Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Æbler i kanelsirup

ÆblekagerOprettet af Lone man, marts 15, 2010 07:47:17

Der er stadig æbler i viktualierummet,

og det er bare med at få dem brugt, før der sidder nye på træerne.

Derfor får du i dag opskriften på en æblekage, hvor æblestykkerne er mørnet i kanelsirup.

Det går an.

Til bunden skal du bruge :

200 g mel

125 g smør lavet af mælk fra køer, der kan rydde et fadebur

2 spsk. koldt vand

Til fyldet skal du bruge :

7 Belle de Boskop æbler

200 g rørsukker

2 spsk. kanel

25 g blødt smør fra tidligere omtalt koflok

Til toppen skal du bruge :

150 g rørsukker

100 g mel

125 g smør fra ovenstående kofamilie

Det var alt - så går vi i gang.

Og selvom man ganske naturligt kan føle en anelse klamhed i hjerteregionen ved tanken om en kage, der består af 3 forskellige blandinger, skal du ikke lade dig slå ud.

Æblekagen er pærenem.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C. Find et stort ovnfast fad frem. Det skal være omtrent 25 * 35 cm - eller deromkring - for at mængderne passer.

Hæld mel og smør - til bunden - i en røreskål og få det hele smuldret godt sammen. Med fingrene eller en røremaskine.

Når smørklumperne er som prinsessen på ærten's ært kan du tilsætte vand og samle dejen hurtigt.

Ikke ælte bare samle.

Pres dejen ud i dit fad. Omkring 3 cm. op ad siderne og resten i bunden.

Bland kanel og sukker til fyldet.

I med blødgjort smør,

og rør det hele sammen.

Så er blandingen klar til æblerne.

Skræl dine æbler, del dem i kvarte og fjern kernehuset. Skær hver kvarte stykke i 8 - 10 tern.

Op i kanelblandingen med æbleternene efterhånden som du har dem klar

- vend rundt.

Læg æblestykkerne i dejbunden og mas overfladen nogenlunde jævn.

Hvem vil ikke gerne være nogenlunde jævn.

Så mangler du bare dejen til toppen af fadet.

Hæld rørsukker, mel og smør i røreskålen og rør - eller brug fingrene - til dejen er grovkornet. Hvis du bliver ved for længe, får du en sammenhængende dej.

Det er ikke meningen.

Grib din smuldrende dej,

og drys den med let hånd over fadets indhold.

Ind i ovnen med det hele og bag 45 minutter.

Herefter er der den dejligste duft af æbler og kanel i dit køkkken.

Sprød bund, æblestykker der flyder ud i kanelsirup og fine toppe af gylden dej øverst.

Fremragende vanilleis gør sig til æblekagen, men det er vanskeligt at forestille sig nogen ville afvise den med creme fraiche eller flødeskum.

Du bestemmer.

Magisk mandag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post546

Cox orange kage - opskrift

ÆblekagerOprettet af Lone tir, november 24, 2009 08:20:16

I går kom der besøg til eftermiddagskaffen.

Lad os løfte nogle høns - tænkte jeg - og se om der er æg nok til en æblekage.

Æblekage - sukker du måske - har denne verden ikke set sine æblekager.

Kan der koges mere suppe på det søm.

Og ja - det kan der faktisk godt.

I dag skal du have opskriften på en æblekage, der godt kunne gå hen og blive din nye yndlings.

Du skal bruge :

6 Cox orange æbler - fordi de er små, tætte og har en dejlig smag og farve

150 g rørsukker

4 æg fra høns der aldrig bliver trætte af æbler

1 spsk. vanilleekstrakt - lav evt. din egen efter opskriften i kategorien "Syltede sager"

½ dl fløde lavet af mælk fra køer der er glade for, at det er hønsene, der bliver løftet

Skal fra 1 citron af anstændig oprindelse

100 g mel

1 lille tsk. bagepulver

1 knivspids salt

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Pres et stykke bagepapir ud i en springform.

Hæld æg og sukker i en røreskål og pisk.

Pisk pisk pisk.

Afmål mel, bagepulver og salt - så er det klar.

