Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Oksecarbonnade - opskrift

Mad med kødOprettet af Lone lør, april 04, 2009 07:14:51

Da først tågen lettede i går, blev det den dejligste forårsdag i nyere tid.

Det var mandens fødselsdag, og dagen gik med indkøb, madlavning m.m.

Måske tænker du, den stod på rucola, pinjekerner og spidskål.

Men nej - det rækker ikke rigtigt til mandens fødselsdag.
Der var gang i den store kødgryde, og i dag skal du selvfølgelig have den gamle franske opskrift på oksecarbonnade.

Du skal bruge :

2 kg skært oksekød i store tern

8 løg

3 fed hvidløg

1 buket timian

4 laurbærblade

1 spsk. smør samt ½ dl olie

4 tsk. mørk muscovadosukker

2 tsk. dijonsennep

1 liter pilsner øl

3 spsk. mel

Salt og friskkværnet peber

Portionen passer fint til 4 landmænd eller 8 personer

Så går vi i gang.

Varm en god stor gryde med smør og 1 spsk. olie. Brun kødet for fuld varme i to omgange.

Læg kødet i en skål, og lad det stå.

Åben dine køkkenvinduer og forestil dig forårsvejret.

Gør løg og hvidløg klar - skær løgene i mindre stykker. Du bestemmer størrelsen.

Varm 2 spiseskefulde olie op i samme gryde som før og hæld dine løg i. Lad løgene falde sammen ved middel varme, mens du rører rundt. Det tager ca. 10 minutter.

Imens kan du kigge ud på forårsvejret.

Hæld dijonsennep, muscovadosukker

og knust hvidløg ned i gryden og lad det varme med 5 minutter mere.

Hæld løgblandingen op i en skål.

Status. Du har nu to skåle med duftende indhold.

Hæld lidt øl op i et glas og rør melet ud i det.

Hæld resten af dit øl i den store stegegryde og varm det op. Rør øl/meljævningen i og lad blandingen koge op så den tykner lidt. Hold gang i omrøringen under opvarmningen.

Abstraher fra foråret udenfor og tænd din ovn.

Sæt temperaturen på 150 gr. C.

Vælg en god stor gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen.

Læg et lag brunet kød i bunden af gryden og fordel halvdelen af timiankvistene og laurbærbladene ovenpå.

Kværn peber over og drys med salt - du bestemmer mængden, men omkring 1½ teskefuld groft salt er ikke helt ved siden af.

Fordel halvdelen af løgblandingen over krydderurterne,

og gentag hele molevitten med kød, timian, laurbær, salt, peber og resten af løgene.

Hæld din jævnede ølsauce i gryden.

Sådan - klar til at komme i ovnen. 3 timer i alt.

Læg låget på gryden og behold det på plads de første 2 timer. Den sidste time i ovnen kan du tage låget af, så saucen damper lidt ind. Inden servering smages til med salt og peber.

Du har nu en autentisk fransk oksecarbonnade - kraftfuld, intens og mættende.

Med håbet om endnu en forårsdag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post201