Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Klatkager - opskrift

Dejlige DesserterOprettet af Lone fre, december 11, 2009 08:10:12

Måske koger du af og til risengrød,

og måske bliver der af og til noget tilovers.

I dag skal du have opskriften på klatkager - en mulighed der hæver risengrød til uanede højder.

For en god ordens skyld får du først en opskrift på risengrød og dernæst på klatkager - så har du alt, hvad der er brug for.

Til risengrød skal du bruge :

1½ l. letmælk fra køer der kan stå ved deres bidrag

1 l. sødmælk fra de samme køer

500 g grødris

2 små tsk. groft salt

Det var alt. Intet vand. Overhovedet ikke noget vand i risengrøden.

Vand er det køerne drikker for at kunne lave mælk til risengrød.

Hæld mælk og salt i en god stor gryde og varm op til kogepunktet.

Så kan du hælde risengrynene i mælken og røre roligt til blandingen kommer i kog igen.

Ikke buldrekoge bare småkoge ganske stille.

Rør af og til og i løbet af en times tid begynder grøden at tage form.

Mod slutningen skal du røre oftere og gradvist skrue lidt ned for blusset - ellers sætter det hele sig fast i bunden af gryden.

Tag gryden fra varmen når risengrøden har nået den konsistens, du bedst kan lide.

Og det var det.

Spis den som den er med smør og kanelsukker - eller endnu bedre - lav den til ris a la mande eller klatkager.

Lad os sige, du har lavet risengrød den ene dag og vil lave klatkager den efterfølgende. Så har din risengrød stået koldt natten over, og er blevet noget stiv i betrækket.

Da passer nedenstående opskrift :

600 g risengrød

80 g mel

2 æg fra høns der gerne vil bidrage til festen

80 g smør lavet af mælk fra ovenstående køer

120 g sukker

1 stang vanille

Smør til stegning

Så nogenlunde. Den passer nogenlunde, fordi risengrøds fylde kan variere. Det kommer an på, hvor langt du kogte grøden ind den foregående dag.

Hvis du har en meget fast grød at begynde med, kan du evt. tilsætte en smule mælk til din dej. Har du en lidt letløbende grød skal der måske lidt ekstra mel i dejen.

Vi går i gang.

Smelt dit smør.

Imens kan du afmåle risengrød, mel, sukker og æg i en røreskål.

Skrab kornene ud af vanillestængerne,

og drop dem i røreskålen.

I med smeltet smør og rør det hele sammen til en jævn dej.

Varm en pande op, smelt lidt smør og hæld 3 store grydeskefulde af din dej på panden.

Steg ved middel varme og vend klatkagerne, når overfladen begynder at stivne. Bare bliv ved til al dejen er brugt. Du kan holde de bagte klatkager varme i ovnen undervejs.

Klatkager giver ro og tilfredshed. Over hele linjen.

Nyd dem med syltetøj, æblekompot, sukker, dulce de leche eller hvad du måtte føle for.

Du bestemmer.

Fredelig fredag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post452