Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Mormors klejner - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone man, december 22, 2008 08:18:25

Det er uvejr udenfor nu - regn, kraftig blæst og mørke.Blog ImageMåske trænger du også til at se et sommerbillede - til opmuntring.
Under alle omstændigheder bliver det lysere dag for dag nu. I går tippede kloden og nu går det fremad.

Da det meget snart er juleaften intensiverer vi juleopskrifterne, og i dag skal du have opskriften på min mormors klejner. Jeg kan ligeså godt fortælle det - indtil for et par dage siden havde jeg aldrig kogt klejner - sådan.

Men det var ikke spor vanskeligt. Absolut værd at bruge tid på.

Du skal bruge :

2 æg fra høns i julehumør

100 g sukker

85 g blødt smør

1 lille teskefuld hjortetaksalt

3 spiseskefulde piskefløde

400 g mel

½ teskefuld kardemomme

revet skal af 1 citron

500 g palmin

Blog Image

Rør æg, sukker og smør godt sammen. Tilsæt hjortetaksalt.

Blog Image

I med fløde, kardemomme og mel

Blog Image

og riv citronskal direkte ned i røreskålen.

Blog Image

Rør dejen sammen og sæt den i køleskab mindst 1 time - ellers er den alt for blød at rulle ud.

Lav noget rart mens du venter.

Blog Image

Strø lidt mel ud over din bordplade, så dejen ikke hænger fast. Det er bedst at dele dejen i 2 stykker, for ellers bliver det for meget at rulle ud på én gang.

Blog Image

Så er det bare at gå i gang med klejnedimsen. Sådan én kan man nemt finde i en genbrugsforretning - 5 kr. Skær ca. 3 cm. brede baner gennem dejpladen.

Blog Image

Skær også på den anden led - ca. 7 cm lange firkanter - og så lige et hurtigt snit i midten, hvis du vil vride dine klejner.

Blog Image

Træk den ene ende af klejnen ind gennem hullet i midten - og værsgod - du har din helt egen hjemmegjorte klejne.

Blog Image

Bare bliv ved til alle dine dejstykker er vredet rundt. Det er bedst, at de er helt klar, inden du varmer palminen op. Palmin er iøvrigt bare palmeolie - ingen grund til at føle dårligt for det.

Når alle klejnerne er klar, sætter du palminen over i en lille gryde. Der skal helst være en vis dybde i olien, så en stor gryde er ikke ret god til formålet. Lad palminen varme op, og når det bruser omkring enden af en tændstik (ikke den med svovl), er det varmt nok.

Blog Image

Læg dine klejner ned i palminen - du kan kun koge nogle få ad gangen, for ellers bliver palminen afkølet, og det duer bare ikke. Nej - at koge klejner er en øvelse i tålmodighed, og jeg kan ikke anbefale, at du gør det juleaftensdag lige inden svigerfamilien arriverer til en omfattende julemiddag. Det ville være at presse sig selv urimelig hårdt.

Blog Image

Hold godt øje med dine klejner og vend dem om, når de er tilpas brune på den ene side. Så skal de bare have på den anden side, tages op med en gaffel eller hulske, og lægges på et ordentligt lag køkkenrulle.

Blog Image

Her er den så - mit livs første klejne !

Måske tænker du, at der ikke skal ret meget til at underholde mig.
Nu er det sådan, at der ikke sker meget her langt ude på landet. Så kan man godt føle begejstring over en klejne.

Blog Image

- og der er flere, hvor de kommer fra.

Blog Image

Nykogte klejner styrer for vildt - de bliver simpelthen ikke bedre, end når de spises lune.

Nyd dem selv eller find nogen at dele med. Glæd dig over dine klejner.

Lys dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)//lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post99