Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Panforte - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone man, december 21, 2009 08:26:41

Panforte var tidligere - meget meget tidligere - for 800 år siden - et betalingsmiddel.

Nu er det vist mest af alt et lækkert stykke dessertkage.

Oprindelsen er toscansk, og skal det være helt rigtigt, må kagen indeholde 17 forskellige ingredienser - én for hver af de 17 distrikter i Siena.

I dag skal du have opskriften her fra gården.

Du skal bruge :

125 g mandler

125 g hasselnødder

250 g kandiseret frugt - f.eks. appelsin, blommer og pærer

70 g mel

2 spsk. kakao

½ tsk. friskrevet muskatnød

½ tsk. stødt koriander

½ tsk. allehånde

150 g sukker

150 g honning

Flormelis til drys

Det var alt - så går vi i gang.

Hallo der - tænker du måske - vi er langt fra 17 ingredienser her.

Og så har du ret.

Men går den, så går den.

Der er ikke flere ting, der virker vedkommende i et panforte her, og med den omsiggribende omstrukturering der finder sted alle vegne, er det højst tænkeligt, at Siena nu kun rummer 12 distrikter.

Ja. Sådan kan det nemt forholde sig.

Under alle omstændigheder er det næppe en sag for panfortepolitiet, og vi fortsætter ufortrødent.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 gr. C. Find en lille form på ca. 20 * 20 cm. og beklæd den med bagepapir.

Hæld sukker og honning i en lille gryde og varm op så det kommer i kog - ikke for hurtigt - bare middel varme.

Imens kan du afmåle mel og krydderier.

Sørg endelig for at rive din muskatnød selv - helt anderledes end hengemt pulver.

Hæld mel, krydderier, kakao, nødder og mandler i en røreskål.

Grib dine kandiserede frugter og skær dem i små stykker.

Op i røreskålen med dem,

og vend det hele rundt.

Så er din honningmasse nok i kog. Lad den spilkoge mindst 5 minutter. Virkelig boblekoge. Men gå ikke fra den. Bliv og hold øje med at den holder sig i gryden.

Man kan også gå mere tjekket til værks her, og følge temperaturen med et sukkertermometer. Hvis man ejer et. Så er det opvarmning til 116 gr. C.

Hvoromalting er - når honningmassen er klar, laver du nogle hurtige fingerøvelser, bøjer, strækker og retter ud. Så er du klar.

Klar til at hælde det varme indhold over i røreskålen og røre dejen sammen. Og det skal gå hurtigt. Ellers størkner det hele i en skulpturel positur, og du får det aldrig mast ned i formen.

Vær fiks på fingrene - rør dejen sammen og bred den ud i din form.

Ind i ovnen med det hele og bag 30 minutter.

Så snart kagen kommer ud af ovnen, kan du sigte flormelis over og mase toppene ned, så du får en jævn overflade.

Det bliver så pænt.

Lad dit panforte køle helt af før du skærer smalle skiver efter behov.

Fint, krydret og delikat.

Perfekt til en kop kaffe eller til et glas dessertvin.

Ro og glæde hos dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post462