Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Æblekage med karamel - opskrift

ÆblekagerOprettet af Lone man, marts 23, 2009 08:06:40

Hvor det dog blæste i går.

Jorden var tør og støvende. Det visne græs var tørt og støvende.

Der var en sky af jord og græsstykker omkring plænetraktoren, mens jeg kørte række op og række ned i vinmarken for at få klippet mellemgangene.

Jeg tør godt sige, noget af skyen satte sig på mig. Selv her dagen efter trækker jeg et spor af græsstykker rundt i huset.
Måske tænker du, et bad kunne have hjulpet på det.
Er prøvet.

Måske bliver jeg drysfri med tiden.

I går lovede jeg dig - så godt som - en opskrift på æblekage med karamel.

Der er stadig lækre Belle de Boskop æbler i viktualierummet - et godt valg til æblekagen. Men du kan også bruge andre æblesorter - bare smag på æblet først, så du er sikker på, det er noget, der basker.

Da jeg flyttede ind på gården, gav min morfar mig penge til 3 frugttræer - med den betingelse at ét af træerne skulle være et Belle de Boskop. Et godt valg. Han ville nok sikre sig, at jeg ikke i ungdommelig kådhed investerede i nye underlødige æblesorter.

Jeg købte - selvfølgelig - et Belle de Boskop træ og derudover et Ingrid Marie træ og et Kirkes blommetræ. Sidenhen er der kommet omtrent 200 frugtræer til gården. Det er vanskeligt at holde igen med frugttræer.

Men nu til kagen.

Til dejen skal du bruge :

400 g mel

350 g sukker

3 dl vindruekerneolie

3 store æg fra høns der ikke er blæst væk

2 store velsmagende æbler

1½ tsk. vanillesukker eller vanilleekstrakt

1 tsk. natron

Til karamel toppen skal du bruge :

100 g smør

Lidt over ½ dl fløde

175 g rørsukker

1 tsk. vanillesukker eller vanilleekstrakt

Så går vi i gang. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 170 gr. C. Smør en springform.

Afmål mel, natron og vanillesukker - så er det klar.

Hæld olie og sukker i en røreskål og pisk.

Tilsæt æg og pisk.

Pisk pisk pisk alt hvad du kan.

Skræl dine æbler, skær dem i både og fjern kernehuset.

Skær bådene i tynde skiver.

Hæld melblandingen i din røreskål,

og vend det hele sammen med en dejskraber.

Så er det i med æblestykkerne og vend det hele en gang mere.

Hæld dejen i din springform - og nej den har ikke skiftet farve, men lyset i køkkenet ændrer sig alt efter, hvor man opholder sig.

Sæt formen i ovnen og bag kagen 1 time og 15 minutter. Prøv at stikke i kagen for at se, om den er færdig.

Hen imod slutningen af kagens bagetid kan du lave karamelmassen. Bare op med smør, sukker, fløde og vanille i en lille gryde.

Varm blandingen op og lad den koge sammen til sukkeret er opløst. Karamel.

Så snart kagen kommer ud af ovnen går du i gang med at prikke huller i overfladen. Brug en strikkepind, en kagetester, et stegetermometer en spids moster eller hvad du måtte have ved hånden.

Hæld din varme karamelmasse over kagen.

Lad kagen køle helt af før du spiser den.

Den er god - tør jeg godt sige. Sprød kant og blødt indre med en fin smag af æble og vanille.

I dag er der kage til arbejdsdagen. Om lidt kommer min far, og så står den på arbejde i kostalden. I morgen satser jeg på at vise dig, hvordan det går derude.

Smil og glæde
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post189