Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Madbrød - opskrift

MadbrødOprettet af Lone lør, januar 31, 2009 06:16:04

Lige siden jeg opdagede påskeliljerne i går,

har jeg glædet mig til at vise dem til dig.
Der sker altså noget derude nu.

Herinde i huset sker der også noget. Den ældste søn har fri mellem to studieblokke, og er hjemme på besøg med en medstuderende.
Det giver lidt fodkulde, når køleskabslågen svinger op og i dagen igennem. Men de har jo brug for føde, de unge mennesker, for at blive til noget.

Jeg tænkte, det var passende med et godt fyldigt madbrød, og du skal selvfølgelig have opskriften.

Du skal bruge :

15 g gær - altså ca. 1/3 pakke frisk gær

2½ dl lunkent vand

5 dl hvedemel malet på hele kornet - med kim og skaldele

7½ dl almindeligt hvedemel - stadig af en god bagekvalitet

2 spsk. sukker

2 tsk. salt

2 spsk. olivenolie

2½ dl lunken mælk

1 lille dl finthakkede soltørrede tomater

1 lille finthakket skalotteløg

2 tsk. tørret rosmarin

125 g lagret cheddarost

Ja - det var lidt af en liste, men det er nemt at lave brødet, når du har fundet tingene frem. Begynd med at hakke tomater og løg - så er de klar.

Udrør dit gær i det lunkne vand og lad det stå, mens du måler mel af.

I en stor røreskål blander du de to slags mel, sukker og salt.

Tilsæt gærblandingen, mælk og olivenolie.

Hæld dine tomater, løg og rosmarin i skålen,

og lad den gode cheddar følge efter. Sådan. Så har du alt, hvad du skal bruge på ét sted, og det er bare med at få æltet dejen godt. Bliv ved til den er blød og smidig.

Hæld lidt olivenolie i et stort fad,

og lad din dej følge efter.

Vend dejen rundt,

så den er dækket af olivenolie. Som en nordbo dækket af solcreme. Fedtet og glinsende.

Læg et fugtigt viskestykke over dejtruget og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Den tid det tager afhænger helt af, hvor mange gange køleskabslågen åbnes og lukkes i dit hus.

Så er det tid til at tænde ovnen - sæt temperaturen på 225 gr. C.
Læg et stykke bagepapir i en bradepande og hæld dejen i den. Pres dejen forsigtigt ud i hele formen og efterlad afslørende aftryk af dine fingres størrelse.

Dryp overfalden rundhåndet med god olivenolie og drys med flagesalt - eller hvad du nu har.

Lad dejen efterhæve 1 lille times tid og sæt bradepanden i ovnen.

Bag dit brød ca. 20 minutter. Tag det ud af formen og lad det afkøle på en rist.

Afkøle og afkøle tænker du måske - er det nu også nødvendigt. Nej det var det ikke her i går. Lad bare horderne komme til brødet, så snart det forlader ovnen.
Der er nu ikke noget som varmt nybagt brød.



Hvis du ikke har Scipios hær i huset, kan du skære brødet ud i passende stykker og fryse dem ned, mens de stadig er lune. Så er du altid klar til at hive lækkert tilbehør til f.eks. suppe frem.

I dag skal vi mure videre på gårdbrønden, men først skal den yngste søn vækkes og køres i skole. Ja på en lørdag. Der blev givet en ekstra dag i juleferien, og nu skal den betales tilbage.

Ro og glæde herfra
Lone

  • Kommentarer(0)