Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Tranebærkager - opskrift

SmåkagerOprettet af Lone tir, februar 09, 2010 08:12:30

Der er snart ikke flere kager i krukkerne - sagde manden, da vi gik i caféen her i weekenden.

Og han havde ret. Som sædvanlig.

Men det er ikke sådan, at kagerne sælges.

De står der bare.

Til værdigt trængende.

Noget tyder på, at det er manden og den yngste søn, der trænger mest.

Krukkernes indhold forsvinder. Gæster eller ej.

Er det ikke bedre at tage krukkerne væk fra disken, når der er så få kager tilbage - spurgte manden.

Og jo. Hvem vil se småtomme kagekrukker omkring sig.

Skal vi ikke bare tømme dem helt og bage nogle nye - spurgte manden, og begrebet vi gjaldt hverken den første eller den sidste handling.

Det er sjovere at finde på noget nyt end at bage det samme som tidligere. Derfor så tranebærsmåkagerne dagens lys.

Du skal selvfølgelig have opskriften. Nu.

Du skal bruge :

150 g mel

100 g havregryn

175 g blødgjort smør lavet af mælk fra køer i flok

100 g mørkt muscovadosukker

50 g rørsukker

1 æg fra en høne der ved den ikke er i flertal

100 g tørrede tranebær

2 tsk. vanilleekstrakt - se evt. opskrift under "Syltede sager"

1 spsk. vand

1½ tsk. natron

1 knivspids salt

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 gr. C. Læg bagepapir på dine bageplader.

Afmål mel, havregryn, natron og salt - bland det sammen.

Hæld de to slags sukker i en røreskål sammen med det bløde smør.

Og pisk.

Pisk pisk pisk.

Når sukkeret er stort set opløst i dit smør, kan du tilsætte æg, vanilleekstrakt og vand.

Pisk grundigt igen.

Så er det bare i med melblandingen og de tørrede tranebær.

Rør dejen sammen og den er klar.

Sæt dejen på bagepladerne i mængder af pæne store spiseskefulde.

9 kager på hver plade - så må du bare blive ved, til al dejen er brugt.

Og bag hver plade 14 minutter.

Kager med havregryn må ikke blive mørke - så følger der bitterhed med.

De skal bare være svagt brune i kanten.

Lad dem køle nogle minutter på bagepladen før du flytter dem over på en rist til endelig afkøling.

Lad dem blive helt kolde før du spiser dem. Så er natronduften væk, og de smager uendelig dejligt.

Af ro, tidligere tider, barndom og bedsteforældre.

Let dag foran dig
Lone

  • Kommentarer(0)