Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Focaccia med rug - opskrift

Med andre kornOprettet af Lone søn, februar 14, 2010 07:46:11

Lyst brød med rug - tænker du måske - hvad skal det til for.

Det skal til for at give en forunderlig smag og sprødhed i brødets skorpe samt et fyldigt og rigt indre.

Men rug alene gør det ikke - der skal hvede i brødet, for at det hæver flot.

Og du skal selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

7½ dl lunt vand

150 g rugmel af korn der har gemt på sommeren

850 g hvedemel af korn der vil dig det godt

1 spsk. groft salt

2 spsk. god mild olivenolie

15 g gær

3 flade runde lagkageforme eller springforme

Plus lidt ekstra olivenolie, vand og salt til pensling

Det var alt - så går vi i gang.

Hæld vand - der ikke er varmere end dine fingre - i en stor røreskål.

I med gær og rør det ud.

Tilsæt salt

og olivenolie.

Afvej de to slags mel,

op i røreskålen med det,

og ælt.

Ikke mere mel selvom dejen virker fugtig.

Ælt ælt ælt.

Med håndkraft eller maskine. Du bestemmer.

Bare bliv ved til køerne kommer hjem, og dejen er fin og spændstig.

Hvem vil ikke gerne være fin og spændstig.

Sæt film over skålen, sig godnat til hønsene og lad dejen hæve et koldt sted natten over.

Næste morgen er du klar til at gå videre.

Tag dejen ind i et varmt rum.

Så kan du sætte kaffe over, tænde din radio og hælde lidt olivenolie i hver af dine forme.

Fordel dejen ligeligt, mas den lidt ud,

og vend den som en pandekage, så den olierede side kommer opad.

Lad dejen efterhæve 3 - 4 timer. Det tager noget tid, før dejen får fat i rummets varme, og de små gærceller kommer i omdrejninger.

Efter et par timer kan du lave fordybninger i brødet ved at prikke fingre til bunds i formene.

Lav en blanding af 1 spsk. olivenolie, ½ tsk. groft salt og 1 spsk. vand og fordel den over dejoverfladerne.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 225 gr. C.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse - så er du klar til at bage.

Bag hvert brød 25 minutter og læg det frit på en rist, så snart det kommer ud af ovnen.

Vent med at skære i brødet til det er kølet lidt af. Hvis du kan.

Blødt indre, sprød skorpe og fuldgod smag.

Kan det blive meget bedre.

Sindsrolig søndag
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post517