Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Ingefærkager - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone ons, september 09, 2009 07:33:27

Er der noget, der står mejslet i min erindring,

er det de små poser med hjemmebagte ingefærkager min morbror og tante medbragte ved besøg.

De gik vejen fra Espergærde til Gurre, for at komme ud til os, og det var ikke kun på bilfrie søndage. Næh - de gik altid, for de havde ikke bil, og det var stort. Vi havde ikke fjernsyn, og det var mindre stort.

Ingefærkagerne var fantastiske. At få sin egen pose til disposition skabte en grundlæggende forståelse for den private ejendomsrets ukrænkelighed.

I dag skal du have opskriften, så du kan glæde dig selv eller andre med de sprøde småkager.

Du skal bruge :

500 g mel

4 tsk. stødt ingefær

2 tsk. kanel

1 tsk. stødte nelliker

1 tsk. natron

200 g margarine (selvfølgelig - vi er i 70'erne her) af en ordentlig kvalitet

500 g sukker

½ pakke gær

2 spsk. fløde

2 æg fra høns der ved hvor matriklen går

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C. Find bagepladerne frem og beklæd dem med bagepapir.

Hæld mel, natron, nelliker, kanel og ingefær i en røreskål.

Tilsæt margarine i mindre stykker og rør det hele sammen til du har en smuldrende masse.

Rør gær ud i fløden og hæld det i røreskålen sammen med æg og sukker.

Ubegribeligt enkelt og så bliver det ufatteligt godt.

Rør kortvarigt til dejen bliver sammenhængende.

Da det var den yngste søn, der plagede om ingefærkager forleden dag, blev aftalen, at jeg lavede dejen, og han formede kagerne.

Så det gjorde han. Og de blev store.

Tør jeg godt sige.

Ikke den slags tålmodighedsarbejde min morbror leverer. Men hvad. En ingefærkage er en ingefærkage, og hvem er nogensinde blevet skuffet over, at en kage er stor.

Så her er mulighederne : form ca. 50 stk. kugler på størrelse med en velvoksen valnød og bag dem 15 minutter, eller form ca. 100 stk. kugler med en teske og bag dem 10 minutter. Du bestemmer.

Når de kommer ud af ovnen, må de lige blive nogle minutter på bagepladen. Så bliver de stive som et bræt, og du kan flytte dem over på en rist til afkøling.

Når de er kolde, kan du lægge dem i kagedåse og gemme dem et sikkert sted.

I går havde jeg et akut behov for kage, men kagedåsen var tom.
Tom er det ord, der beskriver den bedst.

Næste gang der bliver bagt ingefærkager, skal de deles ud i poser med navn på.

Ingefærkagerne er sprøde udenpå og lige en anelse bløde i midten. Nyd dine krydrede kager med iskold mælk.

Så kan det ikke blive meget bedre.

Varme omkring dig
Lone

  • Kommentarer(0)