Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Mormors brunkager - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone fre, december 19, 2008 07:48:37

Nu nærmer vi os juleaften,

Blog Image

men der er kun en mindre mængde småkager - af en enkelt slags - i kagedåsen.

Blog Image

Det var nok bare en dårlig idé at lade julekagerne stå fremme på køkkenbordet.

Nu prøver jeg igen, og denne gang kommer kagedåserne ud i laden under halmballerne - et for alle - ukendt sted på halmloftet.

Ingen jul uden min mormors brunkager. Vi fik dem altid til advents-familiesammenkomst i det lille hus i Hillerød. Så sad vi der i mørket med kun lys tændt i adventskransen og lyttede til min morfars juleplade. Det var en plade, han havde fået gratis, og den sluttede med en rolig stemme, der sagde "importøren ønsker dem glædelig jul". Noget der hvert år fik min morbror til at udstøde et latterbrøl og min morfar til at flå pladen af og tænde lyset. Jeg forstod aldrig helt hvorfor.

Men fadet med min mormors konfekt og småkager var højdepunktet - sammen med hendes æbleskiver og jordbærsyltetøj.

Da jeg arvede min mormors opskrifter, var brunkagerne virkelig ét af klenodierne.

Gode ting bliver bedre af at deles, og i dag skal du selvfølgelig have opskriften.

Blog ImageSom du kan se stammer den oprindeligt fra Fru Helle Ludvigsen, og jeg må tilstå, jeg ikke ved andet om damen, end at hun havde den helt rigtige opskrift på brunkager.

Du skal bruge :

250 g godt smør

250 g sukker

125 g lys sirup

65 g smuttede grofthakkede mandler

1 tsk. stødte nelliker

3 tsk. kanel

1 stykke hakket sukat

8 g potaske opløst i 1 spsk. kogt vand

440 g hvedemel

Måske har dit skarpe øje fanget, at Fru Helle Ludvigsen anvender ½ kg mel. Det gjorde jeg også tidligere, men det var ved at ødelægge mit julehumør, når dejrullerne skulle skæres ud. Det er lige i overkanten med det mel, for dejen bliver så fast, at den kan finde på at smuldre, når de tynde skiver skal skæres. Men du bestemmer selvfølgelig.

Så går vi i gang.

Blog ImageHæld smør, sukker og sirup i en stor gryde og varm det op til kogepunktet. Tag gryden af varmen.

Blog ImageMens gryden varmer op, kan du afmåle mandler, sukat, nelliker og kanel.

Blog Image Hæld det hele ned i gryden

Blog Image

bare i med de lækre sager.

Blog Image

Hæld også potaske i gryden og rør rundt.

Blog Image

Lad grydens indhold køle lidt ned og rør mel i.

Blog Image

Mens dejen stadig er lun kan du forme to stænger. Pak dem ind i husholdningsfilm og sæt dem i køleskabet, til du har tid til at bage brunkagerne. Selvom du skulle have tid med det samme, er det bedst at vente, til dejen har sat sig og er kølet helt ned - ellers bliver det et mareridt at skære den i skiver.

Nå - det er så her, jeg er nået til. I dag skal der bages brunkager, og derfor må billedet af de færdige brunkager vente lidt.

Jeg har også tænkt mig at forsøge med klejner, og hvis resultatet bliver noget jeg kan være bekendt, skal du selvfølgelig have opskriften.

Rigtig god weekend til dig fra
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post96