Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

En stor begivenhed - opskrift

Kager med frugt og bærOprettet af Lone man, april 19, 2010 07:37:13

Denne weekend fejrede vi en stor begivenhed.

Ikke bare her på gården men over det ganske danske land.

Årets første rabarber var klar til høst.

Og hvad bruger man så årets første rabarber til - tænker du måske.

Til årets første rabarbertærte - savnet, genkendt og hyldet.

Tærten var på menukortet i caféen, og du skal selvfølgelig også kunne lave den.

Opskriften har været på siden før - her kommer den i kort version, så du ikke skal kæmpe dig igennem det ubehjælpsomme arkivsystem.

Til dejen skal du bruge :

2½ dl. mel

½ tsk. bagepulver uden fosfat

3/4 dl. rørsukker

100 g smør lavet af mælk fra køer med græs i maverne

Til fyldet skal du bruge :

400 g fine forårsrabarber

1½ dl. rørsukker

1 stor tsk. kanel

1 stor spsk. mel

2½ dl. fløde fra ovenstående køer

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C.

Smør en stor tærteform.

Smelt dit smør. Bland mel, bagepulver og sukker til dejen i en skål og rør smørret i.
Pres dejen ud i tærteformen.

Bland sukker, kanel og mel til fyldet.

Snit dine rabarber i helt tynde skiver og vend dem rundt i sukkerblandingen.

Læg det hele på tærtedejen og hæld fløde over.

Ind i ovnen med tærten og bag den 40 minutter.

Gylden tærte med sprød dej og blødt fyld af rabarber i fløde.

Kan det blive meget bedre.

Må din dag bringe dig frem
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post581

Vendekage med ananas - opskrift

Kager med frugt og bærOprettet af Lone tir, april 13, 2010 07:55:44

Forleden dag lykkedes det at hjembringe en ananas, skære den i stykker og bage en kage af den, førend den yngste søn kunne nå at gribe ind.

I dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Du har brug for :

1 lille ananas

175 g plus 25 g smør lavet af mælk fra køer der spiser alt på deres vej

100 g rørsukker

2 æg fra høns der snart har endevendt en vinmark

1 tsk. vanilleekstrakt

200 g mel

1½ tsk. bagepulver

1 dl. mandler

½ dl. fløde fra ovenstående køer

100 g mørkt muscovadosukker

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C. Læg et stykke bagepapir i en springform.

Afmål 25 g smør i formen og sæt den i ovnen 5 - 7 minutter, så smørret smelter.

Drys halvdelen af dit muscovadosukker ud over det smeltede smør,

og lad mandlerne følge efter.

Grib din ananas, skær top, bund og sider af.

Fjern den midterste hårde kerne og snit det bløde frugtkød i mindre skiver.

Fordel skiverne i et kreativt og nyskabende mønster, så de dækker mandlerne.

Drys resten af dit muscovadosukker over.

Hæld rørsukker og 175 gr. smør i en røreskål og pisk.

Pisk pisk pisk.

Tilsæt de to æg og pisk videre.

Vend mel og bagepulver ind i dejen,

og rør fløde i for at samle det hele.

Fordel dejen øverst i springformen og sæt hele herligheden i ovnen.

Bag kagen 40 minutter.

Lad din ananaskage køle af i formen. Mindst en time før du vender den ud.

Læg et smukt fad ovenpå springformen og vend alt rundt, så fadet med kagen er nederst og den tomme springform øverst.

Lækker ananaskage.

Meget lækker ananaskage.

Saftig med en karamelliseret overflade. Sprøde mandler og bløde ananasstykker.

Server kagen med koldt letpisket flødeskum.

Og du vil ikke fortryde.

Det lover jeg.

Dejlig dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post575

Citronfuldmåne - opskrift

Kager med frugt og bærOprettet af Lone man, marts 29, 2010 07:52:20

Måske kan du ikke se fuldmånen, fordi det bliver overskyet.

Så skal du ikke være ked af det.

