Beretninger fra et autentisk landbrug

Beretninger fra et autentisk landbrug

Dagligdag på landet - vi har ikke andet

Følg med i de daglige beretninger langt fra alting og tæt på det store i det små

Gratinerede jordskokker - opskrift

JordskokkerOprettet af Lone man, marts 08, 2010 08:01:26

Fyraften - tænkte jeg sent i går - efter en lang dag i en lang uge.

Og så rodede jeg lidt på øverste hylde i køkkenskabet, indtil en flaske norske brystdråber væltede ud over kanten.

Engang i tidernes morgen købte den ældste søn de stærke sager i et anfald af åndenød. Siden har ingen i huset været syge nok til at finde indholdet attraktivt.

Norske brystdråber spredes som atomare partikler.

Hvor er det heldigt, der står en forberedt gratin med jordskokker på køkkenbordet - tænkte jeg - og gik i gang med at vaske køkkenforhæng, paneler, gulv, loft, havregrynspakker, og hvad der ellers kan være af kolonialvarer på 4 hylder.

I en atmosfære af finsprit og lakrids.

Hvad er det, der dufter af - spurgte manden, da han kom ned i køkkenet.

Gratinerede jordskokker - svarede jeg.

Og i dag skal du have opskriften på den lækre gratin, der kan forberedes i god tid.

En gave til et betrængt øjeblik.

Du skal bruge :

1 kg. jordskokker - vælg en pose med store runde knolde

3 dl. mælk fra køer der forstår at disponere deres tid

2 spsk. mel

20 g smør fra ovenstående køer

1 rødløg

1 kvist frisk timian

2 tsk. groft salt

100 g grana ost

Det var alt - så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C.

Find et mellemstort ovnfast fad frem og smør det.

Indvendigt.

Frem med jordskokkerne og skræl dem.

Læg dem i en gryde og hæld vand på, så de er dækket.

I med 2 tsk. groft salt, på med et låg og bring grydens indhold i kog.

Lad jordskokkerne koge 20 minutter.

Imens kan du lave en opbagning.

Skær dit løg i fine tern.

Smelt smørret i en lille gryde og steg løgternene nogle minutter, til de er blevet blanke.

I med mel,

og rør det hele godt sammen.

Hæld mælk i gryden - 1 dl. af gangen. Mellem hver tilsætning af mælk lader du grydens indhold komme i kog, og rører indholdet jævnt og glat.

Hvem vil ikke gerne være jævn og glat.

Find timian frem,

og hiv bladene ned i gryden.

Riv osten på den fine side af et rivejern.

Fald ikke for fristelsen til at købe noget, der er revet på forhånd.

Så er de jordskokker nok ved at være kogt, og du kan skære dem i tynde skiver.

Fordel skiverne i bunden af dit fad.

Hæld opbagningen over.

Drys med ost for at få magien med.

Og sæt fadet i ovnen 20 - 25 minutter til osten er gylden.

Eller lad være.

Fadet kan stå og være klar til bagning.

Sæt det bare i ovnen lige før du vil spise, eller før dine gæster kommer.

Så kan du se helt afslappet ud, når du henslænger den fyldige velsmagende gratin på aftenbordet.

Glæde til dig
Lone

  • Kommentarer(0)