Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Irsk brød - opskrift

Brød uden gærOprettet af Lone man, januar 11, 2010 07:57:04

Langtidshævet brød er en smuk tanke.

Hvis man ser sig i stand til at bedømme, hvornår brødforsyningerne slipper op.

Andre gange er det akutte behov afgørende, og her kommer et traditionelt irsk brød til sin ret.

Så i dag skal du have opskriften på brød uden gær. Brød man kan lave, mens suppen småsimrer på komfuret. Brød man kan have klar uden de store armbevægelser. Brød der smager ualmindelig dejligt. Brød man kan lave på kortere tid, end det tager at klø hunden bag øret.
Hvis hunden er vedholdende.

Du skal bruge :

450 g hvedemel

3 spsk. havregryn

2 spsk. rørsukker

1 tsk. natron

1 tsk. groft salt

3½ dl. kærnemælk. Rigtig kærnemælk. Og har du din egen fra forleden dags opskrift på smør, har du skudt papegøjen.
Det er toppen af poppen. Prikken over i'et. Vinden i Aulis. Glæd dig.

Lidt groft mel til at drysse med

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 190 gr. C.

Find et ovnfast fad med låg frem. Smør det grundigt og drys med groft mel.

Hvis du ikke har et ovnfast fad med låg, skal du ikke være ked af det.

Tag i stedet en bageplade, læg bagepapir på den og drys groft mel over papiret.

Afmål mel, havregryn, sukker, salt og natron.

Op i en røreskål med det, hæld kærnemælk over og ælt dejen - 10 minutter mindst.

Læg din dej i det ovnfaste fad, skær et kryds i overfladen og drys med groft mel.

Sæt formen i ovnen og bag 40 minutter med låg på og dernæst 20 minutter uden låg.

Eller - lad dig forundre over denne verdens utallige valgmuligheder - hæld din dej på bagepladen så den bliver højst 20 cm. i diameter, skær et kryds i toppen, drys med groft mel og bag brødet 40 minutter.

Du bestemmer.

Så snart brødet er bagt, skal det ud på en rist til afkøling.

Vent med at skære i dit brød - lad det køle af først. Ellers lider strukturen overlast.

Det er et fortrinligt brød - det irske - aromatisk og svagt sødligt.

Lækkert bare med smør.

Dejligt til ost og vederkvægende til suppe eller en god gryderet.

Må varme være en del af din dag
Lone

  • Kommentarer(0)