Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Kandiserede violer - opskrift

Syltede SagerOprettet af Lone fre, april 23, 2010 07:32:13

Hvis du lægger dig ned et heldigt sted, dufter der af violer.

I grøftekanter, i haven, i naboens have.

Violer lever deres eget liv.

Og de dufter så sødt og dejligt, at man gerne vil beholde dem.

I dag skal du have opskriften på kandiserede violer.

De små tørrede sukkerblomster gør sig som dejlig pynt på kager, men du kan også spise dem direkte fra kagedåsen.

Der er brug for :

Alle de violer du kan finde - kun blomsterhoveder ikke stilke

1 bæger pasteuriserede æggehvider

1 dl. flormelis eller efter behov

Lidt solsikkeolie

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 50 gr. C. med luftcirkulation. Ikke varmere for du vil gerne beholde alle de fine aromaer i blomsterne.

Læg bagepapir på 2 bageplader og smør et tyndt lag solsikkeolie på papiret.

Hvis man udelader olien, kan det senere hen blive nødvendigt at skrabe blomsterne af med en spartel.

Og det er erfaringens dybe røst, der taler.

Hæld flormelis i en tallerken,

og æggehvide i en anden.

Pisk æggehviden til blødt skum. Bare lidt.

Grib dine blomster - én efter én - dyp i æggehvide, ryst af og rul forsigtigt i flormelis.

Læg blomsterne på bagepapiret.

Før eller siden flegner du måske ud over tempoet, og tænker, at man må kunne tage det hele på én gang.

Der er en anden måde at gøre det på - mindre raffineret men hurtigere.

Læg alle blomsterne i æggehviden, dyp dem grundigt og knug hårdt den overskydende æggehvide ud af dem.

Rul derefter blomsterne rundt i flormelis og skil dem ad efter bedste evne, mens du lader dem drysse ned over bagepapiret.

Sæt bagepladerne i ovnen, lad ovndøren stå på klem, og giv blomsterne lov til at tørre i 3 timer.

Prøv dem.

Den mest vidunderlige smag af viol.

Du kan gemme dine kandiserede violer i en kagedåse med madpapir mellem lagene af blomster.

Brug dem i en hjemmelavet violis eller som pynt på kager eller desserttallerkener.

Må din dag gøre dig godt
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post585

Hindbærmarmelade - opskrift

Syltede SagerOprettet af Lone søn, januar 24, 2010 08:16:26

Så oprandt dagen for årets første fodboldkamp. Den yngste søn er kørt til stadion, og jeg er hjemme igen og klar til at skrive til dig.

I dag skal du have opskriften på helt igennem hæderlig hindbærmarmelade.

Lidt ved siden af årstiden - tænker du måske - planterne har knap nok blomsteranlæg.

Og det har du ret i. Selvfølgelig har du det.

Men frosne bær er fuldgode her, og når opskriften kommer i januar, er det ene og alene fordi, der meldte sig et ukontrolleret behov for hindbærsnitter.

Her langt ude på landet er det vanskeligt at skaffe anstændige hindbærsnitter.

I dag får du opskriften på hindbærmarmelade - en opskrift fra før mad blev til fødevarer.

Én af de nærmeste dage kommer også opskriften på hindbærsnitter.

Om alt går vel.

Hvis en høne galer inden månen går ned, hvis Pluto er i konjuktion med ascendanten og hvis gårdhundens knurhår peger mod øst.

Så har jeg ikke lovet for meget.

Til hindbærmarmeladen skal du bruge :

800 g hindbær

600 g rørsukker

En stor gryde

Det var alt - så går vi i gang.

Hæld sukker og optøede hindbær i en god stor gryde, varm op til kogepunktet og rør rundt så sukkeret fordeles.

Varm blandingen mere op - op hvor den bulderkoger, og du overvejer, om det hele bliver i gryden.

Rør ikke i gryden for så køler marmeladen ned. Bare stå andægtigt ved siden af komfuret og indånd den fortræffelige duft.

Hold hindbærmarmeladen på det heftige kogestadie i 10 minutter. På den måde når du sukkerets stivningspunkt - hvis man kan kalde det sådan.