Riv skallen af din citron. Kun den gule del - vær omhyggelig med ikke at få det hvide med.

Hæld citronskal, fløde og vanilleekstrakt i røreskålen.

Pisk igen.

Skyl dine æbler, del dem i kvarte og skær kernehuset væk.

Skær æblestykkerne i både.

Når æblerne er klar, kan du gøre dejen færdig.

Hæld melblandingen ned i røreskålen gennem en sigte.

Er det nu nødvendigt - tænker du måske - er alt det med at sigte ikke lidt opreklameret.

I den her kage er det en god idé - tør jeg godt sige.

Dejen er letløbende, og det er vanskeligt at udrøre melklumper. Det er meget nemmere at undgå dem.

Rør din dej sammen,

Lad æblestykkerne falde i dejen og vend det hele rundt.

Hæld røreskålens indhold i springformen og skub æblerne nogenlunde ned.

Sæt formen i ovnen og bag 40 minutter.

Lad kagen køle af før servering - lun er godt.

Ja - kagen skal være tung og tæt i bunden.

Ja - æblestykkerne skal være lidt krympede i overfladen.

Ja - det hele smager vidunderligt.

En god vanillecreme rørt op med flødeskum gør sig sammen med kagen.

Og det er nok dette århundredes underdrivelse.

Lad æblekagen løfte din dag.

Den kan.

Lys til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post435

Æblekage - opskrift

ÆblekagerOprettet af Lone ons, april 08, 2009 07:28:02

Måske forventer du en liste over gårsdagens udførte bedrifter.

Jeg fik ikke bundet alle vinplanterne op.

Jeg kom ikke til Piemonte.

Og jeg fik heller ikke ordnet negle.

Det vigtige må være at fokusere på de ting, der lykkes. Bygge en indre borg af succeshistorier. Samle dem op og gemme sten for sten til man kan stå i tårnet og nyde udsigten.

I går fandt jeg den arbejdshandske, der har været væk et stykke tid.
Jeg nåede at hente æg i brænderummet, før gårdhunden fandt dem.
Det meste af mit nysåede salat er kommet op.
Plænetraktoren virkede i går - med lidt hjælp.
Hækken er også pæn uklippet.
Kun to høns fløj ud af indhegningen i går.
Min gummistøvle var alligevel ikke utæt - vandet kom ind ovenfra.

Jeg håber, du ved, det ikke er for at prale.

Overhovedet ikke - det er en opremsning til den indre entreprenør.


Man fortaber sig let i det højtravende, men mit virkelige ærinde i dag er en opskrift på æblekage - den skal du selvfølgelig have.

Du skal bruge :

100 g smør fra glade køer

110 g flormelis

6 æggeblommer fra høns der bliver på ejendommen

50 g mel af en god bagekvalitet

2 tsk. bagepulver

1 tsk. vanillesukker eller vanilleekstrakt

3 lækre æbler

1 dl hakkede mandler

Så er vi klar. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C. Smør en springform.

Hæld smør og flormelis i en røreskål.


Pisk det sammen og tilsæt vanille.


Vej mel og bagepulver af. Hæld det i skålen, men rør ikke endnu.

Tilsæt æggeblommerne - gem hviderne i køleskabet så du kan lave lækre marengs en anden dag. Der er en opskrift under "Smægtende Småkager" ude til højre.

Rør ikke endnu.

Skræl dine æbler og riv dem på den grove side af rivejernet.

Hæld æblerne i røreskålen, og så skal det hele røres sammen.

Ikke lang tid - det er ikke gærdej. Dejen skal bare lige være ensartet.

Hæld dejen i din springform.

Grib dine grofthakkede mandler

og fordel dem med yndefulde håndbevægelser hen over dejen.

Sæt springformen i ovnen og bag kagen 25 minutter.

Det er en fugtig og fyldig kage med den dejligste æblesmag.

Forsvinder som dug for solen. Som brødtern ved slotssøen. Som strømper i vaskemaskinen.

Glæde til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post205

Æblekage med karamel - opskrift

ÆblekagerOprettet af Lone man, marts 23, 2009 08:06:40

Hvor det dog blæste i går.

Jorden var tør og støvende. Det visne græs var tørt og støvende.

