Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Havrebrød - opskrift

Med andre kornOprettet af Lone tor, februar 19, 2009 08:07:34

Måske kender du det selv -

Man har tilstrækkeligt med argumenter for at holde en halv fridag, og pludselig smuldrer de ét efter ét.

I går var det koldt. Koldt og råt. Stjernerne stod uhensigtsmæssigt. Indkørslen i porten var isglat. Mit ene snørebånd var gået op, og gulerodskagen var ved at være spist.
Alt sammen gode grunde til at blive indenfor i køkkenet og bage en ny kage.

Efter at have fodret hønsene skulle jeg lige se til kostalden. Der lå nogle bunker lecanødder, som ikke var rettet ud. Vognmanden havde tabt én af sækkene på vejen, og manden have skovlet det løse ind i stalden.

Jeg fordelte nødderne og kørte resten af den tabte big bag ind. Det fik temperaturen til at stige i termokedeldragten, og det var vanskeligt at blive ved med at argumentere for, at det var for koldt til at arbejde. Resten af dagen gik med at køre lecanødder ind.
Det er så grunden til, at der ikke er kage, når min far kommer til arbejdsdag i dag. Til gengæld er der leca.

For i dag er der arbejdsdag - en rigtig én med mænd og det hele.

Man kan jo ikke leve af frisk luft og lecastøv alene - der var heldigvis noget af det lækre havrebrød i huset, og i dag skal du have opskriften.

Du skal bruge :

3 3/4 dl vand

3 spsk. honning

25 g smør

2½ dl havregryn

10 dl mel af en god bagekvalitet

2 tsk. salt

20 g gær

2 æg fra høns der synes, at livet er en fest

Og derudover lidt æggehvide og havregryn til pensling og pynt

Så går vi i gang.

Hæld vand, smør og honning i en lille gryde og varm det op til ca. 30 gr. C.
Det gør ikke noget, at dit smør ikke smelter helt - bare det bliver blødt.

Afmål havregryn og mel i en røreskål.

Tilsæt salt

og gær - rør det hele sammen.

Hæld den lune honning-blanding i skålen, rør rundt,

og tilsæt æg.
Ælt dejen godt sammen.

Hæld lidt olie i et stort fad.

Vend dejen rundt, så den er dækket af olie.

Sådan og så skal den bare hvile

og hæve til dobbelt størrelse under et fugtigt viskestykke - det tager omtrent 1½ time.

Smuk og velvoksen bliver den - del den i to stykker.

Og form dem til brød.
Nu er det tid til at tænde ovnen og sætte temperaturen på 190 gr. C.

Lad dejen efterhæve 1 time - så kan du pensle med æggehvide og drysse med lidt havregryn.

Sæt pladen i ovnen og bag dine brød 25 - 30 minutter.

Lad dine brød køle af på en rist før du skærer i dem - selvom det er vanskeligt at vente.

Det er et ualmindelig lækkert tæt brød med en svagt sødlig smag - alletiders til morgenmad, formiddagskaffe, frokost eller eftermiddagskaffe. Du bestemmer.

Gode tanker
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post157