Hæld den skoldhede marmelade direkte på glas og sæt låg på omgående - så er det hele konserveret naturligt.

Bliver det så stift - tænker du måske - helt uden tilsætning af pulver i smarte emballager.

Og ja. Det gør det. En prægtig konsistens og tyngde til både hindbærsnitter og daglig brug på brød.

Sandelig søndag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post496

Rødvinsgelé - opskrift

Syltede SagerOprettet af Lone man, december 14, 2009 08:20:48

Da de store tanke skulle tømmes for vin i efteråret, blev der lidt rester hist og pist.

For bundhanen i sådan en tank sidder i pæn højde over bunden, så der ikke kommer grums med.

Men da tankene var tomme og håndterbare, kunne den sidste rest vin hældes ud, og jeg tænkte, at den var for god til at skulle gå tabt.

På den anden side var 6 - 7 liter vin mere end manden og jeg kunne konsumere på en glad aften.

Derfor skulle der en anden og mere vidtgående metode til at få glæde af vinen.

Så det hele endte i den store marmeladegryde og blev kogt op med rørsukker.

Du godeste - tænker du måske - hvad med alkoholen.

Ja. Den kan man godt vinke farvel til.

Men hvis det føles som et tab, kan man holde hovedet over gryden, mens vinen koger.

Det interessante er, at den her rødvinsgelé nok er det mest vellykkede, der længe har set dagens lys.

Derfor skal du selvfølgelig have opskriften.

Måske har du ikke en stor tank med vinrester, men det skal ikke være en hindring for foretagenet. En fyldig krydret vin, der ikke vrider sig af garvesyre, er et godt bud. Du kan selvsagt ikke lave god gelé af en kedelig vin, så smag dig frem. Vælg en vin du godt kan lide.

Til en mindre portion skal du bruge :

½ liter rødvin

½ kg rørsukker er ikke helt ude i Hollænderdybet - men smag dig frem - nogle vin er der mere restsukker i end andre.

Under alle omstændigheder skal der masser af sukker til - gelé er en sød ting.

2 tsk. marmeladepulver - blanding af johannesbrødkernemel og carrageenan (uden konserveringsmidler selvfølgelig) rørt op i 1 spsk. sukker.

Det var alt - så går vi i gang.

Hæld vin og rørsukker i en gryde af passende størrelse.

Bring indholdet i kog og lad det boblekoge 15 minutter.

Tag gryden af varmen og rør marmeladepulveret i.

Tilbage på kogepladen med det og kog op et par minutter igen.

Sådan. Det var det.


Hæld din skoldhede gelé på glas og sæt låg på med det samme.

Hvis du laver en større portion og er længere tid om at få lukket for glassene, er det nødvendigt at henkoge bagefter for at få en langvarig holdbarhed.

En helt usædvanlig gelé der ikke minder om noget andet.

Uimodståelig til vildtretter og julemad selvfølgelig.

Hvis du laver den af samme vin, som du serverer til maden, er du sikker på, det hele går op i en højere enhed.

Og hvem vil ikke gerne have noget til at gå op i en højere enhed.

Magisk mandag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post455

Bagte kvæder - opskrift

Syltede SagerOprettet af Lone lør, december 05, 2009 07:52:12

Så er det lørdag og cafédag igen.

I dag skal der bages lidt ekstra, for der er bestilt kringle ud af huset.

Ikke en hvilken som helst kringle, men Marie Brandbyges kringle.

Hvis du også vil bage den en dag, finder du opskriften på gårdens hjemmeside -

www.brandbygegaard.dk

På vej til og fra cafékøkkenet kommer man gennem laden og forbi kassen med duftende kvæder.

Bagte kvæder - tænkte jeg på én af turene i går - og tog et par håndfulde med ud til køkkenet.

Og i dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

5 små kvæder

10 tsk. ahornsirup

10 stk. nelliker

50 g smør lavet af mælk fra køer der ved, hvad regnvejr er

400 g sukker

2 dl. vand

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 gr. C. Smør et lille ovnfast fad.

