Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Pommes Oscar - opskrift

KartoflerOprettet af Lone søn, marts 15, 2009 07:16:48

Hvis forårsvejr er regn i store mængder,

holdt vejrmeldingen stik i går.

Den første halvdel af dagen var det tørt, og jeg havde travlt med at plante træer i læhegnene.

Der er altid nogle tomme pladser i de gamle læhegn, og så er der et nyt lille stykke, der hvor vinmarken skal udvides i år.

Lige nu er jorden rigtig god at plante i. Det er bare at grave et hul af passende størrelse til hvert træ, sætte rødderne så de befinder sig godt, og fylde jorden tilbage. Ikke noget med vandkande ud til hvert sted. Ikke noget med tørke. Nej bare regn i store mængder.

De små træer står rundt omkring på gården. Nogle er sået i mistbænkene for 3 år siden og klar til udflytning nu. Andre er selvsåede og står i haven under de større træer og buske. Det er en gave at finde et nyt lille træ.

I dag skal du have Morbror Holgers opskrift på Pommes Oscar. En rigtig sluthalvfjerdser - startfirser opskrift der har ledsaget utallige sommermiddage. Altid godt - altid sikkert. Glaseret skinke - så stor som ovnen kunne klare, Pomme Oscar og mousse af skovhindbær til dessert. Det var den faste menu, når der var familiefest i haven i Espergærde.

Måske tænker du, det kunne blive lidt trivielt. Så vil jeg skynde mig at fortælle, at Morbror Holger er en madelsker, der sætter smag og nydelse i højsædet. Han har evnen til at kunne gentage noget, så det fremstår ypperligt hver gang.

Selvom der ikke er meget sommerfest over gården lige nu, kan man godt få en ubændig trang til Pommes Oscar og barndom.

Her får du opskriften til 4 stk. - det er nogenlunde, hvad 4 mennesker vil spise. Hvis du har inviteret en landmand, ganger du bare opskriften med 2.

Du skal bruge :

150 g butterdej

3 store kartofler

1 løg

2 spsk. smør

1 æggeblomme fra en høne med gode barndomsminder

Friskrevet muskatnød

Salt og peber

Det var alt - så går vi i gang.

Skræl kartofler og løg.

Find én eller anden form for rivejern frem.

Måske tænker du, jeg burde have tilbragt længere tid i det danske uddannelsessystem. Så vil jeg skynde mig at fortælle, jeg godt kan se, der er flere end 3 kartofler på billedet.
Der er ganget op med antallet af landmænd.

Riv kartoflerne meget groft,

og skyl den frie stivelse ud af strimlerne. Hvis du ikke skyller kartoffelstrimlerne vil de klistre sammen under opvarmningen. Grød kan vi lave en anden dag.

Skær dit løg i små tern.

Smelt smørret i en god stor pande og sauter løg

og kartofler til de bliver klare.

Riv muskatnød hen over blandingen - vær lidt varsom med mængden, og kværn også salt og peber over.

Lad din sauterede kartoffelblanding køle af.

Rul din butterdej lidt ud, og skær den i kvadrater på ca. 10 * 10 cm.
Find æggeblommen frem og få penslet kanterne.

Med små feminine håndbevægelser fordeler du fyldet på dine butterdejsplader - ikke helt ud til kanten. Husk det.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 225 gr. C. Lad dine Pommes Oscar hvile mens ovnen varmer op - ca. 20 minutter, og så ind i ovnen med dem.

Bag dem 15 minutter og nyd dem varme og sprøde.

De kan gå til hvad som helst - det behøver ikke være sommer og glaseret skinke.

I dag kommer mine forældre til arbejdsdag - igen. Sejlsæsonen nærmer sig ved du.

I kostalden står den stadig på murarbejde, og manglende kvalifikationer frigør mig. Min mor og jeg skal beskære i vinmarken.

Smuk søndag
Lone

  • Kommentarer(0)