Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Julebasse - opskrift

SkærekagerOprettet af Lone søn, december 06, 2009 08:16:06

Der er ikke mange fiskeretter i din opskriftsamling - sagde min far forleden dag.

Og han har selvfølgelig ret.

Som altid.

Det må være en kompensering for, at der var langt mere fisk end kage i mit barndomshjem.

Langt mere - tør jeg godt sige.

Når det var sæson for den slags, sejlede vi mod Hven og pilkede torsk. De var store, og de holdt til adskillige aftensmåltider.

Adskillige - tør jeg godt sige.

Andre gange var det sild. I spandevis.

Så kan det ikke undre, at årets højdepunkt i det slikfrie hjem, var en julebasse med identificerbare chokoladestykker.

I dag skal du have opskriften på sådan en sag. Bag den nu, og du har kage til resten af julemåneden.

Måske.

Du skal bruge :

450 g honning

125 g smør lavet af mælk fra køer der holder sig langt væk fra international skibstrafik

200 g rørsukker

600 g mel

1 tsk. bagepulver

2 tsk. hjortetaksalt udrørt i 1 spsk. vand

1 tsk. kanel

100 g mandler

100 g syltet appelsinskal

200 g mørk kogechokolade - ikke fin spisechokolade - det skal være chokolade til bagning

100 g tørrede tranebær

3 æg fra høns der kan deres knob.

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 gr. C.

Find et fad der er ca. 20 * 30 cm. og beklæd det med bagepapir.

Hæld kogende vand over mandlerne - 3 gange med lidt mellemrum - og du kan smutte dem ud af skallerne.

Hæld smør, sukker og honning i en gryde og varm det op så det lige koger.

Tag det af varmen og hæld blandingen i en røreskål.

Bland mel med bagepulver og kanel,

og rør hjortetaksalt ud i lidt vand.

Hæld begge dele i din honningblanding,

og rør dejen sammen.

I med mandler, appelsinskal og tranebær - rør dem ind i den varme dej.

Hvad med æg - tænker du måske - skulle der ikke æg i.

Og jo - du har selvfølgelig ret. Der skal æg i.

Men vent lidt.

Lad dejen gå fra varm til lunken før du slår æg i. Man blev ikke sat på denne klode for at lave spejlæg i kagedejen.

Mens dejen køler af, kan du hakke din kogechokolade i grove stykker.

Når der er fred og ingen fare i røreskålen, tilsætter du æg, og rører dem ind i dejen.

I med chokoladestykker - rør igen,

og hæld dejen i dit fad.

Ind i ovnen med det og bag 1½ time.
Når der er en ½ time tilbage af bagetiden, kan du lægge et stykke bagepapir over kagen, så den ikke bliver for mørk i overfladen.

Lad kagen køle helt af og del den i 4 stykker. Pak hvert stykke ind i madpapir og en frysepose.

Gem kagestykkerne i køleskabet.

Når du har brug for krydret kage - med chokolade - til en kop te eller kaffe skærer du din julebasse i tynde skiver.

Hjertevarmende godt.

Må din søndag blive noget særligt.
Lone

  • Kommentarer(0)