Skyl kvæderne og få den dunede overflade væk.

Halver frugterne -

og skrab kernehuset ud med en ske.

Læg de halve kvæder med skrællen nedad i fadet.

Drop en nellike i hver fordybning.

Hæld en teske ahornsirup oveni,

og fordel lidt smør på hver kvæde. Læg resten af smørret i bunden af fadet.

Hæld vand i fadet og drys sukker over hele herligheden.

Sæt staniol over dit fad - ind i ovnen med det, og bag kvæderne 3 timer.

Tag fadet ud et par gange undervejs og øs sukkerlagen over kvæderne.


Server dine eventyrlige aromatiske kvæder til julemiddagen.

Eller skær dem i stykker og brug dem på fast yoghurt til morgenmad.

Du bestemmer.

Livlig lørdag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post446

Kvæde-æblemarmelade - opskrift

Syltede SagerOprettet af Lone tir, december 01, 2009 08:09:53

I dag skal der indsendes momsregnskab - kontorarbejde når det er allermest traumatisk.

Alligevel sidder jeg med benene oppe og ser afslappet ud.

Uden brug af kunstige stimulanser.

Manden har forbarmet sig og tilbudt at overtage regnskabsarbejdet.
Enten af sit hjertes godhed eller for at undgå den dårlige stemning.
Nu er Moloch flyttet ovenpå til mandens skrivebord, og her er ro og fred.

Fred til at koncentrere sig om de vigtige ting i tilværelsen - kvædemarmelade for eksempel.

Det er snart længe siden, jeg lovede dig opskriften - i dag kommer den endelig.

Du skal bruge :

1 kg. kvæder

½ l. vand

5 små Belle de Boskop æbler

600 g rørsukker

og 2½ dl. vand mere

Det var alt - så går vi i gang.

Skyl dine kvæder og vask den dunede overflade af. Skær hver kvæde i smalle skiver og læg dem - med kernehus og skræl - i en stor gryde. Hæld en halv liter vand i gryden.

Varm grydens indhold op til kogepunktet og kog kvæderne 1 time. Rør undervejs, så de ikke sætter sig fast i bunden.

Imens kan du danse triumfdans, slette SKAT´s hjemmeside fra dine favoritvisninger eller ordne æblerne.

Du bestemmer.

Hvis du vælger at ordne æblerne, skal de skrælles først. Dernæst deler du dem, fjerner kernehus og skærer dem i nydelige små tern.

Når kvæderne efter 1 time er lettere udkogte, hælder du dem i en sigte sat over en skål.

Frem med en grydeske og mas den spiselige del af kvæderne gennem sigten.

Skrab sigten på ydersiden for at få det hele med.

Smid sigtens indhold ud - det er kerner og skræl.

Hæld din kvædepuré tilbage i gryden, lad æblestykkerne følge med og tilsæt 2½ dl vand.

Få gryden i kog og lad indholdet småsimre 15 minutter. Tilsæt rørsukker til sidst og lad det lige koge med nogle få minutter.

Hæld den skoldhede marmelade på et assorteret udvalg af glas med låg.

Hvis du er lidt fiks på fingrene og får sat låg på hurtigt, efter hver glas er fyldt, svarer det til en varmebehandling af glasset, og du slipper for konserveringsmidler i din marmelade.

Kvæder og æbler smager så dejligt sammen - brug marmeladen på brød, til pandekager eller vafler.

Du bestemmer.

Klart lys over dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post442

Glöggekstrakt - opskrift

Syltede SagerOprettet af Lone søn, november 22, 2009 07:35:41

Nej - tænker du måske - i år skal der ikke være aromastoffer, citronsyre, kaliumsorbat, natriumsorbat og ammonieret sulfiteret karamel i juleglöggen.

I år - tænker du måske - skal der være krydderier, rørsukker og portvin i.

Så er det heldigt, at du her har opskriften på glöggekstrakt.

Du skal bruge :

150 g mørkt rørsukker

3 stænger kanel

10 kardemommekapsler

10 nelliker

2 spsk. syltet kandiseret ingefær

1 liter vand

3 dl. portvin - vælg én du godt kan lide

Det var alt - så går vi i gang.