I dag får du opskriften på en citronfuldmåne, der er rund og smuk, til du skærer det første stykke.

Derfra hører de astronomiske ligheder op.

Du skal bruge :

250 g plus 50 g mørkt grovkornet rørsukker - og det skal det altså være

200 g smør lavet af mælk fra køer der drages af månen

2 æg fra høns der bare sover igennem efter en lang dags arbejde i køkkenhaven

100 g hvedemel

100 g fuldkornshvedemel - og det skal det altså være

1 tsk. bagepulver uden fosfat

1 tsk. vanilleekstrakt

Skal af 2 citroner samt saft af 1 citron - dyrket så du har lyst til at spise dem

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Læg et stykke bagepapir i en stor springform.

Grib en stor gryde - du kan lave dejen i en gryde, så gør plads.

Hæld 250 g rørsukker og dit smør i gryden.

Smelt smørret for svag varme.

Ikke koge. Ikke stege. Bare smelte.

Bland bagepulveret med de to slags mel.

Tag dine citroner og riv skallen fint af

- kun den yderste gule skal.

Hæld melblandingen, citronskal og de to æg i gryden,

og rør rundt.

Det var den dej. Nemt og enkelt.

Men det udelukker ikke et storslået resultat.

Hæld dejen i springformen, ind i ovnen med den og bag 35 minutter.

Imens kan du lave en citronsirup.

Pres saften ud af den ene citron, og hæld den i en lille gryde sammen med de sidste 50 g rørsukker og vanilleekstrakt.

Varm op under omrøring til sukkeret er smeltet.

Ikke koge. Ikke stege. Bare smelte.

Så snart din citronfuldmåne kommer ud af ovnen, kan du prikke en hel del huller i overfladen. Med en gaffel for eksempel.

Fordel citronsiruppen over kagen, og de gyldne dråber trænger ned og forsvinder som forårsregn i marts.

Hvis du holder af citron, kan det her godt gå hen og blive din nye yndlingskage.

Sød, blød og alligevel en smule knasende med den dejligste citronsmag.

Mindeværdig mandag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post560

Mangokage - opskrift

Kager med frugt og bærOprettet af Lone tor, februar 04, 2010 07:48:44

Selvom der ikke skal graves køkkenhave,

selvom der ikke skal klippes græs,

selvom der ikke skal luges ukrudt, beskæres vin, plukkes bær eller graves kartofler op,

selvom der ikke skal males, mures eller fuges,

så kan man godt få en uanfægtelig trang til nybagt kage her langt ude på landet.

I går bagte jeg mangokage med appelsin, og i dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

4 æg fra høns med lavt til moderat aktivitetsniveau

250 g rørsukker

200 g mel

1 tsk. bagepulver

1½ dl. fløde lavet af mælk fra nedenstående køer

50 g smeltet smør lavet af mælk fra køer, der holder af vinterro

1 mango

Til at dryppe over kagen skal du bruge :

Saft og skal af 1 appelsin - du har lyst til at spise saft og skal af

2 spsk. flormelis

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 170 gr. C. Smør en aflang bageform på ca. 2 liter.

Grib din mango,

og skræl den.

Skær frugtkødet fra kernen og skær det i små stykker.

Hæld æg og rørsukker i en røreskål,

og pisk til det fylder dobbelt så meget som ved start.

Bland mel og bagepulver,

og rør mangostykkerne i.

Op i æggeblandingen med det og vend forsigtigt rundt. Ikke noget med at piske - bare vende. Du vil gerne beholde luften i dejen.

Vend også - forsigtigt - fløde og smeltet smør i dejen.

Op i bageformen med det og ind i ovnen.

Bag kagen 45 minutter, læg et stykke bagepapir over og bag yderligere 15 minutter. Altså 1 time i alt.

Vær forsigtig med bagepapiret. Hvis det rammer den varme ovntop går der ild i det.
Ikke hypotetisk. Erfaring.

Mens kagen bager, kan du ordne appelsinen.

