjerne de fastbrændte rester på formen inden du evt. fotograferer den.

Blog Image

Hæld æggehviderne i en røreskål og pisk til de skummer. Så tilsætter du salt og vinsyre og pisker videre.

Blog Image

Når der formes bløde toppe tilsætter du flormelis én skefuld ad gangen mens piskeriset kører.

Blog Image

Det er bare med at være tålmodig, så slipper sukkeret op før eller siden. Mens du hælder sukker i røreskålen sætter du foden gennem kameraets rem,

Blog Image

så der ikke er nogen, der kan tage et billede af dig med uglet hår.

Blog Image

Når massen er fast og glat tager du skålen væk fra røremaskinen og med en dejskraber folder du forsigtigt mel og vanille ind i dejen. Hæld den i din springfom og sæt formen i ovnen.

Blog Image

Efter 30 min. er kagen bagt færdig, og nu kommer vi til det mest mærkværdige -

Blog Image

Sæt formen på hovedet ned over en flaske - jeg ved ikke rigtigt hvorfor

Blog Image

men gætter på, at det forhindrer den i at falde sammen. Lad den hænge med hovedet nedad til den er helt kold.

Blog Image

Drys den med flormelis, fordi det ser så kønt ud

Blog Image

og nyd den kridhvide saftige kage til en varm kop te.

Nu må jeg hellere komme i gang med at rydde op i køkkenet, så det er klar til næste ombæring.

Dejlig torsdag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post81

Mormorkage - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone lør, oktober 25, 2008 07:34:05

I dag er det lørdag, og du skal have en opskrift på min yndlingsbarndomskage - et Bistik. Navnet - kan jeg godt se her mange år senere - lyder ikke så tilforladeligt, men jeg forbinder kagen med min store varme bløde mormor, og synes Bistik er en blid sang.

Blog Image

Her ser du min mormor med min bror og jeg. Min mor kunne klippe én frisure, og det usædvanlige ved det her billede er, at kjolen signalerer, jeg var en pige.

Jeg arvede min mormors opskrift på Bistik - et meget gammelt udklip fra en avis

Blog Image

og det hører til blandt de mest dyrebare ejendele.
Alt godt bliver bedre af at deles, så her kommer opskriften til dig :

Tænd ovnen på 190 gr. C og smør en springform - så er den klar

I en gryde laves et mandelfyld af :

75 g smør

100 g sukker

kornene af 1 stang vanille (husk at gemme de afkornede stænger til din vanilleekstrakt)

1 spsk. sødmælk

100 g smuttede forholdsvis finthakkede mandler - ikke mel bare hakkede

Smelt smørret og tilsæt de øvrige ingredienser. Lad det hele få et opkog og tag gryden fra varmen.

Der står i opskriften "100 g mandler (mindre kan gøre det i disse dyre tider)".
Som ting dog går i ring og kommer igen. Jeg har været rundt i de nærmeste genbrugsforretninger for at opkøbe designerjeans med svaj. Om 20 år vil jeg ikke gå i andet, og enten er der nogen, der indlægger mig, eller også bliver jeg et nyt stilikon.

Så er der dejen :

75 g smør røres blødt og tilsættes 75 g sukker samt 1 æg. Rør det grundigt sammen. Bland 200 g mel med 2 strøgne tsk. bagepulver og tilsæt melblandingen lidt af gangen sammen med i alt 5 spsk. sødmælk. Glat dejen ud i bunden af din springform og fordel mandelfyldet jævnt ovenpå. Sæt kagen i ovnen og bag den ca. 30 min. Hold godt øje og tag den evt. ud lidt før, hvis din ovn varmer meget.

Blog Image

Skær kagen fri rundt i kanten, mens den er varm - så er den lettere at få ud af springformen senere.

Blog Image

Se om du kan vente længere tid end jeg og skær et stykke af kagen, når den er afkølet

Blog Image

Den sprøde mandelsukkerdej er uimodståelig sammen med den bløde fugtige bund. Det bliver ikke værre, hvis der følger lidt koldt flødeskum med hver mundfuld.

Dejlig kage til en dejlig lørdag

P.S. en tilføjelse til de gode råd om højtryksrensning du fik i går :

Hold øje med landposten - der er intet fikst i at danse iført gummibukser med smæk

Public service herfra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post42