Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Mormorkage - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone lør, oktober 25, 2008 07:34:05

I dag er det lørdag, og du skal have en opskrift på min yndlingsbarndomskage - et Bistik. Navnet - kan jeg godt se her mange år senere - lyder ikke så tilforladeligt, men jeg forbinder kagen med min store varme bløde mormor, og synes Bistik er en blid sang.

Blog Image

Her ser du min mormor med min bror og jeg. Min mor kunne klippe én frisure, og det usædvanlige ved det her billede er, at kjolen signalerer, jeg var en pige.

Jeg arvede min mormors opskrift på Bistik - et meget gammelt udklip fra en avis

Blog Image

og det hører til blandt de mest dyrebare ejendele.
Alt godt bliver bedre af at deles, så her kommer opskriften til dig :

Tænd ovnen på 190 gr. C og smør en springform - så er den klar

I en gryde laves et mandelfyld af :

75 g smør

100 g sukker

kornene af 1 stang vanille (husk at gemme de afkornede stænger til din vanilleekstrakt)

1 spsk. sødmælk

100 g smuttede forholdsvis finthakkede mandler - ikke mel bare hakkede

Smelt smørret og tilsæt de øvrige ingredienser. Lad det hele få et opkog og tag gryden fra varmen.

Der står i opskriften "100 g mandler (mindre kan gøre det i disse dyre tider)".
Som ting dog går i ring og kommer igen. Jeg har været rundt i de nærmeste genbrugsforretninger for at opkøbe designerjeans med svaj. Om 20 år vil jeg ikke gå i andet, og enten er der nogen, der indlægger mig, eller også bliver jeg et nyt stilikon.

Så er der dejen :

75 g smør røres blødt og tilsættes 75 g sukker samt 1 æg. Rør det grundigt sammen. Bland 200 g mel med 2 strøgne tsk. bagepulver og tilsæt melblandingen lidt af gangen sammen med i alt 5 spsk. sødmælk. Glat dejen ud i bunden af din springform og fordel mandelfyldet jævnt ovenpå. Sæt kagen i ovnen og bag den ca. 30 min. Hold godt øje og tag den evt. ud lidt før, hvis din ovn varmer meget.

Blog Image

Skær kagen fri rundt i kanten, mens den er varm - så er den lettere at få ud af springformen senere.

Blog Image

Se om du kan vente længere tid end jeg og skær et stykke af kagen, når den er afkølet

Blog Image

Den sprøde mandelsukkerdej er uimodståelig sammen med den bløde fugtige bund. Det bliver ikke værre, hvis der følger lidt koldt flødeskum med hver mundfuld.

Dejlig kage til en dejlig lørdag

P.S. en tilføjelse til de gode råd om højtryksrensning du fik i går :

Hold øje med landposten - der er intet fikst i at danse iført gummibukser med smæk

Public service herfra
Lone

  • Kommentarer(0)