Riv skallen ned i en lille skål. Kun den orange skal - ikke det bitre hvide lag under.

Pres saften ned i skålen,

og bland med flormelis.

Når kagen kommer ud af ovnen,

kan du prikke nogle huller i overfladen,

og hælde din appelsinblanding over.

Jeg ville gerne kunne give dig passende information om kagens opbevaring og holdbarhed, men inden sengetid i går aftes var den væk.

Det bedste bud er - lad ikke denne kage stå fremme på køkkenbordet.
Pak den ind, bær den gennem snedriverne, op til laden og lås den inde i mejetærskerens førerhus.

Det kan forlænge holdbarheden noget.

Velvillig dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post507

Blåbærkage - opskrift

Kager med frugt og bærOprettet af Lone fre, september 04, 2009 07:48:31

Kan der komme flere opskrifter med blåbær - tænker du måske - får den sæson aldrig ende.

Jo. Det gør den nok. Før eller siden.

Men de er der stadig, og i dag skal du have opskriften på en ualmindelig lækker blåbærkage.

Hvis du ikke selv har blåbær i haven, skal du ikke være ked af det. Der er fine lynfrosne blåbær til en ubegribelig fordelagtig pris i visse supermarkeders diske.

Til dejen skal du bruge :

100 g smør lavet af mælk fra køer med sving i halen

100 g rørsukker

1 æg fra en regnvåd høne

1 tsk. vanille - sukker eller ekstrakt

1 dl creme fraiche 9 % af mælk fra ovenstående køer

300 g mel

2 tsk. bagepulver

500 g blåbær

Til topping skal du bruge :

125 g smør lavet af mælk fra køer der ikke er gået i selvsving

125 g mel

50 g rørsukker

100 g lyst muscovadosukker

½ tsk. kanel

Alt sammen helt almindelige ingredienser der tilsammen og med den rigtige håndtering kan udvikle sig til en frydefuld oplevelse.

Så går vi i gang. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 190 gr. C. Smør et fad eller en dyb tærteform.

Start med et lave topping. Afmål alle ingredienser i en skål og bland dem sammen med fingrene.

Hold når du har en lidt klumpet masse, og smag på det. Overvej om du overhovedet vil gå videre eller bare spise din topping direkte af skålen.

Hvis du beslutter dig for at gå hele vejen med blåbærkagen, afmåler du smør og sukker til dejen i en røreskål. Bland det godt sammen.

Tilsæt æg og pisk det ind.

I med creme fraiche og bland rundt igen.

Bland mel og bagepulver og hæld det i røreskålen.

Rør bare kortvarigt så det er velfordelt.

Hæld dine blåbær i dejen og bland det hele sammen.

Så glatter du dejen ud i det smurte fad,

og fordeler den topping du måtte have tilbage.

Sæt fadet i ovnen og bag kagen ca. 45 minutter - men hold øje - bagetiden afhænger af den form, du har valgt.

Gør man altid sådan - der langt ude på landet - tænker du måske.

Nej - tør jeg godt sige - det er ikke udbredt at tilberede mad i vindueskarmene.

Men det regnede i går. Igen. Og så kniber det med dagslys ved køkkenbordet.

Kunstigt lys passer ikke til ordentlig mad, og derfor flytter jeg skålene frem og tilbage mellem køkkenbordet og vindueskarmen.

Du kan nemt lave den lækre blåbærkage ved dit køkkenbord.

Nyd den fyldige kage med koldt flødeskum. Blødt fugtigt indre og sprød krydret overflade. Kan det blive meget bedre end det ?

Ro til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post354

Katrineblommekage - opskrift

Kager med frugt og bærOprettet af Lone tor, august 13, 2009 07:20:07

Nu er de første blommer ved at være modne, og det er helt oplagt at bage Katrineblommekage.

Så det gjorde jeg i går. Til caféen.

I dag skal du have opskriften, så du også kan få Katrineblommekage.