Der var en sky af jord og græsstykker omkring plænetraktoren, mens jeg kørte række op og række ned i vinmarken for at få klippet mellemgangene.

Jeg tør godt sige, noget af skyen satte sig på mig. Selv her dagen efter trækker jeg et spor af græsstykker rundt i huset.
Måske tænker du, et bad kunne have hjulpet på det.
Er prøvet.

Måske bliver jeg drysfri med tiden.

I går lovede jeg dig - så godt som - en opskrift på æblekage med karamel.

Der er stadig lækre Belle de Boskop æbler i viktualierummet - et godt valg til æblekagen. Men du kan også bruge andre æblesorter - bare smag på æblet først, så du er sikker på, det er noget, der basker.

Da jeg flyttede ind på gården, gav min morfar mig penge til 3 frugttræer - med den betingelse at ét af træerne skulle være et Belle de Boskop. Et godt valg. Han ville nok sikre sig, at jeg ikke i ungdommelig kådhed investerede i nye underlødige æblesorter.

Jeg købte - selvfølgelig - et Belle de Boskop træ og derudover et Ingrid Marie træ og et Kirkes blommetræ. Sidenhen er der kommet omtrent 200 frugtræer til gården. Det er vanskeligt at holde igen med frugttræer.

Men nu til kagen.

Til dejen skal du bruge :

400 g mel

350 g sukker

3 dl vindruekerneolie

3 store æg fra høns der ikke er blæst væk

2 store velsmagende æbler

1½ tsk. vanillesukker eller vanilleekstrakt

1 tsk. natron

Til karamel toppen skal du bruge :

100 g smør

Lidt over ½ dl fløde

175 g rørsukker

1 tsk. vanillesukker eller vanilleekstrakt

Så går vi i gang. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 170 gr. C. Smør en springform.

Afmål mel, natron og vanillesukker - så er det klar.

Hæld olie og sukker i en røreskål og pisk.

Tilsæt æg og pisk.

Pisk pisk pisk alt hvad du kan.

Skræl dine æbler, skær dem i både og fjern kernehuset.

Skær bådene i tynde skiver.

Hæld melblandingen i din røreskål,

og vend det hele sammen med en dejskraber.

Så er det i med æblestykkerne og vend det hele en gang mere.

Hæld dejen i din springform - og nej den har ikke skiftet farve, men lyset i køkkenet ændrer sig alt efter, hvor man opholder sig.

Sæt formen i ovnen og bag kagen 1 time og 15 minutter. Prøv at stikke i kagen for at se, om den er færdig.

Hen imod slutningen af kagens bagetid kan du lave karamelmassen. Bare op med smør, sukker, fløde og vanille i en lille gryde.

Varm blandingen op og lad den koge sammen til sukkeret er opløst. Karamel.

Så snart kagen kommer ud af ovnen går du i gang med at prikke huller i overfladen. Brug en strikkepind, en kagetester, et stegetermometer en spids moster eller hvad du måtte have ved hånden.

Hæld din varme karamelmasse over kagen.

Lad kagen køle helt af før du spiser den.

Den er god - tør jeg godt sige. Sprød kant og blødt indre med en fin smag af æble og vanille.

I dag er der kage til arbejdsdagen. Om lidt kommer min far, og så står den på arbejde i kostalden. I morgen satser jeg på at vise dig, hvordan det går derude.

Smil og glæde
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post189

Familiær Søsterkage - opskrift

ÆblekagerOprettet af Lone fre, januar 09, 2009 08:19:42

I går kom min far til arbejdsdag, og vi fortsatte nedbrydningsarbejdet i kostalden.

Da vi satte stuehuset i stand, var der fortvivlende lidt cement mellem murstenene. Man kunne tænke sig, at det var sparet væk. Men nej - cementen er på gården. Det hele er brugt til at mure de dybe betonkrybber op med. Meget solidt.

Fordi jeg er den lille og svage, får jeg lov til at bruge betonhammeren. Min far bruger en forhammer og manden kører brokker ud.

Det er vanskeligt at leve op til min fars tempo. Brokkerne flyver til alle sider. Jeg føler mig noget ældre end ham.

