Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Blåbærtærte - opskrift

Kager med frugt og bærOprettet af Lone søn, november 30, 2008 08:04:04

I foråret plantede min mor og jeg en lille blåbærmark på sydsiden af gården. Blåbær kræver lidt ekstra for at vokse godt, så i alle plantehullerne blev der tilført spaghnum - de vil simpelthen have sur jord.

Blog Image

Så det fik de, og som tak fik jeg en beskeden høst af blåbær allerede det første år. Meget beskeden. Måske kun 1 liter blåbær. I underkanten af en liter.
Men de var der, og jeg plukkede løbende gennem nogle uger, efterhånden som de modnede. Det store spørgsmål var, hvad de værdifulde blåbær skulle bruges til ?

Blog Image

En blåbærtærte til høstfesten. Vi spiste hele afgrøden fra blåbærmarken til høstfesten i år. Mindre kunne ikke gøre det.

Fortvivl ikke hvis du mangler en blåbærmark. Dit udbytte af blåbær kan være lige så stort i det lokale supermarked, så du skal selvfølgelig have opskriften på blåbærtærte.

Du skal bruge :

350 g blåbær

1 tsk. honning

2 spsk. plus 50 g sukker

1 tsk. citronsaft plus 1 spsk. citronsaft

175 g flødeost

1 æg fra en høne der lever det vilde liv

1,2 dl piskefløde

Og til bunden desuden :

185 g stødte hasselnødder - kør dem i en foodprocessor nogle minutter

75 g mel af en god bagekvalitet

50 g smør

65 g lyst muscovadosukker

1 æggeblomme fra en høne der lever et endnu vildere liv


Sådan - så er vi klar, og det hele begynder med bunden. Smør en tærteform grundigt.

Bland mel og hasselnøddemel i en skål og sæt det til side. I en røreskål pisker du smør og sukker til det er luftigt. Pisk derefter æggeblommen med. Tilsæt melblandingen lidt ad gangen og rør det hele sammen - ikke piske mere - bare røre. Tag din tærteform og pres dejen ud i den, så bund og sider er dækket af et jævnt lag. Sæt formen i køleskabet ca. ½ time.

Så tænder du din ovn og sætter temperaturen på 180 gr. C.

Blog Image

I en gryde blander du blåbær, 1 tsk. citronsaft, 2 spsk. sukker og honning. Lad det småkoge ca. 5 min. til dine blåbær afgiver saft, men stadig er hele.

Blog Image

Hiv tærteformen ud af køleskabet og ind i ovnen - bag bunden 15 min. og lad den køle af.

Blog Image

I en røreskål pisker du flødeost sammen med 50 g sukker indtil det er luftigt.

Blog Image

Tilsæt æg, fløde og 1 spsk. citronsaft og pisk videre.

Blog Image

Hæld blandingen i din tærtebund og bag yderligere 20 minutter.

Lad tærten køle helt af og hæld blåbærblandingen over kort før, du vil servere kagen.

Måske vil du gerne se, hvordan tærten ser ud, når den er helt færdig. Det vil jeg også gerne vise dig, og derfor tog jeg den ud i dagens sidste lys for at få et anstændigt billede.

Blog Image

Men dagens sidste lys gav nogle besynderlige farver i billedet, og jeg synes ikke rigtig, det yder tærten retfærdighed.

Blåbærrene er mere blå end røde i virkeligheden. De har en usædvanlig dejlig smag sammen med den cremede bund de ligger på, og den sprøde skal af hasselnød er vidunderlig til. Sådan.

Nu begynder det at blive lyst, og jeg vil gå udenfor og lukke hønsene ud. Dagene er så korte nu, at det gælder om at få mest muligt ud af dem.

God og rar søndag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post77