Du skal bruge :

½ kg blommer - din kages smag afhænger af den sort du vælger

50 g mandler

25 g mel

2½ dl sødmælk fra køer der spiser masser af græs

200 g sukker

4 æg fra høns der kan danse udendørs jitterbug

Kornene fra ½ vanillestang

Revet skal af ½ citron

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 170 gr. C.

Halver og udsten dine blommer.

I gamle dage var en Katrineblommekage fyldt med svesker. Det er da også en mulighed.

Du bestemmer, hvad du vil bruge.

Tag dig ikke af mængderne på billederne - jeg lavede dobbelt portion i går.
Man ved aldrig, hvor mange der kommer til kaffe her.

Beklæd et fad med bagepapir - så er det nemmere at vende kagen ud til sidst.

Det ser selvfølgelig ikke tjekket ud med bagepapir i formen, men man bager heller ikke

Katrineblommekage for at være tjekket.

Afvej mandler

og hak dem groft.

Læg blommerne i bunden af fadet og drys mandler over.

Rør mel ud i den kolde mælk og varm blandingen op til den koger. Bare pisk afslappet undervejs, så du får en fin jævning.

Del blommer og hvider i to røreskåle.

Nej nej nej - tænker du måske.

Jeg ved det. Nogle dage kan en opskrift, hvor blommer og hvider skal deles, virke uoverkommelig.

Dobbelt arbejde. Der skal piskes i to skåle, og der bliver opvask af to skåle.

Nogle dage er det bare for overvældende en tanke, og så kan man ligeså godt vente med sådan en kage til en anden dag.

Kagen er god nok. Kagen er uovertruffen. Der er bare ingen grund til at presse sig selv urimeligt hårdt.

Hæld sukker, vanillekorn og revet citronskal ned til æggeblommerne.

Pisk til det er lyst og skummende.

Pisk dine æggehvider til de står rankt og smukt.

Hæld mel/mælke-jævningen ned til de piskede æggeblommer og rør rundt.

Hæld de piskede æggehvider efter,

Vend rundt med rolige håndbevægelser,

og fordel dejen over blommerne.

Sæt formen i ovnen på nederste hylde og bag kagen 1 time.

Lad kagen stå og køle af i formen.

Læg et fad ovenpå formen og vend det hele rundt, så kagen falder ned på fadet med blommesiden opad.

En Katrineblommekage er denne galakses gave til den nervøse.

En Katrineblommekage skal falde sammen efter bagningen, og den skal se lidt rodet ud.

Kan det blive meget bedre.

Server din lækre blommekage med koldt letpisket flødeskum.

Håb om sol og tørvejr
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post332

Gulerodskage - opskrift

Kager med frugt og bærOprettet af Lone tir, februar 17, 2009 08:03:45

Så blev det tøvejr og den frosne palle lecasten kunne deles i håndterbare størrelser.

Gårdhunden og jeg flyttede stenene indendøre - nogle blev sat op i kostalden med det samme og overskudet blev stablet i laden. Så er de tæt på, når de skal mures op til vægge.

Det var mit job at tage stenene to og to, sætte dem på sækkevognen og køre dem ind.

Der blev ikke sagt noget, men man er godt klar over,

når ens kollega finder tempoet utilfredsstillende.

Man må tage den hjælp man kan få - det kan ikke være anderledes.

Dagens højdepunkt var Mrs. Fobel's Carrot cake with cream cheese frosting, og i dag skal du - som lovet - have opskriften.

Du skal bruge :

6 mellemstore gulerødder der smager dejligt

5 store æg fra høns der har vigtigere ting at tage sig for end at bygge café

240 g almindeligt sukker

100 g mørkt muscovado sukker

380 g mel

1 tsk. natron

1 tsk. bagepulver

2 tsk. kanel

60 g smør

2½ dl vindruekerneolie

Det var alt til dejen - senere kommer vi til toppen af kagen.

Så går vi i gang. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Smør et stort fad ca. 20 * 35 cm - så er det klar.