Mens jeg hamrede i betonen og overvejede min pensionisttilværelse, tænkte jeg også på en hjertevarmende mail, jeg fik fra Norge i går. Det er vist ikke for meget at sige, jeg blev glad for den. Jeg tænkte på, at vi burde gøre noget for at fejre de stærke bånd til det norske folk - hvad kan være bedre til anledningen end en broderlig søsterkage ?

En fest bliver altid bedre, når man er flere end én, så du skal selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

175 g godt smør

175 g lyst rørsukker

250 g mel af en god bagekvalitet

2 æg fra høns der sætter pris på det nordiske broderskab

1 dl god mælk

1 tsk. bagepulver

1 tsk. kanel

½ tsk. stødt ingefær

½ tsk. stødte nelliker

2 lækre æbler

2 dl rosiner - men kun hvis du synes om kage med rosiner

Så går vi i gang. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C. Find en aflang brødform, smør den grundigt og drys den med perlesukker.

Hvis du har det. Hvis du ikke har perlesukker, skal du ikke blive ked af det - der er andet her i livet end perlesukker.

Hæld sukker og smør i en skål.

Find din 20 år gamle håndmixer, der kostede en formue, mens du var studerende, frem.
Og pisk. Bare pisk løs her.

Tilsæt dine æg og pisk videre.

Vej melet af og bland det sammen med kanel, ingefær, nelliker og bagepulver.

Vask og skræl dine æbler. Skær dem i kvarte og fjern kærnehuset.

Skær stykkerne i små tern - spis lidt æble imens - der er rigeligt.

Hæld æblestykker, mælk, melblanding og rosiner (hvis du bruger den slags) ned i skålen og rør kortvarigt rundt - det skal bare lige blandes.

Hvis det er længe siden du har betjent en håndmixer, kan du med fordel tænke dig om, før du fjerner piskerisene. Skub knappen frem for at frigøre piskerisene. Skub knappen tilbage for at starte maskinen .

Hæld dejen i din smurte form. Sæt den i ovnen og bag ca. 55 min.

Når bagetiden er gået, kan du stikke noget tyndt i kagen for at se, om den er bagt færdig.

Så er du klar til at fejre de tætte bånd mellem Danmark og Norge.

Søsterlige hilsner herfra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post117

Æblekage - opskrift

ÆblekagerOprettet af Lone søn, september 21, 2008 07:43:15

Så er det søndag og tid til at bage en dejlig æblekage.

Blog Image

Det er den mest enkle opskrift på æblekage jeg ejer, men det stiller så meget desto større krav til ingredienserne. Det er ganske få ting, du skal bruge, men det er vigtigt, at de alle bidrager med det ypperligste :

150 g smør eller bagemargarine af en god kvalitet

3 dl. sukker

3 æg fra høns der har det godt og som spiser sundt og varieret

3½ dl. hvedemel med gode bageegenskaber

1 tsk. bagepulver

1 tsk. vanilleekstrakt eller vanillesukker (ikke det underlige syntetiske)

2-3 æbler der dufter fantastisk - så smager de også sådan

Blog Image

Det var det.

Tænd ovnen på 175 gr. C.

Smør en springform eller et ovnfast fad.

Skræl æblerne, fjern kærnehuset og skær æblerne i mindre både. Læg æblestykkerne op i fadet.

Pisk smør og sukker grundigt til det bliver luftigt. Pisk æg i ét ad gangen og fortsæt piskningen til sukkeret er opløst. Tilsæt vanille og pisk. Bland mel og bagepulver og rør det i de øvrige ingredienser med en dejskraber - ikke mere piskeri nu - ellers bliver det en brøddej.

Fordel dejen over æblestykkerne og drys med sukker - meget gerne perlesukker hvis du har - det ser så fint ud.

Bag kagen i ovnen i ca. 1 time. Hold øje med den og stik forsigtigt med en prøvepind for at se, hvornår dejen ikke hænger ved - så er kagen færdig. Bagetiden afhænger både af din ovn og af den form du bager i.

Blog Image

Nyd kagen i fulde drag med letpisket koldt flødeskum.

Søndagshilsner fra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post9