Afmål krydderier og sukker.

Hæld det hele i en gryde sammen med vandet.

Bring grydens indhold i kog og lad tingene småsimre 20 minutter.

Tag gryden fra varmen.

Når ekstrakten er kølet af, kan du hælde den på et glas med låg til.

Glem ikke portvinen.

I med den inden du sætter låg på.

Lad krydderierne blive i ekstrakten - tingene fortsætter med at udvikle sig.

Opbevar din glöggekstrakt i køleskab og spæd den i varm rødvin efter behov.

Én del ekstrakt til to dele rødvin er ikke helt ude i hampen.

Men du bestemmer.

Sympatisk søndag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post433

Æblegrød - opskrift

Syltede SagerOprettet af Lone man, oktober 26, 2009 07:48:48

Æblegrød - tænker du måske - skal denne mandag starte med en banalitet.

Og nej. Det skal den ikke.

Æbler er denne klodes omsorg og opmuntring til dem, der går efteråret i møde.

Når man gives sådan en gave, er det tid til at tage imod.

Man kan spise flere æbler i form af grød end i rå tilstand.

Derfor skal du i dag have opskriften på æblegrød.

Du skal bruge :

10 velduftende æbler

1 vanillestang

150 - 200 g rørsukker

Lidt vand

Det var alt - så går vi i gang.

Skyl dine æbler.

Hæld koldt vand i bunden af en gryde - der skal være omtrent 1 cm vand. Ikke noget man kan soppe i.

Skræl dine æbler, del dem i kvarte og skær kernehuset bort. Skær dem derefter i små tern.

Eller kør dem gennem håndskrælle/skæreapparatet.

Det du ser her, er et unikt udstyrsstykke. Det kan noget, intet andet kan.

Det kan få en teenager til at skrælle æbler.

Hvis han er vågen.

Alting har sine begrænsninger.

Læg æblestykkerne i gryden sammen med den flækkede vanillestang.

Æblegrød uden vanille er som en landmand uden gummistøvler.

På med et låg og bring grydens indhold i kog.

Skru ned for varmen, rør af og til og lad æblerne koge i stykker. Kogetiden afhænger af den æblesort du har valgt.

Så er æblerne klar til sukker. Kommer det i for tidligt, vil de ikke koge ud.

Hæld sukker i lidt af gangen og smag til. Mængden afhænger også af din æblesort.

Lad grøden køle af før du nyder den.

Som den er. Med mælk. God mælk.

Eller med ristet rasp

og flødeskum i en klassisk æblekage.

Kan det blive meget bedre.

Manerlig mandag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post406

Vanillesukker - opskrift

Syltede SagerOprettet af Lone fre, oktober 09, 2009 07:52:21

Houston, we've had a problem here.

Det er ikke gået som forventet.

Undskyldninger er der nok af.

Lækker velsmagende gryderet

er der mindre af.

Nej nej nej - tænker du måske - det blev lovet gjorde det.

En opskrift i dag.

Ja. Det er bare ikke godt nok.

Kunne du ikke tænke dig at lave noget andet i stedet - bage en kage for eksempel - med dit eget hjemmelavede vanillesukker.

Jeg nåede at lave vanillesukker i går, og du kan få opskriften i dag.

Du skal bruge :

2 fede vanillestænger

½ kg rørsukker

1 foodprocessor

Det var alt - så går vi i gang.

Læg dine vanillestænger i foodprocessorens skål og start.

Hæld rørsukkeret ned til vanillestængerne og kør til der ikke rigtig sker mere.

Helt fint er det ikke.

Derfor ryster du det gennem en si,

og smider de grove stykker væk.

Det var alt. Ganske enkelt.

Næste gang der skal vanillesukker i en kagedej, kan du glæde dig over, at der ikke også følger aromastoffer og silikater med.

Frihed. Verden ligger åben.

Og du bestemmer, hvad der kommer i kagen.

Hæld dit sukker i en beholder med lufttæt låg,

og glæd dig.

Åben vej foran dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post389
Næste »