Skræl dine gulerødder og riv dem på den fine side af rivejernet.

Bland de to slags sukker i en røreskål,

og tilsæt smør og vindruekerneolie. Pisk pisk pisk.

Afmål mel, natron og bagepulver.

Og kanel selvfølgelig - husk endelig kanel.
Bland de tørre ingredienser sammen.

Slå dine æg ud, så du kan tilsætte dem lidt ad gangen til din sukkerblanding - bare pisk videre imens.

Når blandingen er luftig og skummende,

kan du tilsætte de tørre ingredienser

og gulerødder. Vend det hele forsigtigt sammen - ikke noget med at piske mere.

Hæld dejen i din smurte form. Sæt formen i ovnen og bag kagen ca. 45 minutter.

Mens kagen bliver bagt kan du lave din cream cheese frosting.

Du skal bruge :

250 g flødeost

60 g smør

375 g flormelis

1 tsk. vanilleekstrakt

Lad flødeost og smør stå lidt ved køkkentemperatur - så bliver det nemmere at røre tingene sammen.

Og så rører du - alt hvad du kan.

Sigt flormelis ned i skålen.

Tilsæt vanilleekstrakt

og rør det hele sammen til en blød og smidig masse. Sæt din frosting i køleskabet og rør af og til i den - hvis du husker det.

Når kagen er helt afkølet, kan du fordele pynten på den. Sæt kagen i køleskabet - der holder den bedst. Ikke bare fordi den er ude af øje.

Gulerodskagen er blød, saftig og krydret og den cremede top lader intet tilbage at ønske.

I dag skal der arbejdes i kostalden igen - og så er det i dag byggematerialerne ankommer. I morgen er jeg klar med en fyldig opdatering - håber jeg.

Smuk og solrig dag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post155

Appelsinkage - opskrift

Kager med frugt og bærOprettet af Lone tor, februar 12, 2009 07:23:04

I dag er der arbejdsdag i kostalden.

De nødvendige forberedelser til lecanøddernes ankomst skal træffes.

Bunker af overskydende jord fra afløbsrenderne må køres ud. For at holde effektiviteten i top og ikke køre med tom mørtelbør, skal der medbringes sand til nivellering på den indadgående tur. Det bliver en heftig dag.

Stalden skal også ryddes for værktøj, løse stolper, kasser og murbrokker. Det er nu eller aldrig.

Endelig skal der sættes lecasten hele vejen rundt langs væggene - lige og i samme niveau. Så er der noget at rette gulvet af efter.

Måske vil det tage to arbejdsdage at blive klar, men sådan er det - byggematerialerne kan alligevel ikke komme hertil før tirsdag.

Ingen arbejsdag uden en kage at styrke sig på.

I dag står den på en saftig appelsinkage, og du skal selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

Skal af to lækre appelsiner

Saft af den ene af ovenstående appelsiner

5 æg fra høns der holder ferie hele året

250 g blødt smør

200 g sukker

300 g mel

1 tsk. bagepulver

Så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Smør en aflang brødform - så er den klar.

Hæld smør og sukker i en røreskål,

og pisk til det er lyst og luftigt.

Tilsæt æg - ét ad gangen - pisk grundigt mellem hvert æg.

Vej mel af og bland bagepulver i.

Riv appelsinskal ned i melbunken,

og pres saften af den ene appelsin. Pres også saften af den anden appelsin og drik den - dejligt ikke ?

Vend melblanding og appelsinsaft i dejen og hæld den i din form. Sæt formen i midten af ovnen,

og bag kagen 55 - 60 minutter. Prøv med din kagetester eller en anden tynd ting hen mod slutningen af bagetiden. Der må ikke hænge dej på din tester, men der er heller ingen grund til at sønderbage kagen.

Kagen er fugtig og blød indeni. Sprød og dejlig på overfladen.
Nyd den nu mens de gode appelsiner er til at få fat i.

Blid dag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post150
Næste »