Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Tudekiks - opskrift

Stilige startereOprettet af Lone fre, januar 08, 2010 08:06:41

Man sidder her langt ude på landet og undrer sig over den lemfældige uddeling af tudekiks.

Hvor får man dem fra.

Bør så værdifuldt et redskab ikke være alment tilgængeligt.

Skal det kun være de få, der får de mange.

Nej - tænkte jeg i går - lad os udbrede adgangen til tudekiks.

Der mangler simpelthen en opskrift, så alle og enhver kan bage egne forsyninger.

En tudekiks skal først og fremmest være salt. Det siger sig selv. En vis erstatning for tabet af de salte tårer.

Den skal også være sød, for det er nu engang det søde, mennesket trøster sig ved. Et levn fra barndommens store indtag af sukkerholdig modermælk.

Men en varm beroligende fornemmelse vil heller ikke være at foragte, og her kommer krydderierne til deres ret.

I dag skal du have opskriften på tudekiks - nu i hvermandseje.

Du skal bruge :

250 g mel

50 g kandiseret ingefær

50 g smør lavet af mælk fra opmuntrende køer

1 spsk. rørsukker

2 tsk. karry

3/4 tsk. groft salt

½ tsk. gurkemeje

1 dl. koldt vand.

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 170 gr. C. Beklæd to bageplader med bagepapir.

Afvej mel.

Læg det kandiserede ingefær på et skærebræt.

Drys noget af dit mel over ingefærstykkerne og hak.

Bliv ved til du har finthakket ingefær.

Afmål sukker, karry, salt og gurkemeje.

Hæld det i en røreskål sammen med mel, ingefær og smør.

Rør til smørret er smuldret ud i melblandingen.

Tilsæt det kolde vand og rør videre til dejen samler sig.

Læg et stykke bagepapir på dit køkkenbord, drys med lidt mel og rul dejen ud.

Rul rul rul.

Til dejen er omtrent ½ cm. høj.

Find en udstiksform frem.

Faconen kommer sig ikke så nøje.

Det kan være en engel, et rensdyr, en bamse, et hjerte - du bestemmer.

Men husk på, at kiksen skal gives til en person i vanskelig sindsstemning, og der er ingen grund til figurativt at udløse en kaskade af indestængte følelser.

Her holder vi os til den anonyme runde udstiksform.

Udstik kiksene, læg dem på bagepladerne og bag dem 22 - 24 minutter.

Før eller siden står du med dejstumper, der ikke kan udstikkes. Ælt dejen sammen igen, rul ud og udstik igen.

Det kan være vanskeligt at udrulle dejen præcis lige høj overalt. De lidt tyndere kiks bliver først bagt, så snup dem ud af ovnen efter 22 minutter og giv resten 24 minutter.

Når de er svagt brune i kanten, er de færdigbagte.

Læg dine kiks til afkøling på en rist så snart de kommer ud af ovnen.

Og vogt over dem.

Når de er kølet helt af, kan du lægge dem i en dåse med tætsluttende låg.

Således har du altid en sprød og opmuntrende tudekiks ved hånden, når behovet melder sig.

Kan det blive meget bedre.

Glad dag til dig
Lone

  • Kommentarer(0)