Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Æbleskiver - opskrift

Kager med gærOprettet af Lone tor, december 24, 2009 08:17:28

Julen er glædens fest, og er der noget, man kan glæde sig over, er det den tiltagende daglængde.

Den deler vi alle, den koster ikke noget og er ikke afgiftstynget -

ren uspoleret glæde.

1 minut har vi fået indtil videre, og i skrivende stund bevæger kloden sig støt og roligt i den rigtige retning.

Det går fremad.

Så er der maden at glæde sig over, og i dag skal du have en opskrift på æbleskiver -
man ved aldrig, hvornår nogen kæmper sig gennem sneen for at få æbleskiver.

Du skal bruge :

½ kg mel

10 æg fra høns der ved, hvad hjemmelavede æbleskiver smager af

4 dl. kærnemælk - fra en rigtig smørkærne

250 g smeltet smør - lavet af mælk fra køer der glæder sig året rundt

Revet skal af 1 citron

Korn af 1 vanillestang

1 stort Belle de Boskop æble - kan man overhovedet lave æbleskiver uden æble ?

150 g sukker

1½ tsk. natron

Det var alt - så går vi i gang.

Du godeste - tænker du måske - 10 æg - det er jo en hel hønsegård.

Og ja - du har selvfølgelig ret. Men som du ser, er der ikke gær i dejen, og dermed ingen gærsmag i resultatet. Kun natron og æg som hævemidler.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 125 gr. C. Sæt et fad derind så du har det klar til æbleskiverne.

Afmål mel og natron og riv citronskal i.

Skrab kornene ud af en vanillestang og lad dem følge med.

Afmål kærnemælk i en røreskål og pisk melblandingen i kærnemælken.

Skræl æblet og riv det på den fine side af rivejernet - direkte i røreskålen.

Rør rundt og hæld sukker i dejen.

I med æg og rør igen.

Hæld smeltet smør i dejen, rør det ind og du er klar til at bage.

Varm din æbleskivepande godt op, smelt lidt smør i hver fordybning og hæld dej i, så det står ½ cm fra kanten. Der skal være plads til, at æbleskiverne hæver lidt under bagningen.

Når æbleskiverne er bagt på den ene side, kan du lempe dem rundt, så de også får varme på den anden side.

De bliver jo ikke runde - tænker du måske.

Og så har du ret.

Igen.

Men under hjemlige forhold er det vanskeligt at ekstrudere dejen, og vil du have hjemmebagte æbleskiver, må du slå dig til tåls med den ovale facon.

Efterhånden som du bager, kan du lægge æbleskiverne i dit fad i ovnen, så de kan serveres varme.

Fyldige, smagsmættede og lækre - alt hvad man kan ønske sig til jul.

Måske har du også andre ønsker - hvem ved.

Så får jeg vanskeligere ved at leve op til dem.

Udover gode tanker - dem kan jeg sende dig.

Uendelig mange gode tanker og dybfølte ønsker om at du må få en dejlig juleaften.

Glæde til dig
Lone

  • Kommentarer(0)