Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Indbagte æblestykker - opskrift

Dejlige DesserterOprettet af Lone ons, januar 21, 2009 08:09:00

Solen kom igennem skydækket i går.

Omkring 5 minutter - det var bare med at nyde det.

Det blev ikke til meget mere end det nødvendige arbejde udenfor. Jeg tændte op i brændeovnen, bagte brød og kage og fik ordnet kontorarbejde.

Nu er der bestilt frø til køkkenhaven - krydderurter, grøntsager til forår, sommer og vinter og selvfølgelig også blomster til almindelig glæde.

I dag skal jeg have planlagt og bestilt læggekartofler. Det er en stor beslutning at vælge sorter. Tidligere troede jeg, at en kartoffel var en kartoffel, men nu da der er 10 - 12 sorter på gården at holde styr på, ville jeg ønske en kartoffel bare var en kartoffel.
Der er gammeldags franske salatkartofler, store faste bagekartofler, små fine delikatessekartofler, melede blå kartofler, flotte røde kartofler fra Normandiet, de gamle danske æggeblomme kartofler, en mærkværdig finsk kartoffel fra Nordisk genbank, gartnersorter fra England o.s.v.
Nogle af sorterne ligger i viktualierummet og venter på forår, men der skal også indkøbes en pæn portion.

Da der skulle gøres status over beholdningen af læggekartofler, tog jeg nogle Ingrid Marie æbler med ind til køkkenet. De er selvfølgelig ikke sprøde længere, men smagen er stadig dejlig. Fremragende til indbagte æbler og du skal selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

1 pakke butterdej - jeg har endnu ikke vovet at lave den slags selv

1 godt æble

50 g smør

125 g sukker

1 tsk. vanille eller vanilleekstrakt

Kanel og/eller hakkede mandler til drys

1 flaske - 275 ml - æblecider. Altså rigtig cider - ikke det der saftevand

Så er vi klar til at lave en ualmindelig lækker og enkel dessert.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Find et lille ovnfast fad og smør det.

Skær din butterdej ud i store trekanter - du skal bruge 8 dejstykker.

Skræl dit æble, del det i 8 stykker og fjern kernehuset - eller gør det i en anden rækkefølge, hvis det passer dig bedre - du bestemmer. Læg et æblestykke på hver dejtrekant,

og rul. Rul, rul, rul.

Bliv ved til du har 8 små æblepakker. Læg dem i dit fad, og tag dig ikke af, hvis du kun har et med malede gulerødder i bunden. Det betyder ikke noget for desserten.

I en lille gryde smelter du smør sammen med sukker og vanille.

Hæld den fristende blanding over dine æblepakker.

Hæld cider i fadet -

bare tøm flasken og drys så med kanel eller hakkede mandler - eller begge dele.

Sæt fadet i den varme ovn og bag hele herligheden i 40 minutter.

Vanilleis er det eneste rigtige tilbehør til dine lune indbagte æblestykker.
Hvis du kan forklare det med tilstrækkelig meget indlevelse, kan det få et medlem af husstanden til at køre rundt i nattemørket for at finde vanilleis.

En varm, både blød og sprød dessert med fin smag fra æblet - der bliver ikke noget tilbage.

Gode tanker
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post129